Jari Longin mielestä ilo kuuluu hautausmaallekin

Jari Longi on nähnyt, että kesäpesti hautausmaalla voi muuttaa käsityksiä kirkosta. Hän kieltäytyy omaksumasta itselleen vierasta vakavan miehen roolia.

Hautausmaat ovat tänäkin kesänä olleet tuhansille ihmisille yksi askel matkalla kohti työelämää. Toivottavasti kokemus on ja on ollut hyvä, tuumaa Oulun seurakuntien hautauspalvelun oulunsalolainen puistopuutarhuri Jari Longi.

Talvikausina Oulun hautausmaalla työskentelevä Longi siirtyy kesän alussa vastaavaksi työntekijäksi kotipitäjänsä hautausmaalle. Useina kesinä hänellä on ollut työkavereina nuoria, joille hautausmaa on ollut ensimmäinen työpaikka ja samalla ensikokemus kirkon töistä.

Jari Longi on nähnyt, että kesäpesti hautausmaalla voi muuttaa käsityksiä kirkosta. Hän kieltäytyy omaksumasta itselleen vierasta vakavan miehen roolia, vaikka työpaikka onkin kirkkomaa kiviaidan sisällä – ja ruumishuonekin silmien alla.

– Ilo pitää saada mukaan tekemiseen. Huumoria pitää uskaltaa viljellä, hän sanoo.

Longi laskee tavanneensa kahden vuosikymmenen aikana Oulunsalossa reilusti sata nuorta, joita hän on jeesannut kunnossapitotöissä. Yksi tärkeä periaate hänelle on työnteossa tyytyväisyys työnjälkeä kohtaan.

– Joskus homma on teetettävä alusta uudelleen ennen kuin tähän tavoitteeseen päästään. Jälkikäteen hommia ei enää parsita.

Longin mukaan pestiin hautausmaalla kuuluu uskallus jutella kesäkulkijoiden kanssa.

– Erityisesti vanhemmat ihmiset haluavat porista eikä niitä kokemuksia kannata juosta karkuun. Jutustelu kuuluu työnkuvaan. Monet kuulemani tarinat edesmenneistä ovat mielenkiintoisia.

Koska hautausmaalla tehdään työtä kirkon palveluksessa, Longin mielestä hänen tehtävänsä ei ole oudoksua kokemuksia näkymättömän maailman olemassaolosta.

Konkarimies tietääkin omaksi vahvuudekseen sen, että hänen seurassaan moni on kokenut uskaltavansa olla oma itsensä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää