"Kun keskityn tähän hetkeen, mieli rauhoittuu"

Kun hartaasti harjoitellut esitykset peruuntuivat, Raimo Paaso pettyi ja suri. Viime aikoina hän on kuunnellut entistä enemmän musiikkia ja tarrautunut hyvää mieltä tuottaviin asioihin.

Tämä on absurdia, mieletöntä. Se oli hiippakuntasihteeri Raimo Paason ensimmäinen ajatus hänen kuullessaan, ettei J.S Bachin säveltämän H-mollimessun esittämisestä tulisi mitään.

Oulun hiippakunnan oratoriokuoro ja Oulunsalo Ensemble olivat harjoitelleet suurteosta intensiivisesti kahden vuoden ajan. Nyt kun kaikki oli valmista, musiikinjohtajalle selvisi, että maaliskuun loppuun suunniteltu ensiesitys Kuopiossa peruuntuisi. Samoin kävisi kiertueen neljälle muulle konsertille.

– Tuntui siltä, kuin olisi rakentanut talon ja juuri verhotankoja kiinnittäessään kuulisi, että talo puretaan, myös rakentajan ammatissa toimiva Paaso sanoo.

Ensin hän soitti uutiset kymmenille asianosaisille. Sen jälkeen seurasivat suru ja pettymys. Asiat asettuivat kuitenkin nopeasti mittasuhteisiinsa.

– Ymmärsin pian, etten ole ainoa, jonka suunnitelmat ovat muuttuneet.

Meillä on vain tämä hetki

Päiväkirjan kirjoittaminen on yksi Raimo Paason tavoista ruotia ajatuksiaan. Viime viikkojen aikana kirjan sivuille on kertynyt tekstiä myös pandemian synnyttämistä tunteista.

Paaso on huomannut ajattelevansa viruksesta ja sen seurauksista joka päivä eri tavalla. Hän arvelee sen kuvastavan yleistä epätietoisuutta: kukaan ei tiedä, mitä tästä seuraa. Siinä on hänen mukaansa hyvät ja huonot puolensa.

– Epätietoisuus ahdistaa, mutta toisaalta se on lohdullista. Koska emme voi tietää tulevasta, meillä on vain tämä hetki.

Elämän epävarmuus konkretisoitui Paasolle toden teolla pari vuotta sitten, kun hän sai sairauskohtauksen.

– Kun aloin siitä selvitä, ymmärsin, että elämä on tässä ja nyt. Jos ajattelen tulevaisuutta, ahdistun heti, mutta kun keskityn nykyhetkeen, mieli rauhoittuu ja tulevaisuuskin rullautuu.

– Sama toimii tällä hetkellä. Kannattaa keskittyä tähän hetkeen ja olla tietoisesti hyvän puolella. Kaivetaan esille niitä kauniita ja hyviä asioita.

 

Rauhallinen musiikki rauhoittaa sykettä.

 

Luurit päähän hiihtolenkillä

Epävarmuuden ja pelon keskellä musiikin ammattilainen saa voimaa luonnosta. Vapaa-aikanaan Raimo Paaso ei ole tähän saakka musiikkia juurikaan kuunnellut. Nyt se soi lähes koko ajan.

– Hiihtolenkillä kuuntelen yleensä luonnon ääniä, mutta tällä hetkellä minulla on ollut luurit päässä myös ladulla.

Luureista tulvii gregoriaanista kirkkolaulua tai renessanssin aikaista musiikkia. Pääasia on, että musiikki on rauhallista.

Paaso toteaa rytmin olevan musiikin tärkein elementti, joka vaikuttaa ihmiseen myös fyysisesti.

– Kun ihmistä pelottaa, sydämen syke kiihtyy, mutta rauhallinen musiikki rauhoittaa sykettä. Veikkaan, että aika moni, kuuntelipa hän millaista musiikkia tahansa, valitsee tällä hetkellä rauhallisia kappaleita.

Mikä tuntuu siltä kuin olisi sylissä?

Raimo Paaso ymmärtää, ettei musiikkiin turvautuminen ole luontaista kaikille. Sen sijaan moni voi pohtia, mitkä asiat toivat turvaa lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Minulle musiikki tuo sylikokemuksen. Jollekin toiselle sen tuo jokin muu asia. Uskon tässä intuitioon, ihmisen omaan kykyyn tuntea, mikä häntä parhaiten auttaa.

– Tärkeintä olisi saada keho ja mieli rauhoittumaan. Sitä kautta voi ponnistaa muihin, hyvää mukanaan tuoviin asioihin.

 

Uskon ihmisen kykyyn tuntea, mikä häntä parhaiten auttaa.

 

Mollimessu on yhä ladattu odotuksilla

Viime aikoina monia konsertteja on siirretty nettiin. Useat kanttoritkin ovat tarjonneet mahdollisuuden laulaa yhdessä virsiä verkon välityksellä. Paaso on huomannut tarjonnan olevan runsasta.

– Tässä vaiheessa on ehkä tarve purkaa tilanteen aiheuttamia tunteita toiminnalla. Luulen, että ajan saatossa tarjonta supistuu. Hartauksista voi tulla monelle tärkeitä.

Bachin H-mollimessua oli alun perin tarkoitus esittää Kuopion lisäksi Haapajärvellä, Kemissä, Kuusamossa ja Oulussa. Tällä hetkellä suunnitelmissa on, että kiertueelle lähdettäisiin ensi syksynä.

– H-mollimessun yllä leijuu nyt iso toivo, musiikinjohtaja sanoo.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää