Diakonian lounas syntyy hävikkiruoasta

Oulun seurakuntien emäntäpalvelu on valmistanut syksystä saakka hävikkiruoasta keskiviikkoisin tarjoiltavan diakonian lounaan.

hävikkiruoka

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan diakonian lounaalla syötiin tänään keskiviikkona karjalanpaistia ja perunamuusia. Ateria noin 50 hengelle oli syntynyt pääosin hävikkiruoasta.

Oulun seurakuntien emäntäpalvelu on käyttänyt diakonian aterioilla ruokahävikkiä hyödykseen viime syksystä saakka. Emäntä Annika Kaverinen  kertoo, että yhteistyö hävikkiruokaa jakavan Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksen kanssa on toiminut hyvin.

Kaverisen mukaan emäntäpalvelun työntekijät saavat Prikasta muutaman päivän varoitusajalla tietoa, mitä ruokaa keittiölle on tulossa.

– Voimme myös itse kysellä jotain tiettyä ruokaa vaikkapa lihaa: olisiko sitä tulossa?  Emme siis joudu tietämättöminä odottamaan keskiviikkoaamuisin, mitä elintarvikkeita meillä on käytettävissä. Säännöllinen yhteys logistiikkakeskukseen toimii.

Kaverinen kertoo, että diakonian lounaasta tänä päivänä oli yli 80 prosenttia pelkästään hävikkiruokaa.

– Jälkiruoka ei tullut Prikan kautta, mutta esimerkiksi salaattitarvikkeet ja pääruon ainekset tulivat kokonaan. Poikkeuksellista oli, että tänään kuormassa ei ollut leipää.

Kaverisen mukaan pääruokaa – olipa se sitten lihaa, kalaa tai kanaa – ei ole tarvinnut diakonian lounasta varten juurikaan tilata kaupasta sen jälkeen, kun yhteistyö Prikan kanssa alkoi.

– Ehkä hävikin käyttäminen työllistää meitä keittiöllä hieman enemmän, mutta kaikki sujuu lopulta hyvin, hän arvioi.

Syöjille eli diakonian asiakkaille on kerrottu ruoan alkuperä eikä se ole synnyttänyt lisäkysymyksiä keittiön suuntaan.

– Nykykäytäntö sopii siis meille kaikille, Kaverinen päättelee.

Diakonian lounas työttömille ja vähävaraisille on tarjolla Keskustan seurakuntatalolla keskiviikkoisin kello 10.45–12.15.

Emäntä Annika Kaverisen mukaan tänään diakonian lounaalla Keskustan seurakuntatalolla muun muassa salaatti oli valmistettu hävikkiaineista.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää