Hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi neuvoo pitämään Intiön vanhaa vesitornia maamerkkinä, kun etsii Oulun hautauspalvelua.

Hautausten varauskeskus aloittaa helmikuun alussa Intiössä

21.1.22

Oulun seurakuntien yhteisessä hautausten varauskeskuksessa omainen voi yhdellä kertaa hoitaa hautaamiseen liittyvät asiat, papin kanssa käytävää toimituskeskustelua lukuun ottamatta.
Vainajan hautaamisjärjestelyistä voi edelleen sopia myös kirkkoherranvirastoissa.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Mervi Päivärinta .

Oulun seurakuntien uusi palvelupiste, hautausten varauskeskus, aloittaa helmikuun alussa Intiönpolku 2:ssa.

Entisen Intiön seurakuntakodin tiloista vanhan vesitornin juurella voi yhdestä palvelupisteestä hoitaa kaikki hautaamisiin liittyvät asiat:

– Siellä voi varata hautaan siunaamisen ajan ja paikan, muistotilaisuuden pitopaikan, papin ja kanttorin. Siellä hoidetaan myös hautapaikkaan ja tuhkausvarauksiin liittyvät asiat ja tehdään haudanhoitosopimukset, sanoo Oulun seurakuntien hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi.

Kaikki siunaustilaisuuteen ja hautaamiseen liittyvät varaukset hoituvat Intiössä yhdellä käynnillä.

Erikseen sovittavaan ajankohtaan jää siunaavan papin kanssa käytävä toimituskeskustelu. Siinä pappi käy omaisten kanssa läpi hautaustilaisuuden kulun ja omaisilla on myös mahdollisuus keskustella surustaan.

Kotiseurakunnassakin voi edelleen asioida

Tähän asti vainajan siunaamiseen liittyvät järjestelyt on hoidettu oman seurakunnan kirkkoherranvirastossa. Tämä mahdollisuus säilyy.

Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa, Tuiran seurakunnassa, Karjasillan seurakunnassa ja Oulujoen seurakunnassa hautaamiseen liittyvät asiat sovitaan ja varataan ensisijaisesti Intiön palvelupisteen kautta helmikuun alusta lukien, toissijaisesti oman seurakunnan kirkkoherranvirastossa.

Haukiputaan, Kiimingin ja Oulunsalon seurakunnissa hautaamisjärjestelyt hoidetaan ensisijaisesti omassa kirkkoherranvirastossa, toissijaisesti Intiön palvelupisteen kanssa.

Kesän jälkeen Oulun seurakunnat tarkastelevat ja arvioivat hautauspalvelujen varaamisen toimivuutta tällä mallilla.

”Keskittäminen vie kosketuspintaa omaan seurakuntaan”

Kiimingin kirkkoherra Pauli Niemelä on tyytyväinen siihen, että mahdollisuus hautaamisjärjestelyistä sopimiseen säilyy paikallisseurakunnissa.

– Läheisen menettäminen on merkittävä käänne ja herkkä ajanjakso elämässä. Kun ihminen menee sopimaan hautaamisjärjestelyistä kirkkoherranvirastoon, se samalla luo ja vahvistaa yhteyttä kotiseurakuntaan.

Hautausjärjestelyjen keskittämisellä menetetään tätä kosketuspintaa, Niemelä pelkää.

Häntä mietityttää myös, miten hautausvaraamon ”yhden luukun periaate” pystyy turvaamaan perhepappikäytännön.

– Kirkkojärjestyksen mukaan seurakuntalaisella on oikeus pyytää hautaan siunaajaksi haluamansa pappi omasta seurakunnasta. Ainakin meillä Kiimingissä ihmiset pääsääntöisesti haluavat hautajaisiin jonkun tietyn, tutun papin.

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Tuiran seurakunta Yleinen