Limingan vihkihetkessä pääsee vaivattomasti naimisiin

– Rakkaus on kaiken pohja ja perustus, ilo ja kiitollisuus toisesta ihmisestä rinnalla. Usko hyvään kannattelee toivoa. Yhdessä kaksi toivovaista ovat vahvempia.

Uskon, toivon ja rakkauden teemat ovat pinnalla, kun vs. kirkkoherra Eeva Mertaniemi vihkii pareja 24. helmikuuta Limingan kirkossa.

Limingan kirkossa järjestetään vihkihetki 24. helmikuuta kello 16–19.

– Ainut tapa mennä vaivattomasti ja nopealla aikataululla naimisiin ei ole pelkästään se, että vihkiminen tapahtuu maistraatissa siviilivihkimisenä. Haluamme tuoda esiin myös tällaisen helpon ja mukavan mahdollisuuden tulla vihityksi kirkossa, sanoo vs. kirkkoherra Eeva Mertaniemi.

Vihkihetki voi olla hyvä tilaisuus esimerkiksi pareille, jotka ovat kyllä suunnitelleet naimisiinmenoa, mutta asia on syystä tai toisesta jäänyt aikomisen asteelle; pari on esimerkiksi saattanut elää vauvaperhearkea eikä energiaa ole riittänyt vihille menon suunnitteluun.

Vihkihetki voi olla hyvä vaihtoehto myös heille, jotka eivät halua suuria kirkkohäitä tai heille, jotka avioliiton solmimalla haluavat selkiyttää kummankin osapuolen juridisen aseman.

Papin kanssa lyhyt keskustelu ennen vihkimistä

Vihittävä pari tulee 15 minuuttia ennen vihkiaikaansa kirkkoon ja käy papin kanssa niin kutsutun toimituskeskustelun.

Lyhyeen keskusteluun ei Mertaniemen mukaan tarvitse valmistautua etukäteen

– Toteamme aluksi vihittävien henkilöllisyydet. Sen jälkeen keskustelemme vihkihetken kulusta ja siirrymme hymyssä suin kirkkosalin puolelle ilojuhlan viettoon.

Limingan kirkko on ollut talven ajan poissa käytöstä, mutta Hääpäivässä parit pääsevät astelemaan alttarille talvitauon jäljiltä lämmitetyssä kirkossa.

– Häämarssiksi kanttorimme soittelee tuttuja marsseja: Prinsessa Ruususta, Kuulan häämarssia ja vastaavaa tuttua häämusiikkia.

Jokainen pari saa ainutkertaisen hetkensä

Vihkimisaikoja on tarjolla puolen tunnin välein.

– Vaikka vihkiminen tapahtuu nopealla aikataululla, haluamme tehdä vihkihetkestä jokaiselle parille lämpimän ja ainutkertaisen. Tärkeintä on pyytää Jumalan läsnäolo ja siunaus siihen hetkeen ja tulevan avioparin elämään, Eeva Mertaniemi tiivistää.

 

Rakkaus on kaiken pohja ja perustus, ilo ja kiitollisuus toisesta ihmisestä rinnalla.

-Eeva Mertaniemi

 

Pappi sivuaa avioon vihkiessään usein uskon, toivon ja rakkauden teemoja. Pappi voi ottaa myös puheeksi sen, että avioliitossa olo on tahtomista myötä- ja vastamäissä.  Näitä teemoja ottaa esille myös 24. helmikuuta parit vihkivä Mertaniemi.

– Ilman rakkautta kaikki olisi vajavaista. Rakkaus on kaiken pohja ja perustus, ilo ja kiitollisuus toisesta ihmisestä rinnalla. Usko hyvään kannattelee toivoa. Yhdessä kaksi toivovaista ovat vahvempia.

– Ja arki on se, josta elämämme pääosin koostuu. Arjen sujuminen helpottaa elämää ja siihen tarvitaan kaikkien perheenjäsenten toimia. Ehkäpä mainitsen myös anteeksi antamisen ja anteeksi pyytämisen tärkeydestä ja toisen ilostuttamisesta pienillä asioilla arjen pyörityksessä, Mertaniemi suunnittelee.

Seurakunta tarjoaa kakkukahvit kauniissa pappilassa

Jo aiemmin kirkossa tai maistraatissa avioliiton solmineet voivat vihkihetkessä saada siunauksen avioliitolleen.

– Avioliiton siunaamisen kaavassa ei ole sormusrukousta eikä avioliiton vahvistamista. Tahdon-kysymyksien sanamuotoa on muotoiltu niin, että tahtomista kysytään avioliitossa, joka on jo solmittu.

Limingan vihkihetkeen voi tulla, vaikka ei asuisi Limingassa.

– Saa tulla. Mieluusti vihimme, Mertaniemi sanoo.

Vihkimisen jälkeen seurakunta tarjoaa kakkukahvit pappilan kauniissa miljöössä hääparille ja parin kahdeksalle vieraalle. Kullekin seurueelle on varattu noin tunti aikaa kahvitteluun.

Kirkkoon mukaan esteettömyystodistus ja sormukset

Vihkiparin ei tarvitse ennakkoon hoitaa kuin sormusten hankinta, esteettömyystodistuksen tilaaminen sekä vihkihetkeen ilmoittautuminen. Kaksi todistajaa löytyy tarvittaessa seurakunnan puolesta.

Avioliiton esteiden tutkinnalla varmistetaan, että avioliitolle ei ole lainmukaisia esteitä. Esteiden tutkinnan voi tilata verkossa tai palauttamalla tulostetun lomakkeen Oulun aluekeskusrekisteriin.

– Vihkihetkessä vihittävän parin tulee toimittaa esteettömyystodistus Limingan kirkkoherranvirastoon viimeistään viikkoa ennen vihkihetkeä. Sitten paperit ovat niin sanotusti valmiina. Kirkkoon on syytä ottaa mukaan henkilöllisyystodistus, sillä vihittävien henkilöllisyys tarkistetaan, Eeva Mertaniemi sanoo.

Esteettömyystodistuksen saamiseen pitää varata vähintään viikko.

  • Vihkiaika varataan 23.2.2024 kello 15 mennessä Limingan kirkkoherranvirastosta: soittamalla 044 7521 220 tai käymällä (virasto avoinna ma, ke ja pe kello 9–15). Avioliiton esteiden tutkinnan voi tilata paperilomakkeella, joka viedään Oulun aluekeskusrekisteriin tai tutkinnan voi tilata verkossa osoitteessa esteidentutkinta.fi.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää