Musta morsian nostaa esiin hyväksytyksi tulemisen kaipuun

Oulun tuomiokirkossa saa ensi-iltansa vappuviikolla Musta morsian -teos, joka puolustaa vahvasti samaa sukupuolta olevien parien oikeutta kirkolliseen vihkimiseen.

Mustan morsiamen ensi-ilta on 29.4. kello 18 Oulun tuomiokirkossa.

Teoksen kehyskertomuksena on kirkkohäät. Mustaan huntuun pukeutuneet morsiamet kertovat oman rakkaustarinansa. He olisivat halunneet tulla vihityksi kirkossa, mutta se ei ole ollut mahdollista kirkon nykyisen avioliittokäsityksen vuoksi.

– Tämä ajankohtainen teos tuo näkyväksi sen, miltä tuntuu tulla syrjityksi ja ohitetuksi omassa kirkossa. Vaikka Oulussa on vihitty pareja kirkossa vuosien varrella, ei kaikkialla vielä näin ole, sanoo tuomiorovasti Satu Saarinen.

Teoksen on käsikirjoittanut Anne-Maria Haapala, joka myös toimii toisena ohjaajana liiketaiteilija Eija Rannan kanssa.  Näyttelijät ovat hailuotolaisia.

  Tämä on meidän tapamme seisoa ystäviemme ja läheistemme rinnalla ja osoittaa solidaarisuutemme, kertoo ohjaaja-käsikirjoittaja Haapala.

– Teos on ajankohtainen juuri nyt, kun Oulun ja Turun tuomiokirkkoseurakuntien seurakuntaneuvostot ovat päättäneet avata ovensa kaikille vihittäville pareille, hän muistuttaa.

Häämuusikkona esityksessä on Samuli Putro. Häämusiikkia soittavat myös Jere Tulirinta (piano), Anne-Mari Kanniainen (harmonikka) ja Péter Marosvári (urut). Mukana on lisäksi jousikvartetti Ewa Pawlowska (1. viulu), Silja Lassila (2. viulu), Weronika Skowronska (alttoviulu) ja Oskari Elomaa (sello). Sovituksista vastaa Bianca Rantala.

Pukusuunnittelu ja asujen toteutus ovat Outi Räsäsen käsialaa. Ääni- ja valosuunnittelusta vastaa Matti Niemi. Teoksen kampaukset ja meikkaukset toteuttaa Saija Mäki ja visuaalinen ilme on Kimmo Kaukosen.  Näyttelijöitä ovat Aki HeiskanenLiisa LouhelaTimo JuntunenTanja TurtiainenMirjami Rautio ja Eija Ranta.

Näytökseen on vapaa pääsy, ohjelmamaksu on 20 euroa.  Esityksen jälkeen kuullaan pyydettyjä puheenvuoroja teoksesta ja sen teemasta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajilta.

Seuraavaksi Musta morsian esitetään 19.9. Helsingin tuomiokirkossa kello 18 ja 12.11. Tampereen tuomiokirkossa kello 18.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää