Asunnottomien yö muistuttaa: kukaan ei päätä jäädä kodittomaksi

Asunnottomien yö -tapahtumaa vietetään Oulussa tänään sunnuntaina muun muassa Rotuaarilla. Tapahtuma muistuttaa, että asunnottomuuden kokeminen on yksi äärimmäisimmistä syrjäytymisen muodoista.

|||

Asunnottomuutta ei poisteta makkaraa ja kahvia tarjoamalla, mutta asunnottomien yönä ruoka on tärkeässä osassa. Asunnottomien yö -tapahtumassa Rotuaarilla kaupunkilaisille kerrottiin tänään iltapäivällä tietoa asunnottomuudesta Oulussa ja asunnottomille suunnatuista palveluista.

Asunnottomien elämäntilanteen kaupungissa tuntee hyvin palveluesimies Katja Karppinen Oulun päihdeasumispalveluista. Karppisella ei ole tiedossa tältä vuodelta tarkkoja lukuja asuntoa vailla olevien määrästä, mutta hän haluaa olla toiveikas, että synkkään tilanteeseen on voitu vaikuttaa.

– Monet järjestöt, seurakunnat ja kaupunki tekevät asunnottomien eteen arvokasta työtä joka päivä ja siksi haluan uskoa, että työ kantaa myös hyvää hedelmää, hän toteaa sateisella Rotuaarilla.

Karppinen iloitsee siitä, että esimerkiksi asunnot­tomien nuorten aikuisten sosiaali- ja terveys­pal­velujen kehittä­mishanke ASTE on onnistunut on tavoittamaan alkuvuoden jälkeen noin 80 henkilöä, jotka ovat olleet sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkopuolella. Heistä 13 henkilöä on pystytty auttamaan asunnon saamisessa.

– Tilanne saadaan paremmaksi, jos asuntoja on tarjolla ja jos ihmisille annetaan kolmas ja neljäskin mahdollisuus silloin kun asunnon pitäminen ei onnistu ensimmäisellä kerralla.

Vuonna 2020 Oulussa oli noin 125 asunnotonta, heidän joukossa oli myös perheitä.

EHYTin ja A-klinikkasäätiön Lahjoita lämpöä -kampanja haastaa ihmisiä neulomaan asunnottomille ja muille vähäosaisille villasukkia ja lapasia. Seurakunnat Oulussa tarttuivat haasteeseen ja lämpimiä sukkia oli tarjolla asunnottomien yössä. Joukko työntekijöitä ja vapaaehtoisia pussitti lahjoitussukkia ennen Rotuaarille lähtöä.

Asunnottomien yönä korostetaan erityisesti, ettei kukaan päätä jäädä osattomaksi eikä valitse huono-osaisuutta kohdalleen. Asunnoton on ennemminkin  jätetty palveluiden ulkopuolelle hänestä itsestään riippumattomista syistä.  Apua on vaikea itse lähteä hakemaan, koska palvelut ovat pirstaleisia ja vaikeasti tavoitettavissa.

Vailla vakinaista asuntoa ry:ssä tiedetään, että haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kanssa työskentelevät tahot ja henkilöt saattavat vaihtua kunnissa usein ja palveluiden laatu vaihtelee. Jos tieto ei kulje eri instanssien välillä, voi ihminen jäädä pyörimään järjestelmän rattaisiin.

Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna ULKOPUOLELLA – Syrjäytynyt vs. syrjäytetty.

Kodittomuuden kokeneet kertovat, että asunnottomuus on yksi äärimmäisimmistä syrjäytymisen muodoista. He tietävät, että ilman vakinaista asuntoa ihminen jää tavanomaiseen elämään ja arkeen liittyvistä perusasioista ulkopuolelle. Kaikki voimat kuluvat pärjäämiseen päivästä toiseen.

Asunnottomilla on usein monia eri ongelmia kuten pitkäaikaissairauksia, työttömyyttä ja päihteiden väärinkäyttöä. Avioero on yksi keskeisistä yksittäisistä syistä  asunnottomuuteen.

Valtakunnallinen Asunnottomien yö Oulussa huipentuu Kenttätien palvelukeskuksen (Nahkatehtaankatu 7) pihalla kello 19 järjestettävään tuliesityksen. Sen toteuttaa Tulikukka-yhdistys..

Oulun tapahtuman järjestäjiä ovat kaupungin hyvinvointipalvelut, Aste-hanke, Nuorten ystävät – Verto-hanke, A-klinikkasäätiö, Katuklinikka-hanke, EHYT ry, Kriminaalihuollon tukisäätiö, Oulun ev. -lut. seurakunnat, Suojatupa ry, Oulun A-kilta ry, OsNa ry, Vuolle setlementti – Via Vis -väkivaltatyö ja SPR Oulun piiri.

Tapahtumateltalle Rotuaarilla alkoi kertya väkeä heti puolilta päivin, kun teltta oli saatu pystyyn.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää