Pienet häät houkuttivat - koronarajoituksista huolimatta solmittujen avioliittojen määrä kasvoi joissakin seurakunnissa

Tuiran seurakunnassa kirkollisten vihkimisten määrä nousi 37 prosenttia, myös Tyrnävällä lukumäärä kasvoi noin kolmanneksella.

Viime vuonna koronapandemian mukanaan tuomat kokoontumisrajoitukset vaikeuttivat perhejuhlien pitämistä. Kastejuhlia ja häitä lykättiin, hautajaisia vietettiin tavallista pienemmillä kokoonpanoilla.

Seurakuntien vuoden 2020 tilastoissa näiden kirkollisten toimitusten osalla näkyy pientä laskua, muttei romahdusta. Joissakin seurakunnissa naimisiin mentiin jopa vilkkaammin kuin 2019.

Rauhan Tervehdyksen tilaajaseurakunnista vihkimisten määrä kasvoi eniten Tuiran seurakunnassa, jonka jäsenistössä solmittiin 224 avioliittoa.

Määrä on 23 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Kirkollisten vihkimisten määrä nousi vielä enemmän, 37 prosenttia.

Muissa oululaisissa seurakunnissa solmittujen avioliittojen määrä väheni tai pysyi ennallaan edellisvuoteen verrattuna. Hääinto kasvoi kuitenkin myös Limingassa ja Tyrnävällä. Jälkimmäisessä kirkollisten vihkimisten määrä kasvoi myös noin 30 prosenttia.

Häiden ei tarvitse olla suurten väkijoukkojen tilaisuuksia

Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen ja pastori Mari Tiekstra ovat iloisesti yllättyneitä lukemasta.

Mari Tiekstra on ollut vihkimässä pariskuntia useissa hyvin pienellä joukolla toteutetuissa häissä. Paikalla on ehkä ollut hääparin lisäksi vain pappi ja kaksi todistajaa.

– Erityisen ihania ja kauniita, hän kuvailee vihkitilaisuuksien tunnelmaa.

Tiekstra tietää, että häiden ajatellaan usein vaativan paljon järjestelyjä ja isoja juhlia, vaikkei niin tarvitse olla.

Niille, jotka eivät halua järjestää suuria häitä, poikkeusaika on voinut tarjota sopivan ja yleisesti hyväksytyn syyn pitää juhla pienenä.

Tiekstra muistuttaa, että pappi tulee vihkimään hääparin heidän toivomaansa paikkaan, eikä sen ole pakko olla kirkko.

Pappina hän kertoo kuitenkin suosittelevansa paikaksi usein Tuiran kirkkoa.

– Se on ihmisen kokoinen kirkko.

Tutut kasvot saaneesta seurakunnasta ei erota niin helposti

Koko maassa kirkosta eroaminen hidastui viime vuonna, ja kirkkoon liittyjiä oli viime vuosia enemmän.

Niilo Pesonen ja Mari Tiekstra uskovat, että kirkon tekemän työn merkityksellisyys on voinut nousta ihmisille esiin uudella tavalla poikkeusolosuhteissa.

Kirkosta eroamisen tahti hiipui myös kaikissa Oulun seurakunnissa. Vähiten väkeä erosi Kiimingin, Haukiputaan ja Oulunsalon seurakunnista, joissa eroajia oli alle prosentti jäsenmäärästä.

Alle prosenttiin eroajien osuus jäi myös myös Hailuodossa, Limingassa, Lumijoella, Muhoksella ja Tyrnävällä.

Kiimingin seurakunnan kirkkoherra Pauli Niemelä toteaa, että tutkimusten mukaan seurakuntaidentiteetin kannalta tärkeitä tekijöitä ovat työntekijöiden tunteminen ja seurakunnalliset rakennukset.

– Arvelen, että Kiimingin seurakunnan alhaisin lukema kirkosta eronneiden osuudessa kertoo seurakunnan perustyön onnistumisesta, seurakuntalaisten palvelemisesta kirkollisissa toimituksissa varaamisesta alkaen, diakoniatyön onnistumisesta sekä laajasta lapsi- ja nuorisotyöstä.

Niemelä uskoo, että taustalla vaikuttaa myös pitkä kirkollinen perinne ja sen arvostus.

– Seurakunta tekee laajaa yhteistyötä eri järjestöjen ja yhdistysten kanssa.

Viisi poimintaa Oulun tilastoista

  1. Vuonna 2020 kirkkoon liittyneiden määrä nousi yleisesti seurakunnissa. Poikkeuksiakin on, esimerkiksi Oulunsalon seurakunnassa kirkkoon liittyi 20 henkilöä, mikä on kolme vähemmän kuin 2019.
  2. Seurakunnan jäsenmäärä kasvoi Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa ja Oulujoen seurakunnassa.
  3. Kastettujen määrä kasvoi Oulunsalon seurakunnassa ja Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa.
  4. Avioerojen määrä nousi suhteessa eniten Haukiputaalla. Vuonna 2019 avioeroon päätyi 25 paria, vuonna 2020 pareja erosi 40.
  5. Eniten poissaolevaa väestöä, 12 %, oli Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa. Poissaolevia ovat vakituisesti ulkomailla asuvat seurakunnan jäsenet.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää