Jaakko Tuisku haluaa olla läsnä oleva kirkkoherra

Jaakko Tuiskulle maanantai ja tiistai ovat palauttaneet mieleen vuoden 2015, jolloin hänet valittiin Haukiputaan kirkkoherraksi ja pyöritystä riitti monta päivää. Sunnuntaina Tuisku voitti Karjasillan kirkkoherranvaalin ja jälleen on yhteydenottoja virrannut.

Haukiputaan seurakunnan kirkkoherra Jaakko Tuisku.

– Onnitteluita on tullut paljon: Karjasillan alueella asuvilta, entisiltä työkavereilta, vanhoilta tutuilta, kirkon työntekijöiltä.

– Olen tosi onnellinen valinnastani ja samalla yllättynyt siitä, miten aktiivisesti ihmiset lähtivät äänestämään. Äänestysprosentti oli 13,4 ja se on isossa kaupunkiseurakunnassa hyvä prosentti. Haluan olla luottamuksen arvoinen ja ryhdyn energisenä työhön ensi vuoden alussa.

Tuisku kertoo saaneensa myös harmitteluviestejä:

– Haukiputaalaiset ovat harmitelleet, että vaihdan seurakuntaa. Ajattelen, että se on omanlaisensa kiitos kirkkoherravuosistani Haukiputaalla. Haukiputaalla on ollut mukava työympäristö ja hyvä työporukka. On minullekin luopumista lähteä uuteen.

Vastaavanlaisia tilaisuuksia tulee harvoin vastaan

Karjaisillan kirkkoherranvaaliin Tuisku osallistui ammatillisesta mielenkiinnosta.

– Tällaisia paikkoja tulee auki ehkä 20 vuoden välein. Halusin katsoa mahdollisuutta kokeilla siipiäni uudessa haastavassa tehtävässä. Karjasilta on myös entinen kotiseurakuntani ja olen työskennellyt siellä aiemmin vuosina 2008–2010.

– Olen viihtynyt erinomaisesti Haukiputaalla yli kahdeksan vuotta, mutta ajattelen, että on hyvä välillä haastaa itseään. Ja kirkkoherran vaihtuessa seurakuntakin voi saada kaivattua tuulettumista.

– Haukipudas on ollut minulle tosi tärkeä paikka ja mahdollisuus kehittyä johtajana, Tuisku kiittää.

Kirkkoherra on kuin valmentaja

Kirkkoherra johtaa seurakunnan hengellistä elämää sekä toimii seurakunnan työntekijöiden esihenkilönä. Kirkkoherra vastaa seurakunnan hallinnosta ja taloudesta sekä johtaa seurakunnan strategian toteuttamista.

– Kirkkoherraan kohdistuu monenlaisia odotuksia, mutta ihmisen kokoinen työ se lopulta vain on.

Karjasillalla työt tammikuussa aloittava Tuisku haluaa olla kirkkoherrana läsnä oleva ja helposti lähestyttävä.

– Haluan olla aktiivisesti mukana seurakuntaelämässä ja tutustua alueen ihmisiin. Haluan olla aktiivinen toimija ihmisten elämässä. Jalkautuminen on tärkeä osa kirkkoherran työtä. Haluan myös tehdä monipuolista yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa.

 

Olen viihtynyt erinomaisesti Haukiputaalla yli kahdeksan vuotta, mutta ajattelen, että on hyvä välillä haastaa itseään. Ja kirkkoherran vaihtuessa seurakuntakin voi saada kaivattua tuulettumista.

 

Tuiskun mielestä kirkkoherran rooli on olla mahdollistaja.

– Tai ikään kuin valmentaja, joka yrittää pitää kokonaisuuden kasassa.

Se, millaista toiminta seurakunnassa on tai millainen ilmapiiri siellä vallitsee riippuu siitä, miten työntekijät ja seurakuntalaiset pelaavat yhtenä joukkueena.

– Vapaaehtoisille seurakuntalaisille pitäisi antaa enemmän tilaa ja sitä kautta mahdollistaa aktiivinen toimijuus seurakunnassa, Tuisku näkee.

– Myös työyhteisön ilmapiirin vaaliminen, työhyvinvointi ja positiivinen asenne työssä ovat minulle tärkeitä asioita.

Kirkkoherra haluaa kehittää seurakuntansa toimintaa

Tuisku uskoo, että jokainen kirkkoherra jättää jäljen seurakuntaan.

– Haukiputaalla on säilynyt sama pohjavire – tietynlainen mukava juurevuus – kuin aloittaessani. Toivon, että olen voinut lisätä rohkeutta yhdistää vanhoja perinteitä ja uudenlaisia toimintatapoja siten, että seurakunta on tullut lähemmäs ihmisten arkea.

– Toivottavasti olen tuonut Haukiputaalle myös eräänlaista vapautta ja rentoutta. Ei Jumala tai uskominen ole haudanvakavaa vaan ilon ja rakkauden lähde.

Tuisku sanoo haluavansa kirkkoherrana kehittää seurakuntansa toimintaa.

– Kirkko on haastettu kirkko. Spiritualiteetti on ihmisissä vahvasti olemassa, mutta miten kirkko ja paikallisseurakunta saavat pidettyä paikkansa ihmisten hengellisenä lähteenä ja kotina – siinä riittää haastetta.

Karjasillalla on Tuiskun mukaan hyvin monipuolista toimintaa ja luova ilmapiiri.

– On aina kysymysmerkki, miten jokin toimintatapa tai toimintamuoto menestyy toiseen toimintaympäristöön siirrettynä. Jos tuon Karjasillalle mukanani jotakin Haukiputaalla hyväksi havaittua, niin se voisi olla esimerkiksi viestintäkanavien käyttö. Seurakunnan on tärkeä olla sosiaalisessa mediassa ja tuoda sitäkin kautta seurakunnan elämää ihmisten tietoisuuteen.

Haukiputaalla Tuiskulle ilon aihe on ollut myös jumalanpalvelusten toteuttaminen yhdessä seurakuntalaisten kanssa.

 

Karjasillan kirkkoherranvaalissa annettiin yhteensä 3300 ääntä, joista ennakkoon 2369 ääntä.

Haukiputaan kirkkoherra, teologian tohtori Jaakko Tuisku sai 1709 ääntä. Oulunsalon kirkkoherra Petri Satomaa sai 1227 ääntä. Kolmas ehdokas, Suomen Punaisen Ristin toiminnanjohtaja Miia Seppänen sai 364 ääntä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää