Jelpaten mahdollistaa pääsyn vapaaehtoistoimintaan Oulussa

Tuetun vapaaehtoistoiminnan lähtökohta on näkemys vapaaehtoisena toimimisesta kansalaisoikeutena. Caritas-Säätiö esittelee toimintaansa 31.8. Yhteisötila Toivossa.

Caritas-Säätiön Jelpaten – vapaaehtoisena tuetusti on kolmivuotinen hanke, joka käynnistyi keväällä Oulussa.

Toiminnan kohderyhmänä ovat oululaiset 18–65-vuotiaat, joille vapaaehtoistoiminta ei olisi mahdollista ilman tukea.

Projektipäällikkö Anu Levän mukaan kohderyhmään kuuluvien määrä on kasvanut Oulussa. Koronakriisin myötä myös haastavissa tilanteissa elävien sosiaalisen osallisuuden ja hyvinvoinnin kokemus on heikentynyt.

– Tähän haluamme vastata. Tavoitteenamme onkin lisätä tuetun vapaaehtoistoiminnan kautta ihmisten välisiä kohtaamisia ja vahvistaa yhdenvertaisuuden ja yhteisöllisyyden kokemuksia, Levä perustelee.

Jelpaten-hankkeen aikana Ouluun kehitetään tuetun vapaaehtoistoiminnan malli ja yhdenvertaisuusmateriaalia.

Positiivista erityiskohtelua

Tuettu vapaaehtoistoiminta tekee vapaaehtoistoiminnasta saavutettavaa kaikille. Positiivinen erityiskohtelu tarkoittaa sitä, että jokaiselle luodaan edellytyksiä tehdä itselleen merkityksellisiä asioita huolimatta siitä, millaisia haasteita ihmisellä on.

– Meillä on mahdollisuus huomioida jokaisen yksilölliset tarpeet ja aikaa kohdata. Siksikin tuettu vapaaehtoistoiminta voi olla ihmisen kohdalla niin merkityksellistä, sanoo projektityöntekijä Unna Soppela.

– Kun henkilö ottaa meihin yhteyttä, lähdemme yhdessä kartoittamaan voimavaroja, toiveita, osaamista sekä mielenkiinnon kohteita. Autan löytämään jokaiselle sopivaa vapaaehtoistoimintaa sekä paikan, jossa toimia.

– Tutustumme yhdessä vapaaehtoistoiminnan paikkoihin. Tukea saa niin kauan kuin tarvetta on.

Väylä opintoihin myös tai työelämään

Vapaaehtoistoiminnan kautta voi saada tekemistä päiviin, tutustua uusiin ihmisiin, saada uusia kokemuksia sekä oppia uusia taitoja.

– Näen, että vapaaehtoistoiminta voi olla jopa väylä opintoihin tai työelämään. Se on hyvä lisä ansioluetteloon.

Anu Levän mukaan vapaaehtoistoiminta on hyvä tapa kokeilla omaa jaksamistaan.

– Vapaaehtoisena voi toimia omien voimavarojen ja aikataulun mukaan, vaikka toimintakyky ei vielä riittäisi opintoihin tai työelämään.

Mentoreita uusien vapaaehtoisten tueksi

Oulussa ei koordinoida laajemmin tuettua vapaaehtoistoimintaa.

– Tavoitteenamme on tukea ja opastaa myös vapaaehtoistoimintapaikkoja muun muassa räätälöidyillä koulutuksilla sekä kehittämällä mentoritoimintaa.

Mentori on pidempään vapaaehtoisena toiminut henkilö, joka voi toimia uuden vapaaehtoisen tukena. Näin tuettu vapaaehtoistoiminta saadaan luontevaksi osaksi vapaaehtoistehtäviä tarjoavien toimintaa.

  • Jelpaten – vapaaehtoisena tuetusti toiminnan pesäpaikkana toimii Caritas-Säätiön Yhteisötila Toivo. Toivon 1-vuotispäiviä vietetään ke 31.8. kello 13–15, Asemakatu 26, Oulu. Paikan päällä on mahdollista tutustua Caritas-Säätiön toimintaan ja työntekijöihin.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää