Mika Ylikärppä tietää, että tekeminen tuo elämään mielekkyyttä

Ylikiiminkiläinen Mika Ylikärppä aloitti työuransa grillin luukulta, ja päätyi kahden ammatillisen koulutuksen jälkeen toteuttamaan haaveensa omasta yrityksestä. Ylikärppä tarjoaa virikepalveluja erityislapsille ja ikäihmisille.

Nuorena miehenä Mika Ylikärppä kouluttautui leipuriksi ja työskenteli alalla reilut kymmenen vuotta.

Alussa epäsäännölliset työajat eivät haitanneet, mutta kun ikää tuli lisää ja perhe kasvoi, alkoi yötyö vaatia veronsa. Hän lähti opiskelemaan lähihoitajaksi ja valmistui vuonna 2015.

Aluksi Ylikärppä teki keikkatyötä niin maahanmuuttajien, kehitysvammaisten kuin mielenterveyskuntoutujien parissa, kunnes sai vakituisen työpaikan Ylikiimingistä kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien asumisyksiköstä.

Vuosien saatossa hän huomasi, miten suuri merkitys laitoksissa asuville ihmisille on arkeen osallistumisella sekä erilaisilla viriketoiminnoilla. Niissä saa tuntea osallisuutta, ja mikä tärkeintä, jokainen tulee niiden kautta huomioiduksi.

Hoitotyön ohessa aika ei kuitenkaan usein tuntunut riittävän viriketoiminnan järjestämiseen. Heikoimmassa asemassa olevat asukkaat eivät osanneet vaatia itselleen sitä, mitä tarvitsisivat.

Kohtaamisia ja puuhaa arkeen

Mika Ylikärppä kertoo, huomanneensa, miten nopeasti ihminen laitostuu viriketoiminnan puuttuessa, minkä seurauksena sekä toimintakyky että mieliala laskevat.

Ajatus kotiin viedystä viriketoiminnasta kyti Ylikärpän mielessä pitkään. Myös Ylikärpän omasta lähipiiristä löytyy vanhuksia, jotka asuvat yksin ja kaipaavat arkeensa ohjelmaa, kohtaamisia ja mielekästä tekemistä.

Sillä, missä ja miten ihminen saa vanheta, on suuri merkitys. Mahdollisimman pitkään kotona asumista kannattava Ylikärppä kertoo, että kenen tahansa elämä on mielekkäämpää, kun tekemisellä on tarkoitus.

– Tekemisestä saa tunteen, että minä pystyn ja minä pärjään, Ylikärppä sanoo.

Jokaisella on jokin vahvuus

Mika Ylikärppä haluaa tarjota tekemistä, joka on räätälöity juuri kyseisiä ihmisiä varten, yhdessä voidaan leipoa, hakata halkoja, retkeillä tai vaikka jutella. Se, että tulee kuulluksi, on myös tärkeää.

Ylikärpän tarjoama viriketoiminta tapahtuu pääsääntöisesti siinä ympäristössä, jossa asiakas elää. Ylikärppä ei tule paikalle hoitajana, vaan kaverina ja kannustajana, yhdessä tekijänä.

Ajatus on, että jokainen tulee kohdatuksi, kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään. Positiivisella asenteella etsitään ne vahvuudet, jotka ovat saattaneet jäädä taka-alalle.

Erityislapsi tuo perheeseen iloa, mutta usein myös haasteita.

Hekin tarvitsevat mahdollisuuden harrastaa, asuivatpa he kotona tai asumisyksikössä. Virikkeitä voidaan järjestää erityislapsen toiveita kuunnellen ja hänen itsemääräämisoikeuttaan kunnioittaen.

Apua voi hakea myös palvelusetelillä

Henkilökohtainen apu on tarkoitettu vaikeavammaiselle, joka tarvitsee välttämättä ja toistuvasti toisen henkilön apua suoriutuakseen päivittäisestä elämästä.

Apua voi hankkia esimerkiksi palvelusetelillä, joka on tapa käyttää ja valita sosiaali- ja terveysalan palveluja. Kun asiakas saa esimerkiksi Oulun kaupungin tarjoaman palvelusetelin käyttöönsä, hän saa itse valita palveluntuottajan.

Mika Ylikärppä sanoo tekevänsä tällä hetkellä unelmatyötään, jota on kasvattanut mielessään vuosia. Hän saa tehdä työtä, jonka sisältönä on lähimmäisenrakkaus.

=> Kommentoi ja anna palautetta jutusta


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää