Kaisu Similän tuhannet muistojen kortit

Oululainen Kaisu Similä on kerännyt erilaisia kortteja pian kuusi vuosikymmentä. Jokaisen lähettämänsä kortin hän valitsee huolella, kortin saajaa ajatellen.

Oululaisella Kaisu Similällä on vintillään melkoinen aarre. Hän on kerännyt sinne laatikoihin kaikki saamansa – ja myös muistoksi ostamansa – kortit.

– Ensimmäiset joulukortit sain 1964 kansakoulun kuusijuhlassa, Similä muistelee.

Jenny Nyströmin tonttuhahmoja.

Suurin osa korteista on joulukortteja. Niitä Similä on lähettänyt tänä vuonna itsekin noin nelisenkymmentä kappaletta. Hänen sukupolvelleen korttien lähettäminen on yhä tapa.

– Kun kirjoitan korttia, mietin häntä, joka sen saa, ja siitä minulle alkaa joulun tunnelma.

Kun kirjoitan korttia, mietin häntä, joka sen saa, ja siitä minulle alkaa joulun tunnelma.

Korttien valintakin on tärkeä juttu. Similä ei ostaa isoa läjää kortteja ensimmäisestä eteen tulevasta kaupasta, vaan hän saattaa kierrellä pitkäänkin ja etsiä juuri saajille sopivia kortteja.

Kaikkia hallussaan olevia kortteja Similä ei ole itse saanut, sillä hän kertoo keränneensä niitä talteen myös esimerkiksi työpaikoiltaan. Sinne saattoi vuosittain tulla iso kasa joulukortteja, jotka vuoden alussa olisi heitetty roskiin.

Tällaisella kortilla kerättiin 1980-luvulla varoja Toripolliisi-patsaan teettämiseen.

Eläinhahmot ja kimalle kaunistavat kortin

Kiinnostus kortteihin voi kulkea myös sukuperintönä.

– 99-vuotiaalla äidilläni on myös tallessa muutama kortti hänen omasta lapsuudestaan, Similä paljastaa.

Kysyttäessä suosikkia joulukorteista hän nostaa esiin eksoottisen näköisen kortin. Takana lukee, että se on tehty Sri Lankassa.

Kortissa ilahduttavat useimmista joulukorteista poikkeavat värit ja Jeesuksen aasialaistyylinen vaate. Lampaitakin kortissa on, ja yksi niistä se musta lammas.

Joulukorteissa häntä viehättävät eniten ne, joissa mukana on eläimiä. Esimerkiksi Martta Wendelinin historiaa huokuvissa maalauksissa on mukana aina joku eläin, pupu, orava tai vaikkapa peura. Myös kimalteet ja erilaiset pinnanmuodot hivelevät korttikeräilijän silmää.

Kimalle ja erilaiset pinnanmuodot kaunistavat kortin kuin kortin,

Posti tuo kortteja ympäri vuoden

Kaisu Similä lähettää kortteja joulun lisäksi myös ystävien syntymä- ja nimipäivinä sekä pelkästään ilahduttaakseen.

– Perheellämme on ollut tapana myös lähettää matkoiltamme kortti kotiin, Similä kertoo ja näyttää Joensuun torinäkymää esittelevää korttia, joka on postitettu muutama vuosikymmen sitten.

Kaisu Similä kertoo keräävänsä lisäksi postimerkkejä ja erikoisleimoja. Usein matkoilta on tarttunut matkaan myös kortteja, joita ei ole koskaan lähetetty.

Kehittynyttä teknologiakaupunkia markkinoiva kortti on vuosituhannen vaihteen tienoilta.

Kotikaupunki Oulusta Similällä on tallella ajankuvasta kertovia kortteja.

Merikaupunki Oulu -tekstillä varustetussa kortissa näkyy yksi paatti vesillä, kun taas englanninkielinen tervehdys Teknologiakaupunki Oulusta näyttää maapallon avaruudesta käsin. Maapallon päällä istuu vauva. Toisessa samalla tekstillä varustetussa kortissa vauva leijailee avaruudessa erilaisten keksintöjen kera.

Tunnearvoltaan rakkaimpia kortteja Similälle ovat ne, jotka oma poika on tehnyt ja antanut lahjaksi vanhemmilleen.

– Niissä saattoi olla jokin pieni yllätyskin, esimerkiksi pieni tasku, jossa oli palapeli.

Pojaltaan Similä on kysynyt, säästääkö hän kortit tälle perinnöksi.

– Kuulemma saa säästää, Similä hymyilee.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää