Suomalaisten avulla on hankittu muun muassa ambulansseja jo ennen sotaa.

Ukrainassa tarvitaan apua

3.3.22

Muutamaa viikkoa ennen sodan alkamista Timo Suutari ja Niko Seppä kävivät Ukrainassa seuraamassa seurakuntien tekemää auttamistyötä. He ovat olleet yhteydessä maahan myös sodan alettua.


Teksti: Timo Suutari . Kuvat: Pyhän maan kristityt ry. .

Timo Suutarille Ukraina on tuttu maa, sillä hän on mukana Pyhän maan kristityt -yhdistyksessä. Seitsemän vuotta toiminut, Kuhmossa kirjoilla olevan yhdistyksen toiminta suuntautuu Israelin ja Lähi-idän lisäksi myös Ukrainaan, jossa se auttaa kodittomia ja sotalapsia.

Suutarille matka oli osa Suutarin Kansanlähetysopiston kansainvälisyyslinjan harjoittelua. Seuraavassa Suutari kertoo tunnelmista Ukrainassa.

Maa kahden kulttuuripiirin välissä

Ukrainan maantieteellinen sijainti on idän ja lännen kulttuuripiirien välissä. Länsiosa suuntautuu kohti Puolaa ja Eurooppa, itäosat kohden Venäjää. Kiovan halkaiseva Dnepr-joki on symbolinen raja kulttuurieroille.

Ukrainassa toimii kolme luterilaista kirkkoa: Ukrainan luterilainen kirkko, johon kuuluu 25 seurakuntaa. Toinen on saksalainen luterilainen kirkko, jolla on 15 seurakuntaa. Kirkko on maassa asuvia saksalaisperäisiä asukkaita varten.

Kolmas on Ukrainan luterilaisten kirkkojen synodi, johon kuuluu kymmenen pientä seurakuntaa Etelä-Ukrainassa ja kaksi Krimin niemimaalla. Viimeksi mainittu on pieni ja terhakka seurakuntien verkosto, jossa papit ja piispakin tekevät avustustyötä kodittomien parissa.

Kuva on otettu Kiovassa ennen sodan alkua.

Kodittomia oli paljon jo ennen sotaa

Pyhän Martinuksen seurakunta Kiovassa kuuluu saksalaiseen luterilaiseen kirkkoon. Seurakunta tekee yhteistyötä Global Christian Support -järjestön kanssa tarjoten Kiovassa, Odessassa ja Nikolajevissa lämmittelyteltat kodittomille ihmisille.

Kun Venäjä valloitti Ukrainan itäosia vuonna 2014, se toi mukanaan 1,5 miljoonan ihmisen pakolaisaallon idän maakunnista. Kodittomia maassa on arvioitu olevan yli 200 000. Sodan myötä heitä on tullut jo paljon lisää.

Ighor Shemihon Pyhän Martinuksen luterilaisesta seurakunnasta pohti tilannetta vain muutamia päiviä ennen Venäjän hyökkäystä.

– Venäjän sotilaita tulee yhä suurempia määriä Donetskin ja Lukhanskin piirikuntiin. Se tuo mukanaan kiihtyviä sotatoimia. Kristittyinä rukoilemme rauhan puolesta, varastoimme vettä, lääkkeitä ja ruokatarvikkeita. Seurakuntalaisia koulutetaan pysymään rauhallisina ja toimintakykyisinä, vaikka tilanne eskaloituisi vakavaksi sodankäynniksi.

– Moni tulee pakenemaan sotatoimien syttyessä Länsi-Ukrainaan. Seurakuntien teemana palveluksissa on se, kuinka Kristus on kärsivän, köyhien, pakolaisten ja puolustautuvien puolella. Miehitys olisi vääryyttä, me haluamme olla rauhantekijöitä.

Ruoanjakelua Odessan kodittomille.

Autettavat auttavat myös itse

Avustusmatkamme kohdistui Poltavaan, Keski-Ukrainaan ja Mustanmeren rannikolle Odessaan, Oulun ystävyyskaupunkiin.

Pohjois-Suomesta yhteys Ukrainaan syntyi vuonna 2007, kun Posion seurakunnat järjestivät yhteisiä kylätilaisuuksia ukrainalaisten marjanpoimijavieraiden kanssa. Yhteys on poikinut muun muassa neljä leiriä sota-alueen lapsille Pohjois-Suomessa.

Odessan alueella Global Christian Support -järjestö on auttanut tuhansia kodittomia. Päivittäin lämmintä ruokaa tarjotaan yli 500 ihmiselle ja asuntoloihin majoitetaan yli 300 ihmistä.

Tämä kaikki tehdään vapaaehtoisvoimin. Kuntoutuvat miehet ja naiset rakentavat itse asuntoloiden seiniä ja rakenteita vanhoihin rakennuksiin. Ukrainalaisille on nykyään kunnia-asia saada työskennellä seurakunnan hyväksi.

Ukrainassa protestanttisia seurakuntia rakennetaan kiihtyvällä vauhdilla, sillä seurakunnat ovat täynnä ja hengellinen herätys on aistittavissa useissa kaupungeissa. Valtiovaltakin juhlisti voimakkaasti esimerkiksi reformaation 500-vuotisjuhlaa vuonna 2017.

Kansanlähetysopiston kansainvälisyyslinja antaa hyvän mahdollisuudet jopa vuoden mittaiseen harjoitteluun ulkomaan lähetys- ja avustuskohteissa. Me tutustuimme auttamistyöhön Ukrainassa kymmenen vuorokauden ajan. Toivottavasti jatkossa eteen tulee uusiakin mahdollisuuksia.

=> Anna palautetta jutusta

Muuta aiheeseen liittyvää:

Anastasiya ja Taras vievät Oulusta apua ukrainalaisille

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä