Angolasta palannut Teija Lievonen on kesällä tien päällä pohjoisessa

Lähetystyöntekijä Teija Lievonen lähtee kesällä tien päälle ja vierailee työtään tukevissa seurakunnissa pohjoisessa Suomessa. Laitasaaren rukoushuoneella Muhoksella Teijan voi tavata 19. kesäkuuta.

||

Teija Lievonen tekee työtä Angolassa, jossa hänen tehtävänään on tukea Angolan luterilaista kirkkoa kristillisessä kasvatuksessa.

Lubangon kaupungista hän matkustaa eri puolille laajaa maata kouluttamaan pyhäkoulunopettajia, muita vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä.

Angola on kehittynyt Teijan mielestä hyvään suuntaan viime vuosina: on rakennettu kouluja, terveyskeskuksia ja teitä.

– On hienoa olla mukana seuraamassa muutosta. Parempaan päin ollaan menossa.

Maastoauto on kulkuväline ja makuuhuone

Maastoauto on Teijalle sekä tarpeellinen kulkuväline että makuuhuone työmatkoilla.

– Olen saanut rohkeuden ajaa autoa vasta Angolassa. Minulla on aina ohjeiden mukaisesti työkavereita tai tulkki mukana. On luottamuksen osoitus, jos he uskaltavat nukkua matkan aikana.

Työmatkoilla syrjäkyliin Teija nukkuu yöt autossa, petipaikka on pehmeämpi kuin teltassa eivätkä hyttyset kiusaa.

– Näiltä matkoilta on paljon hyviä muistoja: on ihanaa vajota uneen, kun nuoret laulavat iltanuotiolla ja taivas tuikkii tähtiä ilman valosaastetta.

Itsenäistä, mutta toisinaan yksinäistä

Lievonen on Lähetysseuran ainoa työntekijä Angolassa. Työ on hyvin itsenäistä, mutta itsenäisyyden toisena puolena on yksinäisyys.

– Se liittyy outouteen, muukalaisuuteen. Kaipaan seuraa, missä voin olla oma itseni, ilman mitään vaatimuksia. Minne tahansa Angolassa menenkin, minulle tullaan puhumaan erilaisista kirkon rakennushankkeista ja kysymään, voisinko hankkia tukijoita milloin millekin asialle.

Ristiriitaisia tunteita Lievosessa herättää kadulla kerjäävien lasten kohtaaminen. Osa lapsista asuukin kaduilla, osa hankkii siellä elantoa perheelleen vanhempien käskystä.

Lähetysseura tarjoaa suojaa kodittomille lapsille Onnellinen lapsi -hankkeen turvin.

Teija vuorilla kaupungin laitamilla Angolassa. Takana kaukana siintää Lubangon kaupunkia.

 

Arjen haasteista ja vaikeista tunteista Teija puhuu verkon kautta toimivassa vertaistukiryhmässä, jossa on mukana muita Lähetysseuran ulkomaantyöntekijöitä.

Patikointi, rukous, tuki seurakunnista ja ystävien kanssa puhuminen auttavat myös jaksamaan.

Loma kotiseudulla, kiertue Pohjois-Suomessa

Teija vietti alkukesästä kesälomaansa kotiseudullaan Rautavaaralla Pohjois-Savossa. Hän odottaa innostuneena vierailuja seurakuntiin.

– Osallistun mielelläni erilaisiin tapahtumiin ja tapaamisiin, kuten vaikka rippikouluihin ja messuihin. Tätä kautta säilyy yhteys Suomen seurakuntakuntaelämään ja samalla kuulen, mitkä kysymykset kiinnostavat tukijoitani ja seurakuntalaisia.

Teija Lievonen vierailee kesä- ja heinäkuussa hänen työtään tukevissa seurakunnissa muun muassa Muhoksella, Puolangalla, Suomussalmella, Taivalkoskella, Soinissa, Ylitorniossa ja Kemissä.

Takaisin Angolaan hän palaa loppukesällä.

– On rikasta saada olla Angolan kirkon, Lähetysseuran ja paikallisen suomalaisen seurakunnan työntekijä, vaikka työpisteeni on siellä maailmalla.

Teija pitämässä pyhäkouluopettajien koulutusta Namiben seurakunnassa Angolassa.

 

Lähetysseura tukee Angolassa kirkon työntekijöiden ja vapaaehtoisten koulutusta ja kirkon talous- ja hankehallinnon osaamista. Kirkon instituutissa Shangalalassa koulutetaan pappeja, diakoneja ja paikallisia lähetystyöntekijöitä.

Lähetysseura ei tee kehitysyhteistyötä Angolassa.

Lapsia ja nuoria tuetaan Martti Luther -koulussa, tyttöjen turvakodissa Lubangossa sekä Onnellinen lapsi -hankkeen avulla.

Työ Angolassa on mahdollista, koska seurakunnat ja yksityiset tukijat rukoilevat sekä tukevat työtä taloudellisesti.

Lähetysseura tekee lähetystyötä, kehitysyhteistyötä ja rauhantyötä noin 30 maassa ympäri maailmaa. Lähetystyöhön kuuluu julistus, palvelu ja vaikuttaminen.

Suomen Lähetysseura on kirkon kansainvälisen työn järjestö ja yksi kirkon kahdeksasta lähetysjärjestöstä. Se on perustettu vuonna 1859.

  • Lähetysilta Laitasaaren rukoushuoneella Muhoksella maanantaina 19.6. kello 18. Paikalla Muhoksen seurakunnan Angolassa työskentelevä nimikkolähetti Teija Lievonen. Laulua, makkaranpaistoa ja kahvittelua.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää