Haukiputaalla valmistaudutaan valitsemaan kirkkoherra

Haukiputaalle valitaan uusi kirkkoherra toukokuussa. Vaalit eivät vielä näy katukuvassa, mutta niitä odotetaan jo innolla.

Uudet vaalipapithan ne siinä ovat! Näin ystävättäret Marja-Terttu ja Pirjo kommentoivat Vesi-Jatulin aulatilassa heille näytettyjä valokuvia Haukiputaan kirkkoherraehdokkaista Salla Autereesta ja Lauri Kujalasta.

 

Naiset kertovat olevansa kiinnostuneita toukokuisesta vaalista ja pyrkimyksenä heillä onkin seurata, mitä ehdokkaat puhuvat muun muassa vaalisaarnoissaan.

Rauhan Tervehdys jalkautui ehdokaskuvien kanssa Haukiputaan Vesi-Jatuliin pääsiäisen alla.

Uimahallin aulatilassa istuskeleva Alpo ei tunnista kuvista Auteretta eikä Kujalaa, mutta tietää kotiseurakuntansa hakevan uutta johtajaa Jaakko Tuiskun siirryttyä Haukiputaalta Karjasillan kirkkoherraksi.

Putaalaismies sanoo olevansa kansanvaalien kannattaja, vaikka lisääkin, ettei ole varma, ehtiikö itse äänestämään. Kevääntulo merkitsee hänelle mökkikiireitä.

Pauli Greus ei jätä äänestämismahdollisuutta väliin.

Jatulin pihalla pysäytetty Pauli Greus kertoo myös arvostavansa sitä, että kansa pääsee valitsemaan seurakunnalle uuden johtajan.

– Aina olen käynyt äänestämässä ja aion käydä myös nyt, hän sanoo.

Kiiminkiläiset Sisko Åsenbrygg ja Anja Heikkinen eivät tunnista kuvan henkilöitä, mutta kertovat tietävänsä oman seurakunnan papit nimiä myöten.

Kiiminkiläiset Sisko Åsenbrygg ja Anja Heikkinen iloitsivat siitä, että ehdolla kirkkoherraksi on sekä mies että nainen.

 

Karjasillan vaalista jäi hyviä kokemuksia

Vaikka tieto tulevasta kirkkoherranvaalista ei ollut vielä pääsiäisenä tavoittanut kaikkia liikunnan harrastajia Jatulissa, Oulun seurakuntayhtymän viestinnässä uskotaan tilanteen kohentuvan vaaliruljanssin käynnistyessä Haukiputaalla toden teolla.

– Koeponnistimme syksyllä Karjasillan kirkkoherranvaalissa yhden mallin tehdä vaaliviestintää. Haukiputaalla voimme ottaa opiksi hyvistä käytänteistä ja jalostaa ideoita, Oulun seurakuntien viestintäjohtaja Harriet Urponen toteaa.

Hän muistuttaa, että Haukiputaan edelliset kirkkoherranvaalit käytiin kahdeksan vuotta sitten. Tuolloin uurnille saatiin 22,1 prosenttia äänioikeutetuista eli yli 2300 henkilöä.

– Tuntuisi oudolta lähteä tavoittelemaan nyt matalampaa äänestysprosenttia.

– Viestintä on keskeinen osa demokraattisia vaaleja. Siksi äänestäjien tulee saada tietoa siitä, mitä kirkkoherra tekee, miksi äänestetään sekä missä, milloin ja kuka voi äänestää. Näen vaalit mahdollisuutena keskustella kaikenlaisista aiheista kunnioittavasti.

Urposen mielestä ehdokkaat ja heidän tukijajoukkonsa ovat erittäin tärkeässä roolissa vaaliviestinnässä.

Mitä ehdokkaat toivovat kampanjalta?

Millaista vaalitaistoa kirkkoherraehdokkaat Salla Autere ja Lauri Kujala toivovat?

– Toivon kampanjaa, joka on avointa ja rehellistä, ja tietenkin kunnioittavaa. Toivon myös näkyvää kampanjaa, jotta koko Haukipudas tietäisi, mistä vaalissa on kyse ja kuinka suuri merkitys seurakuntalaisten äänillä voi olla, Autere vastaa.

– Toivon, että kampanja on reilu ja avoin sekä ehdokkaita kunnioittava, kommentoi Kujalakin.

Autere pitää tärkeänä, että vaaleissa puhutaan muun muassa kirkkoherran tehtävistä.

– Toivoisin äänestäjien ymmärtävän, että kirkkoherran päätehtävä ei ole olla vain hyvä pappi tai saarnaaja. Hän on esihenkilö, joka parhaimmillaan saa työyhteisön toimimaan tehokkaasti yhteen.

– Myös kirkon tulevaisuuskuvista, kuten tasa-arvokysymyksistä ja yhteistyöstä lähetysjärjestöjen kanssa, olisi hyvä puhua rohkeasti.

Kujala keskustelisi mielellään vaalien alla muun muassa Haukiputaan seurakunnan identiteetistä ja sen säilyttämisestä. Kuten Autere, Kujalakin olisi innokas ottamaan esille kirkkoherran roolin seurakunnassa.

– Kirkkoherra on työyhteisönsä johtaja sekä työntekijöiden hyvinvoinnin ja hyvän ilmapiirin luoja, hän sanoo.

Kujala haluaa pitää esillä myös jumalanpalvelusta seurakuntaelämän keskellä ja seurakuntalaisten sitoutumista kotiseurakuntaan sekä vapaaehtoistyöhön.

Korkea äänestysprosentti on vahvempi kutsu

Autere ja Kujala toivovat putaalaisten innostuvan kirkkoherranvaalista.

– Mielellään sitä toivoisi, että äänestysprosentti nousee korkeaksi. Se olisi seurakuntalaisilta vahvempi kutsu ja valtuutus uudelle kirkkoherralle, Kujala näkee.

– Kirkollisissa vaaleissa toive siitä, että yli puolet äänioikeutetuista käyttäisi vaikutusmahdollisuuttaan on utopiaa, mutta silti haaveilen siitä. Tärkeää olisi saada erityisesti nuoret liikkeelle. Heidän varassaan seisoo tulevaisuuden kirkko, Autere toteaa.

Kirkkoherranvaalien varsinainen vaalipäivä on 19. toukokuuta. Tutustu ehdokkaisiin ja lue lisää vaaleista täältä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää