Muhoksella muutoksia talousavun hakemiseen

Diakoniatyön taloudellisen avustamisen käytännöt ovat muuttuneet Muhoksen seurakunnassa. Taloudellista apua tarvitseva on nyt alkajaisiksi yhteydessä ajanvarausnumeroon joko soittamalla, tekstiviestillä tai WhatsApp-viestillä. Maanantaiaamuna yhteyttä ottaneille järjestyy tapaaminen diakoniatyöntekijän kanssa vielä samalle viikolle.

Pia-Mari Kuure, Leena Leskelä ja Hanna Kaisto-Vanhamäki.

Taloudellisen avun numero on ollut käytössä vasta noin kuukauden päivät.

– Elämme siirtymäaikaa. Kaikki asiakkaat eivät vielä ole huomanneet uutta käytäntöä, muta pikkuhiljaa he tottuvat uuteen käytäntöön, uskovat diakoniatyöntekijät Hanna Kaisto-Vanhamäki, Pia-Mari Kuure ja Leena Leskelä.

– Vastaavanlainen käytäntö on toiminut hyvin monessa muussakin seurakunnassa, muun muassa Limingassa. Uskomme, että uusi toimintamalli kehittää taloudellista avustamista toimivammaksi ja tasapuolisemmaksi.

Avustus korkeintaan neljästi vuodessa

Diakoniatyön taloudellisen avustamisen raamit määritellään seurakunnan budjetissa.

– Meillä yksittäiset avustukset ovat euromäärältään pieniä ja ne on tarkoitettu ruokaan, Leskelä, Kuure ja Kaisto-Vanhamäki kertovat.

He korostavat, että seurakunnasta saatava taloudellinen apu on tarkoitettu vain äkilliseen tuen tarpeeseen.

– Voimme auttaa korkeintaan neljä kertaa vuodessa pienehköllä summalla.

Seurakunnasta saatava tuki rajataan nimenomaan ruokaostoksiin. Esimerkiksi vaate- tai huonekaluhankintoihin asiakkaat ohjataan hakemaan apua kunnan sosiaalitoimesta.

Lahjoitustori maanantaina ja tiistaina

Seurakunnalle tarjotaan toisinaan itselle ylimääräiseksi käyneitä vaatteita tai huonekaluja.

– Mietimme tapauskohtaisesti, onko meillä juuri sillä hetkellä asiakasta, joka niitä tarvitsisi. Ellei ole, emme valitettavasti voi ottaa lahjoituksia vastaan, sillä seurakunnalla ei ole tarvittavia säilytystiloja, Kuure, Leskelä ja Kaisto-Vanhamäki kertovat.

Seurakuntatalon nuorisotilassa pidetään 28.–29.3. kello 10–13 lahjoitustori, josta voi tulla hakemaan itselle sopivia vaatteita, astioita, huonekaluja ja niin edelleen. Tavarat ovat ilmaisia, mutta halutessaan voi tehdä pienen lahjoituksen Yhteisvastuukeräykseen.

Palveluohjausta tarvittaisiin lisää

Diakoniatyöntekijät ovat huomanneet, että kaikki avustusasiakkaat eivät huomaa hakea kunnasta harkinnanvaraista toimeentulotukea.

– Kun ihminen saa Kelalta toimeentulotukipäätöksen ja huomaa, että summa ei riitä mihinkään, käännytään usein seurakunnan puoleen.

Diakoniatyöntekijöiden mielestä ohjausta erilaisten palvelujen ja tukien hakemiseen saisi olla tarjolla nykyistä enemmän.

– Me diakoniatyöntekijät teemme tätä palveluohjausta koko ajan. Monet apua tarvitsevat eivät halua ottaa yhteyttä sosiaalitoimeen. Seurakunta koetaan matalan kynnyksen kontaktiksi.

Diakonia ei ole pelkästään talousapua

Leena Leskelä, Hanna Kaisto-Vanhamäki ja Pia-Mari Kuure muistuttavat, että taloudellinen avustaminen on vain pieni siivu diakoniatyöstä.

– Monelle on loppujen lopuksi tärkeintä meiltä saatava keskusteluapu. Yhteyttä ottavat esimerkiksi seurakuntalaiset, jotka käyvät läpi jotakin elämän kriisiä tai jotka kokevat yksinäisyyttä.

  • Taloudellisen avun ajanvarausnumero 040 721 5947 on käytössä maanantaisin kello 9.30 – 11.30. Muissa asioissa otetaan yhteyttä diakoniatyöntekijöiden henkilökohtaisiin työnumeroihin.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää