Lauluja syntymästä, elämästä ja kuolemasta

Idols-laulukilpailusta aikanaan tutuksi tullut Markus Pätsi on tehnyt vuosien ajan cover-keikkoja. Nyt lauluntekijällä on ensimmäinen omista lauluista koostuva keikka Oulussa.

Pätsi sanoo, että omien laulujen julkaisemiseen ja esittämiseen on ollut hyvin korkea kynnys.

– Pelkoni on ollut, että lauluillani ei ole lopulta mitään merkitystä kenellekään. Luultavasti melkein kaikki lauluntekijät kipuilevat tällaisten asioiden kanssa, oululaisartisti naurahtaa.

Pätsi löysi itsensä rohkaisemiseen käytännöllisen tavan. Hän on opiskellut Oulun ammattikorkeakoulussa laulupedagogiksi ja Oulun-keikka on samalla hänen tutkintokonserttinsa.

– Päätin tehdä tutkinnon kokonaan omilla biiseilläni. Tuo paine sai minut laittamaan ne vihdoin esityskuntoon. Lisäksi korona-aikana keikkarintamalla oli hiljaisempaa, joten biisejä tuli sävellettyä ja sanoitettua paljon.

 Paras palaute tulee yleisöltä

 Pätsi sanoo pyrkivänsä keikalla rehelliseen vuorovaikutukseen yleisön kanssa.

– Paras palaute tulee lopulta keikkayleisöltä. Varsinkin tällaiset ennen julkaisemattomat laulut voivat jopa kehittyä live-esiintymisten myötä.

Pätsi haluaa osaltaan kannustaa kaikkia lauluntekijöitä tuomaan hengentuotoksiaan kuultavaksi.

 

Olisi kuitenkin tärkeää, että laulut saavat elämän myös muualla kuin omassa harjoituskopissa.

 

– Mikäli saman laulun parissa askartelee yksin liian pitkään, saattaa laulusta muodostua itselle sellainen riippakivi, ettei sitä halua ehkä koskaan kenenkään muun tietoisuuteen. Olisi kuitenkin tärkeää, että laulut saavat elämän myös muualla kuin omassa harjoituskopissa ja kirjoituspöydän ääressä. Ikinä ei voi tietää, kenen elämää ne saattavat muuttaa.

Elämän rajallisuudesta on hyvä muistuttaa

 Pätsin mukaan hänen laulujensa teemat pyörivät suurilta osin ihmisen syntymän, elämän ja kuoleman ympärillä. Yhdeksi vahvaksi pääajatukseksi onkin muodostunut elämän rajallisuudesta muistuttaminen. Elämää ei kannata tuhlata turhuuksiin.

 Pätsi toivoo, että hänen laulunsa voisivat tuoda kuulijoiden elämään lohtua ja toivoa.

 

Haluan lätkäistä kuulijan eteen raadollisesti koko elämän mielettömyyden, kauneuden ja kauheuden.

 

 – En pidä siitä ajatuksesta, että ihmiset tulisivat keikoilleni, jotta voisivat paeta hetkeksi jotain. Ennemminkin haluan lätkäistä kuulijan eteen raadollisesti koko elämän mielettömyyden, kauneuden ja kauheuden. Samalla voimme yhdessä kurkata kaiken tuon taakse ja todeta, että elämässä on myös paljon hyvyyttä ja toivoa.

 Pätsi toivoo voivansa esittää jatkossa omaa materiaaliaan mahdollisimman paljon sekä soolona että bändin kanssa, niin kristillisissä kuin vähemmän kristillisissä ympyröissä.

– Lauluissani elämiseen kehottamisen taustalla kuuluu väkevästi kristityn henkilökohtainen varmuus siitä, että lopulta todellinen elämä löytyy ainoastaan Jeesuksesta. Näin siitä huolimatta, etten maalaa tuota ajatusta lauluihini kovinkaan selkein siveltimenvedoin.

Mikä tässä elämässä on tärkeintä?

Pätsi työstää parhaillaan ensimmäistä omaa singleään.

– Viides vuodenaika -kappale on tarkoitus saada valmiiksi kevään aikana ja myöhemmin aion julkaista pitkäsoiton. Suoratoistopalveluihin biisit tulevat heti ilmestyttyään.

Pätsi aikoo tehdä edelleen myös cover-keikkoja aktiivisesti. Johtoajatuksena on keikkailla jatkossakin ”kädet ja kitara savessa”.

– Erityisesti pienemmissä tilaisuuksissa esiintyessäni koen olevani ihmiselon ytimessä. Ennen koronaa tein muutamia palvelutalokeikkoja. Koin, että niissä esiintyminen oli todella merkityksellistä niin kuulijoille kuin minulle itselleni. Haluan tehdä noitakin keikkoja myös jatkossa.

Pätsi haluaa esittää covereitakin sillä asenteella, että tarinat ja jokaisen ihmiselämän merkityksellisyys ovat vahvasti läsnä.

– Niin omia kuin muiden lauluja laulaessani haluan sekä kuulijoiden että itseni muistavan, mikä tässä elämässä on tärkeintä. Kaksivuotiaan tyttäreni sanoja lainatakseni: ”Se on rakkaus.”

  • Lauluntekijäilta 29.4. Voimala 1889:ssä (Kasarmintie 1, Oulu). Ovet auki klo 19. Iina Palokangas  ja kitaristi Petri Kuusela klo 20. Markus Pätsi  ja kosketinsoittaja Samuel Halonen klo 21

=> Kerro mielipiteesi haastattelusta täällä


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää