Tsemppipositiivisuuden kautta uuteen lukukauteen

23.8.22

Mitä nuorisotyönohjaajat tekevät nyt, kun rippikoulut on tältä kesältä urakoitu? Koulujen alkessa he tapaavat jälleen suuren määrän nuoria. Jouni "Jone" Heikinheimo oli paikalla, kun uudet seiskat tutustuivat tänään toisiinsa Talvikankaan koulun ryhmäytymispäivässä.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Oulujoen nuorisotyönohjaaja Jouni ”Jone” Heikinheimo antaa Talvikankaan 7E-luokan oppilaille ohjeita ruokailua varten. Hän vinkkaa, että nakkikeiton nakit pysyvät mielellään yhdessä kattilan pinnalla ja siksi pottuja saadakseen on uskallettava äyskäröidä ruokaa astian pohjalta saakka.

– Ruokaa saa ottaa lisää, kerralla ei tarvitse ottaa niin suurta määrää, että  lopulta ei jaksa syödä kaikkea.

Vaikka ruokailu alkoi Heikinheimon ohjeistuksilla, vietettiin Sanginsuun seurakuntatalolla tänään tiistaina rentoa seiskojen ryhmäytymispäivää.

Ylivoimaisesti tärkein opastus koko päivälle oli, ettei luokkakaveria jätetä yksin. Yhdessä tekemistä, keskinäistä luottamusta ja me-hengen luomista oman luokan kesken harjoiteltiin erilaisten leikkien ja tehtävien avulla.

Kun neljän hengen ryhmien piti muodostaa patsas, jossa maahan saa koskettaa vain viisi jalkaa ja kolme kättä, oli oppilaiden pakostakin tuumittava yhdessä, miten sellainen rykelmä muodostetaan. Kun leikinvetäjän ohjeet vain tiukentuivat, ilman yhteispeliä ja yhteistä luovuutta seiskat eivät voineet onnistua akrobatiassaan.

– Tsemppipositiivisuuden kautta tässä mennään, Heikinheimo toteaa erityisen päivän ilmapiiristä.

Kiperät tehtävät laittoivat koululaiset leikkimään välillä ihan toisissaan.

Seurakunta on koulujen ja nuorisopalvelujen kumppani

Heikinheimo tekee ryhmäytymispäivinä yhteistyötä Oulujoen seurakunnan alueen koulujen ja Oulun kaupungin nuorisopalvelujen työntekijöiden kanssa.

Vaikka ryhmäytyminen tapahtuu leikkimielisten tehtävien kautta, on taustalla huoli siitä, ettei kenekään tarvitsisi tuntea omassa luokassaan turvattomuutta tai kokea ulosjäämistä.

Ryhmäytymispäivään Sanginsuussa kuuluu koululaisten vanhempien vierailu. Talvikankaan koulunkäynninohjaaja Kati Nieminen kertoo, että silloin puhutaan muun muassa oppilaiden nimettöminä kerrotuista kokemuksista missä ja milloin he tuntevat olonsa turvalliseksi.

– Puhumme myös nuorten riittävästä nukkumisesta ja siitä, millaiset asiat heitä valvottavat, hän selvittää illan ohjelmaa.

Oulujoen lisäksi myös monet muut seurakunnat ovat mukana koulujen ja oppilaitosten ryhmäytymispäivissä lukukausien alkaessa.

Koulunkäynninohjaaja Kati Nieminen keitti koululaisille ruoan Sanginsuun seurakuntatalon keittiössä ja antoi välillä ohjeita ryhmätöihin.

Talvikankaan 7E-luokan ryhmäytymispäivästä kerrotaan lisää 1. syyskuuta ilmestyvässä Rauhan Tervehdyksessä.

Jutusta voi antaa palautetta toimitukselle.

 

Lue lisää aiheesta:

article Ihmiset ja elämä Oulujoen seurakunta