Metropoliitta Elia vetoaa suomalaisiin: Älkää syyllistäkö ja hyökätkö tavallisia venäläisiä kohtaan

Ortodoksipiispa pitää järkyttävänä vihamielistä asennetta Suomen venäjänkielisiä asukkaita kohtaan. Hän perää malttia kanssakäymisiin. Ukrainasta saapuville pakolaisisille metropoliitta Elia sanoo: teemme hyväksenne kaiken sen, mitä voimme.

Malttia, suomalaiset.

Oulun metropoliitta Elia kehottaa kansalaisia rauhallisuuteen, koska hänen korviinsa on viime päivinä kantautunut ikäviä terveisiä. Venäläisiä tai venäjää puhuvia on Suomessa syyllistetty Ukrainassa käytävästä sodasta.

– Hyökkäävä käytös on kohdistunut myös lapsiin. Kyllä nyt olisi kyettävä itsehillintään, metropoliitta Elia toteaa.

Hän muistuttaa, että monet Ukrainasta Suomeen saapuvat pakolaiset puhuvat äidinkielenään venäjää.

– Sehän on hirvittävää, jos he pakomatkallaan joutuvat kokemaan huonoa kohtelua.

Oulun ortodoksinen hiippakunta on tällä hetkellä uudenlaisen tilanteen edessä. Hiippakunnan alueelle odotetaan lisää Ukrainan pakolaisia, joita ortodoksikirkko haluaa palvella.

– Tulijoille on tärkeää viestiä, että alueella toimii ortodoksinen seurakunta, jonka jumalanpalveluksiin ja kaikkiin toimintoihin he ovat lämpimästi tervetulleita.

– Ei vain ortodoksinen liturgia, vaan koko uskon ilmaisu voi olla heille ainoita tuttuja asioita Suomessa.

Metropoliitta Elia tähdentää, että ortodoksikirkon papit keskellä arkista elämää ovat tuttu näky Ukrainassa. Onhan ortodoksisuus maan valtauskonto. Ukrainan 41 miljoonasta ihmisestä 67 prosenttia on ortodokseja.

– Siksi pelkästään jo pappien näkeminen voi rauhoittaa heitä. Teemme kaikkemme, jotta voimme tarjota pakolaisille oman, tutun kirkon palveluja.

– Yksin emme siihen pysty. Tarvitsemme auttamistyössä ekumeenista yhteistyötä, ortodoksipiispa sanoo terveisensä kirkkokuntien edustajille Oulun alueella.

Metropoliitta Elia oli kutsunut koolle Oulun hiippakunnan kriisivalmiusryhmän tämän viikon alussa, 7. maaliskuuta.

Tuossa tapaamisessa korostettiin muun muassa avoimien kirkon ovien tärkeyttä. Mahdollisuus poiketa kirkkoon myös arkipäivisin on pakolaisten palvelemista tragedian keskellä, ryhmässä todettiin.


Jaa sivu eteenpäin

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää