Kanttorit nostettiin seinälle Vaalassa, kyse harvinaisesta tavasta

Aivan mahtavaa, riemuitsee hiippakuntasihteeri Raimo Paaso, kun hän kuulee, että Vaalan seurakunnassa on nostettu kanttoreiden muotokuvat seurakuntatalon seinälle. Yleinen käytäntö on ripustaa esille pelkästään kirkkoherrojen kuvia.

Vaalan kanttorien muotokuvat seinälle. Näin uutisoi Tervareitti heinäkuisena torstaina.

Mitä sitten, ajattelee varmasti moni.

Oulun hiippakuntakanttori Raimo Paaso tietää, että Vaalan kuvakäytäntö on harvinaislaatuinen. Siksi siitä syntyy riemu.

– Mahtavaa, hän toistaa useamman kerran.

Paaso ei sano, ettei kanttoreiden kuvia voisi olla pappiskuvien rinnalla muissakin seurakuntasaleissa. Varmasti onkin, mutta satunnaisesti, hän toteaa.

Paason mukaan hänen ammattikuntansa kuvia löytyy joistakin sakasteista. Oulun tuomiokirkossa kanttorikuvat ovat urkuparvella kanttoreiden työtilassa.

Kun kuvat ovat tällaisissa paikoissa, ne jäävät seurakuntalaisilta piiloon. Seurakuntasalissa ne ovat näkyvällä paikalla.

Paaso näkee, että kanttoreiden muotokuvat kirkkoherrojen rinnalla kertovat musiikkityön tärkeästä merkityksestä seurakuntatyössä.

Musiikkitilaisuudet vetävät kirkkoihin väkeä kuten ennenkin, vaikka muun muassa jumalanpalveluksien osallistujamäärät ovat laskeneet.

– En pidä tärkeänä sitä, että musiikkityö seurakunnissa henkilöityy, se ei ole olennaista. Mutta  ajattelen, että kuvien esillä olo tuo näkyvyyttä koko musiikkitoiminnalle.

– Ymmärrän, että kuvat Vaalan seurakuntatalossa kertovat siitä, että kuvissa olevat nauttivat henkilökohtaista arvostusta paikallisten ihmisten keskuudessa.

 

Kuvien esillä olo tuo näkyvyyttä koko musiikkitoiminnalle.
–Raimo Paaso

 

Vaikka kaikista ei ole kuvia, nimet mainitaan

Vaalan seurakuntatalon seinällä kirkkoherrakuvien seurassa on nyt kuvat neljästä seurakunnassa pitkään toimineesta kanttorista. Uudet kuvat ovat Edvard ”Eetu” Lätistä ja Sisko Paloniemestä.

Samalla seinällä ovat ripustettuina myös kuvat kanttoreina toimineista, edesmenneistä Fredrik Kuusistosta ja August Telkistä. Ne ovat olleet aiemmin Vaalan Säräisniemen kirkossa.

Kuvien rinnalla on lisäksi taulu, jossa mainitaan nimeltä henkilöt, jotka ovat olleet seurakunnan kanttoreina, mutta lyhyemmän ajanjakson.

Vaalan kirkkoherran Vesa-Tapio Palokankaan mukaan kuvat ja tekstit kanttoreista kertovat arvostuksesta musiikkityötä kohtaan.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää