Anastasiya ja Taras vievät Oulusta apua ukrainalaisille

Ukrainalaispariskunta lähtee perjantaina viemään oululaisten lahjoittamia tarvikkeita Ukrainan sotaa Puolaan paenneille.

Anastasiya ja Taras ||Ukrainaan_lääkkeiden_pakkaus|Ukrainaan_avustustavaraa_simonen

Myöhään torstai-iltana Pekka ja Tarja Simosen kotona Kiimingissä on odottava tunnelma. Pian paikalle pitäisi saapua Anastasiya Kakhovskan ja Taras Paliichukin noutamaan perheen tila-autoa ja avustustarvikkeita Ukrainan sotaa paenneille siviileille.

Simoset ovat luovuttaneet autonsa käyttöön Facebookissa toimivalle Operaatio Toivolle, joka koordinoi yksityishenkilöiden avustusmatkoja alueelle. Mennessä viedään avustustarvikkeita niin äidinmaidonkorvikkeista ensiaputarvikkeisiin, pattereihin ja otsalamppuihin. Paluumatkalla autoon otetaan sotaan pakoon lähteneitä naisia, lapsia ja ikäihmisiä.

– Juuri huollettu ja katsastettu auto oli helppo antaa, Pekka Simonen kertoo.

– On hienoa, kun pystyy tekemään jotain konkreettista. Koko perhe on ollut innolla mukana, Tarja Simonen lisää.

Pekka Simonen ja Taras Paliichuk käyvät läpi auton papereita.

Heti ilmoitettuaan lähinnä kesäreissujen kulkupelinä toimineen Citroen Jumpynsä Operaatio Toivon käyttööön Pekka Simonen listasi Facebookiin, millaiselle avustustavaralle olisi tarvetta.

Kun oululaistunut ukrainalaispariskunta, Anastasiya Kakhovska ja Taras Paliichuk saapuu, he vaikuttavat väsyneiltä. Eikä ihme, sillä viikko on ollut raskas. Pitkään ilmassa roikkuneen sodan syttyminen, huoli sukulaisista kotimaassa ja tavarankeräyksen organisoiminen ovat vieneet voimia.

– Suomalaiset ovat olleet kovia lahjoittamaan tavaraa, he kiittelevät.

Ensin molemmat osapuolet allekirjoittavat sopimuksen auton käytöstä Simosten keittiönpöydän ääressä. Kun nimet ovat paperissa, kaikki neljä lajittelevat Pekka Simosen päivällä Haukiputaan apteekista noutamat lahjoituslääkkeet omiin laatikoihinsa ja kirjoittavat niiden päälle, mitä paketti pitää sisällään.

– Suurin pula on antibiooteista, tietää suuhygienistinä työskentelevä Kakhovska.

Ukrainaan_lääkkeiden_pakkaus

Tarvetta on erityisesti antibiooteista ja särkylääkkeistä.

Hän kiittää Oulun kaupunginsairaalaa, josta on saatu paljon sairaalatarvikkeita.

Simosten luota mukaan lähtee myös muun muassa ensiapupakkauksia ja vauvanhoitotarvikkeita. Ennen perjantaina koittavaa lähtöään pariskunta täyttää loput autosta Raksilan lahjoituspisteelle tuodulla tavaralla.

Aivan kahden Kakhovskan ja Paliichukin ei tarvitse matkalle lähteä, sillä samassa seurueessa mukaan lähtevät myös suomalainen ja venäläinen kaveri.

– Toivottavasti saamme paluukyytiin äitejä ja lapsia.

Ukrainaan_avustustavaraa_simonen

Mukaan lähti lahjoitusvaroilla ostettua tavaraa. Kakhovska ja Paliychuk pakkaavat autoon lisäksi oululaisten lahjoittamia tavaroita.

Koska autettavien ja paikan päällä olevien yhteistyökumppanien kanssa ei ole kielimuuria, heidän on montaa muuta auttajaa helpompaa toimia alueella.

– Voimme myös selittää paluukyytiin tuleville, millaiseen maahan he ovat tulossa, sekin on tärkeää, he kertovat.

Omia sukulaisia he eivät saa kyytiin. Kakhovskan oma äiti ja mummo asuvat kaupungissa joka on venäläisten saartama. Silmiin nousevat kyyneleet, kun sitä ajattelee.

Kysyttäessä, ovatko he suunnitelleet tekevänsä myös muita vastaavia avustusmatkoja, he eivät osaa sanoa.

– Mahdollisesti, mutta se ei ole satavarmaa. Katsotaan, miten tämä matka menee, Paliichuk sanoo.

– Haluamme kuitenkin tehdä kaiken mahdollisen. Se on meidän velvollisuutemme, he toteavat.

Avustusmatkan etenemistä voi seurata Anastasiya Kakhovskan Instagram-tilillä @akakhovska.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää