Ankkurin ovella on kuin kotiin tulisi

26.9.22

Pateniemenrannan seurakuntakoti vihittiin käyttöön maaliskuussa. Seurakuntakotia suunnittelemassa ollut Pirjo Pyörälä pitää lopputulosta yksinkertaisesti ihanana.


Pirjo Pyörälä avaa Pateniemenrannan seurakuntakoti Ankkurin oven aina mielellään.

– Tästä tuli minun mielestäni aivan ihana, hän toteaa.

Tuiran seurakunnan luottamushenkilönä toimiva Pyörälä oli mukana uuden seurakuntakodin suunnitteluryhmässä. Tilan piti olla mahdollisimman monikäyttöinen, ja Pyörälää jännitti se, miten tila saadaan sellaiseksi, että se sopii sekä perhekerhojen pitoon, perhejuhliin että jumalanpalveluksiin.

Lopputulos on lämmin ja kotoisa.

– Jumalanpalveluksissa osa istuu edessä olevissa tuoleissa, osa salin takana olevien pitkien pöytien ääressä ja rippikoululaiset nököttävät yleensä tuossa sohvilla, hän kuvailee.

Ikkunoista näkyy kauniisti ympäröivä luonto, kauempana siintää rakenteilla oleva ranta-alue.

– Täällä näkyy hienosti myös vapaaehtoisten kädenjälki, sillä alttari on heidän tekemänsä.

Pyörälän mukaan mallia monikäyttöisyyteen otettiin puretusta Pateniemen kirkosta. Aivan kuten se aikanaan, myös Ankkuri sijaitsee lähellä ihmisten arkea, jopa lähempänäkin, sillä se on samassa rakennuksessa lähikaupan kanssa.

Pateniemestä uuteen tilaan on tuotu katossa roikkuva laiva, suuri pinkki nukkekoti sekä kirkonkellot, jotka sijaitsevat omassa kirkkotapulissaan pihalla. Kaikki ohikulkijat eivät tosin taida tornia kellotapuliksi tunnistaa, vaikka sen kolmella sivulla komeileekin suuri risti.

– Jos ristiin saisi jotenkin vielä valot, se olisi hieno maamerkki, Pyörälä pohtii.

Parin kilometrin päässä Herukan puolella asuva Pyörälä kertoo, että kirkonkellot kuuluvat heille pihalle saakka. Se tuntuu hyvälle.

– Kelloilla on soitettu myös sanomakelloja kuolleiden muistoksi. Omaiset ovat halunneet, että niitä on soitettu nimenomaan täällä Pateniemessä.

Seurakuntakodissa on tarjolla jo monenlaista toimintaa. Toiveita toimintaan kerättiin talvella uuden seurakuntakodin nimikilpailussa, mutta ideoita saa yhä esittää. Pyörälä toivoo, että Ankkuriin saataisiin mahdollisimman paljon toimintaa lapsille ja nuorille.

– Ja olisiko myös tarvetta senioreiden omiin kokoontumisiin, hän pohtii.

=> Kommentoi juttua tai ehdota toimintaa Ankkuriin täällä

Aiheeseen liittyviä juttuja:

Suoraan kysyttynä: Milloin tila vihitään ja milloin siunataan?

Millaista palvelua haluaisit Pateniemenrantaan?

Lue lisää aiheesta:

Tuiran seurakunta