Ihmisiä: Jarmo Korhosen työnä on Oulujoen pyhiinvaellus

Kulttuurialan projektityöt ovat tulleet tutuiksi Jarmo Korhoselle. Toukokuussa avattavan Oulujoen pyhiinvaellusreitin toteuttaminen on ollut uudenlainen kokemus.

Kaksikymmentä vuotta sitten Jarmo Korhonen valmistui filosofian maisteriksi Oulun yliopistosta. Sen jälkeen yleistä historiaa pääaineenaan lukenut Korhonen on ollut mukana lukuisissa museo-, kulttuuri- ja arkistoalan projekteissa.

– Tällä alalla työt ovat yleensä tietyn mittaisissa pätkissä, joissa on selkeä alku ja loppu.

Viime kesästä Korhonen on työskennellyt Oulun seurakuntien palveluksessa Pohjois-Pohjanmaan ensimmäisen pyhiinvaellusreitin projektipäällikkönä. Pyhiinvaellusreittiä lähdettiin tekemään Korhosen sanoin ”täysin puhtaalle pöydälle”.

– Työhön on kuulunut paljon suunnittelua. Alussa piti pohtia, tehdäänkö pyhiinvaellukselle oma sovellus, reitti valmiille alustalle vaiko omassa hallinnassa oleva nettisivu. Nettisivuun päädyttiin kattavuuden perusteella.

Oulujoen pyhiinvaelluksen sivustolle on kerätty historiatietoja ja valokuvia ja pyhiinvaellukseen liittyen on suunniteltu ja toteutettu monenlaista opas- ja oheismateriaalia. Oman osansa projektissa on vienyt virtuaalisuuden toteuttaminen: kohteiden 360-panoraamat ja äänimaisemat.

– Monipuolinen ja laaja työprojektihan tämä on ollut kaikilta osin, Korhonen toteaa.

Myös tämän projektin loppu häämöttää, sillä Oulujoen pyhiinvaellusreitti avataan virallisesti 20. toukokuuta osana Kirkkopäivien ennakkotapahtumaa Virtuaalitorstaita. Saman viikon Rauhan Tervehdyksessä pyhiinvaellusreitti tullaan esittelemään tarkemmin – myös käyttäjien silmin.

113 kilometrin reitti kulkee Oulun tuomiokirkosta Oulujoen, Turkansaaren, Muhoksen ja Utajärven kirkkojen kautta Rokuan kansallispuistoon ja sieltä Säräisniemen kirkkoon Oulujärven rannalle. Tarjolla on hiljaisuutta, hengellisyyttä ja kulttuurihistoriaa.

Korhonen on huomannut, kuinka virtuaalisuus on noussut viime vuosina yhä suurempaan rooliin erilaisissa näyttelykokonaisuuksissa. Oulujoen pyhiinvaelluksen nettisivuillakin hivellään näkö- ja kuuloaistia panoraamakuvin ja ääninäyttein kirkoista. Reitin varren kohteissa tietoihin pääsee käsiksi suoraan älykännykällä luettavilla QR-koodeilla.

Hajut, maut ja tuntemukset on kuitenkin käytävä aistimassa paikan päällä. Oulujoen pyhiinvaellus ei ole mikään yksittäinen tietty reitti, jota kaikkien on kuljettava.

Reitti on suunniteltu niin, että se sopii kaiken kuntoisille. Pyhiinvaelluksen sivustolta löytyy linkkejä karttasovelluksiin, joiden avulla omaa kulkemista voi suunnitella. Osan matkasta voi kulkea myös autolla tai junalla.

– Jos reitin kulkee jalkaisin, se vie ideaalitapauksessa kolme päivää. Mutta toki sen voi juosta ultramaratonina päivässäkin, Korhonen tuumii.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää