Elsa-Helena Topin maalaama ikoni ylienkeli Mikaelista.

Elsa-Helena Topin ikoneita esillä Muhoksella

31.10.22

Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa voi tutustua yli kolmeenkymmeneen paikallisen ikonitaiteilijan teokseen. Näyttely on avoinna 29. marraskuuta saakka.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Jaana Similä .

Jo edesmenneen ikonimaalari Elsa-Helena Topin töitä on Muhoksella monissa yksityiskodeissa ja julkisissa tiloissa. Yli kolmekymmentä hänen teostaan on koottu Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa olevaan näyttelyyn. Näyttely avautui 28. lokakuuta.

Elsa-Helena Toppi

– Vielä Elsa-Helenan eläessä oli haave toteuttaa ikoninäyttely Muhoksella. Koronapandemia ja Elsa-Helenan sairaus estivät sen, kertoo Jouni Heikkinen, joka jäi eläkkeelle Muhoksen kirkkoherran virasta viime vuonna.

Näyttelyn puuhaajina ovat Heikkisen mukaan olleet erityisesti Topin veljenpoika Kimmo Similä ja hänen vaimonsa Jaana. Muhoksen kunnan puolesta mukana suunnittelussa on ollut Outi Vitikka.

– Elsa-Helenan kaunis ajatus oli antaa ikoneita ja näin kertoa ikonitaiteen kautta pelastushistoriallisista tapahtumista. Onhan ikoni kaunista taivaallista viestiä hoitamaan ihmisen kuolematonta sielua, Heikkinen kertoi näyttelyn avajaispuheessaan.

Heikkisen mukaan Toppi rakasti kotiseutuaan. Ikonimaalauksessa häntä tuki myös puoliso Antti, jonka apu näkyi myös ihan konkreettisesti ikonipohjien teossa.

  • Ikoninäyttely Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa 29.11. saakka.

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Muhoksen seurakunta