Pyhäinpäivänä muistetaan poisnukkuneita rakkaita

3.11.21

Pyhäinpäivää vietetään tänä vuonna lauantaina 6. marraskuuta. Tuolloin muistetaan edesmenneitä läheisiä iltamessuissa ja hartaushetkissä sekä hautausmailla.


Seurakunnat järjestävät pyhäinpäivänä jumalanpalveluksia ja hartaustilaisuuksia, joissa muistellaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakuntalaisia. Tavallisesti tilaisuuksissa luetaan jokaisen vainajan nimi ja samalla hänen muistokseen sytytetään kirkon etuosaan kynttilä.

Oulussa muistohetkiin voi osallistua kello 18 alkavissa iltakirkoissa Haukiputaan, Karjasillan, Kiimingin, Oulujoen, Oulunsalon, Pyhän Tuomaan, Ylikiimingin sekä Yli-Iin kirkoissa. Oulun tuomiokirkossa tilaisuus alkaa jo kello 15.

Kiimingin, Ylikiimingin ja Yli-Iin kirkonkylien hautausmailla on glögitarjoilu kello 16-17.30 ennen muistohetken alkua. Kiimingin seurakunnan muistohetkeä voi seurata myös Virtuaalikirkosta.

Hailuodossa muistetaan poisnukkuneita rakkaita pyhäinpäivän iltakirkossa kello 18. Tilaisuus on nähtävissä suorana tai tallenteena Virtuaalikirkossa (www.virtuaalikirkko.fi).

Limingan kirkossa kello 18 järjestettävä pyhäinpäivän iltakirkko on katsottavissa live-lähetyksenä Limingan seurakunnan YouTube-kanavalla. Rantakylän hautausmaalla voi viivähtää juttelemassa diakoniatyöntekijöiden kanssa pyhäinpäivänä kello 14-17. Tarjolla on myös lämmintä mehua ja piparkakkuja.

Lumijoen kirkossa vietetään pyhäinpäivän iltahartautta kello 18. Se myös striimataan seurakunnan YouTube-kanavalle.

Muhoksen kirkossa kokoonnutaan vainajien muistopalvelukseen kello 16. Sitä voi seurata myös Virtuaalikirkossa. Hautausmaalla Kirkkosaaressa on glögitarjoilu kello 11.30 sekä musiikkihetkiä kello 11.30, 12, 12.30 sekä 13.

Temmeksellä pyhäinpäivän messu alkaa kirkossa kello 14 ja Tyrnävällä kirkossa kello 18.

Intiön kappeli Oulun hautausmaalla on avoinna pyhäinpäivänä kello 12–16. Aulassa on sairaalasielunhoidon työntekijöitä ja vapaaehtoisia keskustelua varten. Kello 15 kappelin isossa salissa järjestetään hartaushetki.  

Pyhäinpäivän aikaan järjestetään myös musiikkitilaisuuksia, jotka ovat osa Oulun seurakuntien Kirkkomusiikkiviikkoa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. 

Pyhäinpäivän aaton sävelhartaus alkaa Oulunsalon kirkossa perjantaina 5.11. kello 19. Mukaan pääsee myös Virtuaalikirkossa. Oulun tuomiokirkossa soi 5.11. kello 20 W.A. Mozartin Requiem. Pyhäinpäivänä 6.11. kello 20 Oulun tuomiokirkossa kuullaan Rossinin Pieni messu, joka lähetetään myös Virtuaalikirkossa.  

Sunnuntaina 7.11. kello 15–16.30 Lämsänjärven leirikeskuksessa voi kiertää perheiden pyhäinpäiväpolun, jonka varrella on tehtäviä tunteista, surusta ja kuolemasta lapsentasoisesti. Lapsille annetaan yllätyspussukat, tapahtumassa on myös pientä tarjoilua.

Pyhäinpäivä muistuttaa jälleennäkemisen toivosta

Moni haluaa käydä pyhäinpäivänä hautausmaalla sytyttämässä kynttilän.

Kynttilöiden sytytys on perimmiltään symboli iankaikkisuuden toivosta ja uskosta kuoleman jälkeiseen elämään.

Kynttilän liekki symbolisoi elämän valoa ja sammunut liekki kuolemaa. Nämä kaksi elämän peruskysymystä kohtaavat erityisesti pyhäinpäivänä. Kun elämän liekki sammuu maallisessa kuolemassa, se palaa edelleen ikuisessa elämässä Jumalan luona.

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Seurakunnat Yleinen