"Omien arvojensa puolesta pitää seistä selkä suorana"

Hailuotolainen Aki Heiskanen esiintyy samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkioikeutta puolustavassa näytelmässä. Musta morsian saa ensi-iltansa 29. huhtikuuta.

Oulun tuomiokirkossa saa ensi-iltansa huhtikuun lopussa Musta morsian -teos, joka puolustaa vahvasti samaa sukupuolta olevien parien oikeutta kirkolliseen vihkimiseen.

Esityksessä on kuusi näyttelijää, joista yksi on hailuotolainen Aki Heiskanen.

Kun teoksen käsikirjoittaja Anne-Maria Haapala kysyi Heiskasta yhdeksi roolihahmoksi, ei lähteminen mukaan tarvinnut pitkää harkinta-aikaa.

– Musta morsian käsittelee teemoja, jotka ovat minulle tärkeitä. Näyttelemisestä minulla ei ole kokemusta, mutta haluan laittaa itseni likoon ja heittäytyä uuteen asiaan, koska pidän tärkeänä tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden edistämistä.

– Juuri heittäytyminen rooliini haastaa eniten. Teos vilisee inhimillisen elämän tunteiden paljoutta ja tunteet vievät esitystä eteenpäin.

– Yritys eläytyä ihmisten kokemuksiin on kiinnostavaa, mutta ei tapahdu noin vain. Esitystä on harjoiteltu yhdessä, mutta myös kotiläksyjä on pitänyt tehdä, Heiskanen kertoo.

Samansukupuolisten oikeus saada kirkollinen vihkiminen on kirkon kuuma peruna. Heiskanen tietää tämän, mutta ei pelkää ottaa kantaa näytelmän keinoilla.

– Omien arvojensa puolesta pitää seistä selkä suorana.

Ajankohtaisessa teoksessa kuullaan tarinoita, joita yhdistää kokemus vääränlaisesta rakkaudesta. Mustat morsiamet olisivat halunneet tulla vihityksi kirkossa, mutta kirkon nykyisen avioliittokäsityksen vuoksi se ei ole mahdollista.

  • Musta morsian -teos 29.4. kello 18 Oulun tuomiokirkossa.  Näytökseen on vapaa pääsy, ohjelmamaksu on 20 euroa.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää