Mari Liukkonen sävelsi konsertin verran Raamatun tekstejä

Laulujen laulu -konsertin teokset ovat syntyneet Raamatun tekstien pohjalta. Säveltäjä, Mari Liukkonen myös laulaa ne itse pianisti Terhi Laitisen säestyksellä.

Terhi Laitinen (istumassa) säestää pianolla, kun Mari Liukkonen esittää omia sävellyksiään Laulujen laulu -konserteissa.

Klassisen musiikin saralla on harvinaista, että säveltäjä itse myös laulaa säveltämänsä teokset, kertoo Hailuodon seurakunnan kanttori Mari Liukkonen.

Hän on säveltänyt Raamatun tekstejä, joita hän esittää yhdessä pianisti Terhi Laitisen kanssa Laulujen laulu -konserteissa kahtena peräkkäisenä sunnuntaina. Ensimmäinen konsertti on Liukkosen opinnäytekonsertti, sillä hän opiskelee laulupedagogiksi.

Hailuodon kirkossa pidettävän opinnäytekonsertin jälkeen kaksikko esiintyy myös Oulujoen kirkossa. Molemmissa konserteissa on mahdollisuus tukea Yhteisvastuukeräystä.

Sävellyksiä jo lapsesta lähtien

20 laulun kokonaisuudesta 17 on ennen kuulemattomia sävellyksiä. Loput kolme ovat Liukkosen vuonna 2011 säveltämät Kolme laulua rakkaudesta. Mari Liukkonen kertoo, että säveltäminen on aina elänyt hänessä.

– Keksin omia lauluja jo lapsena. Muistan, että kakkosluokan kevätjuhlassa esitimme tekemäni laulun.

Keksin omia lauluja jo lapsena.

Yläasteen ja Kaustisen musiikkilukiossa vietettyjen vuosien aikana alkoi tietoinen sävellystyö.

– Näissäkin sävellyksissä saattoi olla pohjalla jokin Raamatusta poimittu lause, Liukkonen muistelee.

Sellainen oli esimerkiksi Jeesuksen sanoista ”Minä olen tie, totuus ja elämä” syntynyt laulu.

– Muistin miten tämä nuoruusvuosien laulu meni, joten rakentelin sen pohjalta sävellyksen myös opinnäytekonserttiin.

Liukkonen on myös kilpaillut sävellysten saralla. Toimiessaan musiikkileikkikoulun opettajana Liukkonen voitti vuonna 2009 lastenlaulujen sävellyskilpailun kappaleillaan Pikku pörriäinen ja Tuutelituu.

Radio Dein Vekaraviisut-kisassa Liukkonen pääsi myös semifinaaliin. Lähempänä nykyistä työnkuvaa kanttorina oli finaalipaikka Seitakuoron sävellyskilpailussa.

Laulun ja pianon yhteistyötä

Säestäjäkseen Liukkonen pyysi opiskelutoverin, pian kanttoriksi valmistuvan Terhi Laitisen, jota hän kuvaa huippupianistiksi.

Musiikki lähtee elämään, kun myös pianolla on itsenäinen rooli.

– Musiikki lähtee elämään, kun myös pianolla on itsenäinen rooli, Liukkonen kokee.

Sovitusten teko on kuoroja ja musiikkiryhmiä ohjaaville kanttoreille jokapäiväistä hommaa. Liukkonen kertoo, että häneltä myös tilataan jonkun verran sovituksia, ja joskus tuo hänelle tekstin ja pyytää säveltämään sen.

– Jos tästä vain tienaisi leipänsä, niin jättäytyisin kokopäiväiseksi säveltäjäksi.

  • Laulujen laulu -konsertit su 11.2. klo 18 Hailuodon kirkossa ja su 18.2. klo 18 Oulujoen kirkossa. Vapaaehtoinen ohjelmamaksu Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

 

Raamatun tekstien käyttöön tarvitaan lupa

Toisin kuin helposti ajattelisi, opinnäytteeksi ei riitä pelkkä sävellystyö. Mari Liukkonen on myös tutkinut, miten Raamatun tekstejä on käytetty aiemmin sävellyksissä.

– Tein kyselyn kanttoreille, jossa selvitin, kuinka hyvin he tuntevat näitä sävellyksiä ja millaisiin tilanteisiin he toivoivat uusia sävellyksiä. ­

Toiveissa vahvimmiksi nousivat jumalanpalvelukset, kirkolliset toimitukset ja myös konsertit.

– Kasteen ja hautaan siunaamisten kaavoissa on paljon samoja psalmeja. Näitä sitten sävelsin.

Kasteen ja hautaan siunaamisten kaavoissa on paljon samoja psalmeja. Näitä sitten sävelsin.

Säveltäjä huomauttaa, että Raamatun tekstitkään eivät ole vapaasti käytettävissä, vaan niihin lupa anotaan Kirkon keskusrahastolta.

– Oli ihana säveltää, kun tiesi että kyllä se lupa heltiää. Nämä ovat parasta käyttömusiikkia.

Sävellystyötä pohjustaneessa kyselyssä yhteystietonsa jättäneille kanttoreille Liukkonen on luvannut kiitokseksi sävellystensä nuotit. Laulun lisäksi se sisältää pianosäestyksen.

– Toivon, että saisin niistä palautetta, ja että ne lähtisivät elämään.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää