Kodit puhtaiksi yhteisvoimin

Siivoaminen on iloinen asia, kun sitä voi tehdä yhdessä ystäviensä kanssa. Kolme naista siivoaa vuoron perään toistensa kodit perinpohjaisesti.

Kaisa Veijola, Auli Piira ja Anna Linna turvautuvat siivouksessa yhteisvoimaan.

Kaisa Veijolan Tuiran kodissa vallitsee marraskuisena lauantaina aamupäivällä epäjärjestys. Makuuhuoneen sänkyyn on kasattu peittoja ja tyynyjä. Vaatekasan päällä on kaksi taulua.

Hienoinen sekamelska on muuttumassa järjestykseksi, kun huoneeseen tulee kolme naista nauraa kätkättäen.

Kodin haltiatar kiipeää jakkaralle pyyhkiäkseen kirjahyllystä pölyt. Anna Linnan käsissä on varrellinen moppi, jolla hän ryhtyy puhdistamaan seinäpintoja. Auli Piira pyyhkäisee liinallaan pölyt pois Veijolan tauluista.

Veijola, Linna ja Piira ovat ystävyksiä ja yhteiset siivouspäivät ovat heidän monivuotinen perinteensä. Vähintään kerran vuodessa jokaisen koti tulee siivottua yhteisvoimin katosta lattiaan. Viikkosiivouksen jokainen tekee itsekseen.

Marraskuun lopussa vuorossa oli Veijolan koti. Perinteinen tapa siivouspäivissä on ollut talon emännän mieluinen velvoite keittää koko joukolle kahvit urakan puolivälissä.
Liian vakavasti touhuamiseen ei suhtauduta.

Kun Tuiran kodissa kaikki on puhdasta ja tavarat paikoillaan, istahtavat ystävykset keittiöön syömään. Myös ruoanlaitto kiitokseksi kuuluu emännän tehtäviin.

Aterian äärellä juttuhetki saattaa venyä iltapuolelle saakka. Työn tulosta ihaillaan yhdessä kaikessa rauhassa.

Siivouspäivät ovat olleet
jo vuosia ystävien tapana

Linnan mukaan heidän omaperäinen siivoushistoriansa ylettyy reilun 15 vuoden taakse. Ystäviä yhdisti tuolloin sama työpaikka ja heidän lapsensa olivat keskenään tekemisissä.

Linna tunnustaa olevansa huono siivoaja ja siksi siivousurakka yhdessä houkutteli ja hän päätyi esittämään ideansa.

– Nyt yhteen tulemista puoltaa jo ikääntyminen ja voimien väheneminen. Yhteinen uurastus takaa hyvän lopputuloksen. Kun saa ylähyllyjen pölyjä metsästäessä pitää kaverin olkapäästä kiinni, tekeminen on turvallisempaa. Raskaat huonekalutkin siirtyvät yhteisvoimin, Veijola sanoo.

Kolmessa kodissa kiertävää siivousta on ollut tapana helpottaa laittamalla edellispäivinä tavaroita kasaan etukäteen.

– Kun vuorossa oleva emäntä tekee valmistelutöitä, jää yhteiselle kahvitauolle pitempi aika, Auli Piira nauraa. Huumori onkin olennainen osa naisten yhdessä olemista.
Käytännössä raivauksesta on se etu, että siivoaminen käynnistyy ripeästi, kun tekemistä eivät hidasta tavarat lattialla tai hyllyillä.

Heti aamulla on hyvä tarkistaa,
miten ystävä jaksaa

Jos kavereiden päästäminen omaan kotiin siivoamaan oudoksuttaa, Linna, Veijola ja Piira eivät arkaile mopin heiluttamista toistensa kodeissa.

– Olemme oppineet tuntemaan toistemme asunnot läpikotaisin eikä meillä ole ”luurankoja kaapissa”, naiset juttelevat.

Yhteiset kokemukset ovat muokanneet hyviä käytäntöjä tekemiseen. Linna on joukon pisin ja siksi hänelle lankeaa usein seinien pesu.

Tärkeää on myös se, että käytössä on hyvät puhdistusvälineet.

Siivoukset ajoitetaan siten, että kesällä ei urakoida pölyhuiskien ja liinojen parissa.

Naisten välinen kanssakäyminen on ollut vuosien varrella muutakin kuin siivoamista. He myös leipovat yhdessä ja tapaavat toisiaan muuten vain.

Nykyisin kolmikko pitää yhteyttä aamuisilla puhelinsoitoilla.

– Kun ikää on tullut, on hyvä tsekata aamuisin, onko kaikki ok. Haluamme olla kartalla toistemme kuulumisista, Linna toteaa.

Yhteiset kokemukset ovat muokanneet hyviä käytäntöjä tekemiseen. Linna on joukon pisin ja siksi hänelle lankeaa usein seinien pesu. Tärkeää on myös se, että käytössä on hyvät puhdistusvälineet.

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää