Oulun seurakunnat on valmis vastaanottamaan Ukrainan pakolaisia  

Ukrainasta Ouluun mahdollisesti saapuville pakolaisille on tarjolla majoitusta leirikeskuksissa sekä diakonista tukea. Myös yksityishenkilöillä on mahdollisuus tarjota majoitusta. Tukea voi antaa myös osallistumalla keräyksiin.

Suomessa valmistaudutaan Ukrainan pakolaisten laajamittaiseen maahantuloon. Myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat eri puolilla Suomea ovat käynnistäneet valmistautumisen.

Oulun seurakuntayhtymä valmistautuu pakolaisten vastaanottamiseen tarjoamalla majoituskäyttöön viittä leirikeskustaan. Niihin on mahdollista majoittaa noin 250 henkilöä.

– Tarvittaessa otetaan käyttöön myös muita tiloja. Lisäjärjestelyillä majoituspaikat vähintään tuplaantuvat, toteaa yhtymäjohtaja Pekka Asikainen.

Oulun seurakuntayhtymä tekee pakolaisten vastaanottamisessa yhteistyötä kokonaisvastuun kantavan Maahanmuuttoviraston, muiden viranomaisten sekä järjestöjen kanssa. Lisäksi yhtymä kerää varoja pakolaisia tukevaan diakoniatyöhön kaikille avoimella Ouluilo-keräyksellä.

Keräykseen lahjoitettavat varat kohdennetaan Oulun seurakuntayhtymän diakoniatyölle. Diakoniatyö käyttää tuoton lyhentämättömänä apua tarvitsevien hyväksi.

– Voimme tukea Ouluun saapuvia pakolaisia antamalla heille esimerkiksi ruoka- ja vaateapua, kertoo diakoniatyöntekijä Kari Rekilä.

Tällä hetkellä seurakuntayhtymä suosittelee pakolaisten avustamista Kirkon Ulkomaanavun Ukraina-keräyksen kautta.

Kirkon Ulkomaanapu kertoi käyttävänsä keräyksen maaliskuun alkuun mennessä tuottamasta yli miljoonasta eurosta ensimmäiset 500 000 euroa sodasta kärsineiden perheiden perustarpeiden, kuten ruoan, lämpimien peittojen ja makuupussien, turvaamiseksi.

Maahanmuuttovirasto on päävastuussa

Kirkon viestintä muistuttaa tiedotteessaan, että kokonaisvastuu laajamittaiseen maahantuloon reagoimisessa on Maahanmuuttovirastolla.

Kirkkohallitus on mukana sisäministeriön perustamassa poikkihallinnollisessa ryhmässä, joka koordinoi Suomeen tulevaa muuttoliikettä. Ryhmässä ovat edustettuina useiden ministeriöiden lisäksi ainakin Maahanmuuttovirasto, Kuntaliitto ja Suomen Punainen Risti.

Samaan aikaan kun seurakunnat toteuttavat suunnitelmiaan esimerkiksi seurakuntatilojen käyttöönotosta, myös yksityishenkilöillä on mahdollisuus tarjota omaa asuntoaan yksityismajoitukseen, jota koordinoi Kotimajoituksen tuki ry. Yksityismajoituksesta ei makseta korvauksia.

Kirkkohallituksen seurakunnille lähettämässä ohjeistuksessa muistutetaan myös, ettei Suomessa olevia venäläisiä saa kohdella syrjivästi sillä perusteella, että Venäjä on hyökkäävä osapuoli: “Venäläiset asuvat maassamme ja ovat osa yhteisöjämme. Venäjän kansa ja laajemmin kaikki venäläiset kärsivät sotatoimista. Nyt on tärkeää rakentaa rauhaa paikallistasolla.”

– Nyt on panostettava yhdessä elämisen taitoon ja sen tietoiseen rakentamiseen. Seurakunnat ovat avainasemassa paikallistason sillanrakentajina, Kirkkohallituksen asiantuntija Ulla Siirto toteaa.

Ukrainalaisäiti ja lapsi Ukrainan ja Unkarin välisellä rajalla. Kirkon Ulkomaanavun kumppani Hungarian Interchurc Aid tarjoaa pakolaisille välttämättömiä tarvikkeita. Kuva: Danieal Fekete/HIA

Apua voi antaa keräyksien kautta

Useat seurakunnat ja seurakuntayhtymät ovat tuomassa tällä ja ensi viikolla päätöksentekoon katastrofiavun antamisen ukrainalaisille eri järjestöjen kautta. Näin seurakuntien jäsenten maksamilla kirkollisveroilla pystytään tukemaan hyökkäyssodan uhreja sekä Ukrainassa että lähialueilla ja myös Suomeen tulevia sotapakolaisia.

Seurakunnat ovat järjestämässä myös useilla paikkakunnilla lipaskeräyksiä. Seurakunnat viestivät toimistaan omilla verkkosivuillaan ja kanavissaan.

Jokaisessa seurakunnassa on edelleen mahdollisuus järjestää rukoushetkiä Ukrainan tilanteen ja sodassa kärsivien muistamiseksi sekä antaa taloudellista apua sodan uhrien auttamiseksi esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun (KUA) tai lähetysjärjestöjen kautta.

KUA:lla on valmius ja osaaminen auttaa akuutin hätäavun ja pakolaisten vastaanottamisen lisäksi myös konfliktin pitkäaikaisten vaikutusten hoitamisessa kuten ruokaturvan, hygienian, psykososiaalisen tuen, toimeentulon ja hätätilanteissa järjestettävän koulunkäynnin turvaamisessa yhteistyössä ACT Alliance -sisarjärjestöjensä kanssa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää