Muhoksen kirkkoherranvaalin toinen ehdokas vetäytyy

Tarja Pyy on vetäytynyt Muhoksen kirkkoherranvaalista. Seuraavaksi Oulun hiippakunnan tuomiokapituli pyytää Muhoksen kirkkovaltuustolta lausuntoa kirkkoherran virantäyttöprosessin jatkosta.

||||

Marraskuun puolivälissä päättyneessä haussa Muhoksen kirkkoherraksi paikkaa hakivat Oulunsalon seurakunnan kappalainen Jukka Joensuu ja Muhoksen seurakunnan kappalainen Tarja Pyy.

Tarja Pyy on ilmoittanut Oulun hiippakunnan tuomiokapitulille vetäytyvänsä prosessista. Rauhan Tervehdykselle antamassaan lausunnossa Pyy toteaa, että syy vetäytymiseen on äänestystavaksi valittu välitön vaalitapa, jossa seurakunnan jäsenet äänestävät kirkkoherrasta.

– Minulla on pienet lapset, joihin haluan panostaa. Siksi en voi tässä vaiheessa lähteä viemään läpi tällaista raskasta äänestysprosessia, joka on valittu. Tilanne olisi ollut toinen, jos valintaprosessi olisi ollut toinen.

Hiippakuntapastori Päivi Liiti kertoo, että asiaa käsitellään keskiviikkona 15. joulukuuta tuomiokapitulin kokouksessa.

– Sen jälkeen siirrämme asian takaisin seurakunnan harkintaan, Liiti kertoo.

Kapituli pyytää Muhoksen seurakunnan kirkkovaltuustolta lausunnon, jossa seurakunnan päättäjät voivat esittää näkemyksensä jatkosta.

Mahdollista on jatkaa hakuaikaa, jolloin kirkkoherranvaaliin saataisiin todennäköisesti lisää ehdokkaita. Kirkkovaltuusto voi päättää myös valita suoraan jäljellä olevan ehdokkaan. Mahdollista on myös vaihtaa vaalitapa välilliseksi vaaliksi, jolloin lisähaun jälkeen Muhoksen kirkkovaltuuston jäsenet valitsisivat kirkkoherran ehdokkaiden joukosta.

– Välillisen vaalin käyttäminen vaatii kuitenkin aina erityisiä perusteita. Välitön vaalitapa, niin kutsuttu kansanvaali, on kirkkolain näkökulmasta ensisijainen, Päivi Liiti toteaa.

Muhoksen vt. kirkkoherra Pekka Rehumäki kertoo, että kirkkovaltuusto voidaan kutsua koolle jo ennen joulua.

Rehumäki toivoo, että seurakunnassa päästään järjestämään joko suorat tai välilliset vaalit.

– En usko, että kukaan haluaa tulla valituksi ikään kuin oikaisemalla.

Muhoksen seurakunnan uuden kirkkoherran on tarkoitus aloittaa tehtävässään toukokuun alussa. Virka jäi avoimeksi 28 vuotta kirkkoherrana toimineen Jouni Heikkisen jäätyä eläkkeelle syksyllä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää