Elämänpuu-konsertissa pysähdytään olennaisen äärelle

Elämänpuu-kiertueella kuullaan uusia psalmien pohjalta tehtyjä lauluja. Perjantaina 6. lokakuuta konsertti kuullaan Oulujoen kirkossa.

||

Muusikko ja lauluntekijä Tommi Kalenius kertoo tuoreen Elämänpuu-produktion juurien ulottuvan 17 vuoden päähän.

– Teimme tuolloin Jari Kekäleen kanssa psalmeihin pohjautuvia lauluja, joista syntyi Ihmeellisesti tehty -albumi nuottivihkoineen. Kesällä 2022 istuimme Jarin kanssa lounaalla, ja mietimme, että voisi olla hyvä hetki tehdä lisää psalmilauluja.

Kekäle laati nopeasti kahdeksan laulutekstiä, jotka Kalenius sävelsi saman tien. Sittemmin lauluja syntyi kolmisenkymmentä lisää. Kalenius ja Kekäle miettivät, mikä voisi olla niille hyvä foorumi. He päättivät ottaa yhteyttä Suomen Pipliaseuraan.

– Saimme tietää, että Pipliaseuralta on tulossa Vanhan testamentin uusi käännös. Ja vieläpä niin, että ensimmäisenä julkaistaan Psalmien kirja. Aloitimme laajemman yhteistyön, joka laittaa teologian ja taiteen kommunikoimaan keskenään.

Jari Kekäle ja Tommi Kalenius tekivät levyllisen uusia lauluja Raamatun psalmien pohjalta. Kuva: Ville Huuri

Psalmit ovat sydänten puhetta

Suomen Pipliaseura ja ohjelmatoimisto Kristalli ovat tuottaneet Elämänpuu-suurproduktion, johon sisältyy albumi, musiikkipitoinen äänikirja, nuottikirja ja konserttikiertue viidellä paikkakunnalla.

Oulussa Elämänpuu-konsertti kuullaan perjantaina 6. lokakuuta Oulujoen kirkossa.

Kristillisessä kirkossa psalmeja on laulettu jumalanpalveluksissa alkukirkon ajoista lähtien, ja ne ovat myös monien nykyvirsien pohjana.

– Psalmit ovat eläneet kaikkina aikoina ihmisten mielissä. Ne ovat rukouksenomaista tekstiä ja ihmisten sydänten puhetta. Psalmeissa on paljon tunnekieltä, minkä vuoksi ne ovat otollista maaperää lauluntekijöille, Kalenius kertoo.

Psalmeissa on esillä ihmisen hätä. Samalla niihin sisältyy paljon lohtua ja toivoa.

– Meidän uudet laulumme kommunikoivat vanhojen psalmitekstien kanssa. Samalla liikumme tässä ajassa ja pohdimme psalmien pohjalta nykyihmisten elämäntilanteita ja kysymyksiä. Taiteen ja teologian lisäksi läsnä on terapeuttisuus.

Kalenius uskoo konserttikiertueen tarjoavan ainutlaatuisia iltoja.

– Niissä korostuu läsnäolo ja hiljentyminen sekä yhteisöllisyyden ajatus. Kuulija saa viivähtää olennaisen äärellä.

Tanja Torvikoski esiintyy kotiseudullaan. Kuva: Anttu Koistinen

Oululainen solisti odottaa Oulujoen konserttia

Yksi Elämänpuu-produktion laulusolisteista on oululainen Tanja Torvikoski.

– Prosessi on avautunut minulle niin rauhallisesti ja luonnollisesti, että melkein huomaamatta Helsingissä istutetusta taimesta onkin kasvanut täysimittainen puu. Sitä olen käynyt tasaisin väliajoin ihmettelemässä täältä Oulusta.

Torvikosken mukaan produktio on tuntunut alusta asti lahjalta. Hän toteaa työryhmän tehneen kokonaisuuden hyväksi paljon töitä vuoden mittaan.

Islannissa asuvan Matti Kallion tuottamalle albumille Torvikoski tulkitsi viisi kappaletta: Huokauksen päässä, Tässä kaikessa ihminen, Menen levolle, Elämänpuu ja Pimeässä laaksossa.

– Tuntui, että kappaleet hyväksyivät tulkintani sellaisenaan, ja myös minun oli helppoa ottaa kappaleet nopeasti omikseni, niin musiikillisesti kuin tekstienkin puolesta, Torvikoski kertoo.

– Odotan kirkkokiertueen alkamista ja sitä, että pääsemme tulkitsemaan tätä albumia elävän yleisön edessä.

  • Elämänpuu-konsertti pe 6.10. kello 19 Oulujoen kirkossa. Tommi Kalenius (laulu, kitara), Matti Kallio (piano, haitari), Tanja Torvikoski (laulu) sekä Teri Mantere (kitara, laulu). Kesto noin 1 tunti 45 minuuttia. Liput ennakkoon www.tiketti.fi, lippuja myös ovelta.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää