Sari Salo saa iloa käsitöiden teosta

Sari Salo ompeli 23 vuotta sitten kastemekon, jossa on kastettu kaikki omat lapset ja myös lapsenlapset. Sarin valmistamissa uusissa mekoissa uudet oulunsalolaiset vauvat voivat juhlia elämänsä ensimmäistä isoa juhlaa: Oulunsalon seurakunta lainaa asuja kasteperheisiin.

Suunnittelu on käsitöiden teon paras vaihe, ajattelee Sari Salo. Hänestä on palkitsevaa miettiä vaikkapa sitä, mitkä värit passaavat keskenään tilkkupeittoon.

Kutistetut kankaat seuraavaan päiväpeitteeseen ovat odottaneet jonkin aikaa kaapissa, nyt on tarkoitus ryhtyä ompelemaan.

– Ihan simppeli homma se on, kunhan vaan alkaa tekemään. Peiton ulkonäkö hahmottuu tehdessä ja palkintona työstä on uniikki peite, oulunsalolainen Salo iloitsee.

Kankaita Salo hankkii muun muassa kirpputoreilta. Kaupoista hän ei poistu ennen kuin on tutkinut palakangastarjonnan. Kangaspaloista syntyy muun muassa sisustustyynyjä.

– Käsitöiden tekemisessä minulle on tärkeää kierrätys ja ekologisuus. Tunnen aitoa iloa löytäessäni kauniin kangaspalan ja ommellessani siitä jotakin kivaa.

Selkeälinjaisia kastemekkoja Oulunsalon vauvoille

Omat lapset ja lapsenlapset on kastettu 23 vuotta sitten itse ommellussa kastemekossa. Nyt Sari Salon valmistamissa mekoissa kastetaan myös muita oulunsalolaisia vauvoja: tänä kesänä hän ompeli kaksi kastemekkoa Oulunsalon seurakunnalle, joka lainaa asuja kasteperheisiin.

– Seurakunnan mekot alkoivat olla jo hiukan käytössä kulahtaneita. Diakoniatyöntekijä Maija Sivula pyysi minua tekemään uudet.

Kaavan Sari Salo piirsi seurakunnan mekosta. Malli on hyvin selkeälinjainen ja yksinkertainen, Salo kuvailee.

Päämateriaalina on satiini. Toisessa mekossa hameosan päällä on ohut läpikuultava kangas; helmassa ja vyötäröllä on pitsiä. Toisen mekon hameosan päällä on pilkullista tylliä.

Mekot sopivat niin tyttö- kuin poikavauvan elämän ensimmäiseen suureen juhlaan.

”Kunhan vain alkaa tekemään”

”Mitä tahansa osaa, kun alkaa vain tekemään”, Sari Salo muistaa isänsä monesti todenneen. Salo onkin vuosien mittaan kokeillut lukuisia erilaisia käsityötekniikoita, muun muassa huonekalujen verhoilua.

– Aina pitää kokeilla jotakin uutta. Kun olen kokeillut ja huomannut osaavani, siirryn seuraavaan tekniikkaan.

Sarin verhoilema nojatuoli ja rahi.

 

Vaikka Salo on huomannut osaavansa yhtä ja toista, hän ei aina osaa arvostaa taitojaan.

– Kyllä minä tiedän, että osaan. Mutta vaikka valmista syntyy, en aina luota itseeni. Helposti näen vain omat virheeni: tuokin kohta olisi ehkä pitänyt tehdä toisin.

– Johtuneeko tämä oman tekemisen aliarvostus siitä, että minulla ei ole ompelualan koulutusta? Vai onko tämä sitten sitä suomalaista vaatimattomuutta, Salo miettii.

– Joka tapauksessa on mukava haastaa itseään. Tuntuu mukavalta saada käsityö valmiiksi – ja erityisen palkitsevaa on saada oikein hankala homma päätökseen.

Ompelukone ja saumuri aina valmiudessa

Yksi Sari Salon ikisuosikeista on korjausompelu.

– Minulla on kolme lasta, jotka tuovat usein vaatteitaan äidille korjattaviksi tai muokattaviksi – ja äitihän ompelee, Salo hymyilee.

Hän valmistaa myös mielellään vanhasta uutta. Esimerkiksi pojan vähälle käytölle jääneet t-paidat ovat saaneet uuden elämän, kun Salo on ommellut niistä paitoja tyttären lapsille.

Kotona Sarilla on oma ompelimo:

– Työpöydällä odottavat ompelukone ja saumuri. Pari senkkiä on täynnä kankaita ja lankoja, lokerikossa säilyvät nippelit ja nappelit, hän kuvailee työtilaansa, jonka itse verhoiltuun laiskanlinnaan voi uppoutua neulomaan omassa rauhassa.

Itse tehden saa taatusti omannäköistä

Nykypäivänä saa kaikkea valmiina, ja edullisestikin. Itse tekemisen taustalla onkin Salon mielestä erityisesti halu saada juuri itselle sopivia, persoonallisia vaatteita tai kodin sisustukseen jotakin, jota ei ole kaikilla muilla.

Ja on omin käsin valmistamisessa myös eettinen näkökulma:

– Tietää, ettei vaatetta ole valmistettu lapsityövoimalla. Onhan se riistoa laittaa pienet lapset tehdastyöhön.

Salo sanoo aikuisiällä hoksanneensa, että huonolaatuista ei kannata ostaa; hyvälaatuiset vaatteet kestävät vuositolkulla ja hyvistä materiaaleista tehtyjä vaatteita on mahdollista korjata tai korjauttaa.

Parhaillaan Sari etsii netistä ideoita ja ohjeita mosaiikkitöiden tekoon.

– Ehkä päällystän alkajaisiksi kukkaruukun, hän miettii ja suunnittelee jo löytöretkeä laattojen poistopisteisiin.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää