Kelpaanko minä kirkolle?

Somekysely kertoo, että nuoret kaipaavat kirkkoon keskustelua seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta.

Kaksi mustiin paitoihin pukeutunutta nuorta naista hymyilee kameralle. Taustalla näkyy pinkki neonvaloteksti

Oululaiset Ella Ketola ja Amanda Pikkujämsä ovat kokeneita isosia. Parhailla ystävillä on takanaan useita leirejä isosena. Leirillä he myös tutustuivat, pian puolitoista vuotta sitten.

Amanda huomasi yläkouluiässä, että hänellä on romanttisia tunteita tyttöjä kohtaan.

– Ajattelin, että se on vain joku vaihe, joka menee ohi.

Vaihe ei kuitenkaan mennyt ohi. Ystävilleen hän kertoi heti, perheelle kertomiseen meni liki vuosi. Parhaalle ystävälle Ellalle kertominen jännitti.

– Olin todella helpottunut, kun sain sen kerrottua.

– Minä olin kyllä vähän jo arvellutkin, että näin voi olla, Ella toteaa leveästi hymyillen.

Nykyisin Amanda seurustelee tytön kanssa, eikä omien sanojensa mukaan voisi olla onnellisempi.

Amanda Pikkujämsä ja Ella Ketola ovat parhaat ystävät.

Kysely syntyi omien kokemusten pohjalta

Oman rippikoulunsa jälkeen Amanda on ollut mukana seurakunnan isostoiminnassa. Häntä mietitytti, miten seurakunnassa suhtaudutaan häneen, ovatko oma identiteetti ja hänelle tärkeä isosena toimiminen ristiriidassa.

– Mietin, voinko tulla, kelpaanko tällaisena, ja miten työntekijät suhtautuvat minuun.

Vaikka ennakkoluulojakin varmasti on, Amanda sai osakseen kannustusta.

– Eräs nuorisotyöntekijä sanoi, että jos sinä epäilet, oletko tervetullut, et varmasti ole ainoa. Hän ehdotti, että tekisin kyselyn asiasta.

Amanda tarttui tuumasta toimeen. Kanavaksi valikoitui Instagram-tili somaisonen, joka on oululaisten seurakuntien isosten oma tili.
Somaisonen perustettiin viime vuoden heinäkuussa.

– En tiedä yhtään toista tiliä, joka olisi täysin nuorilta nuorille tehty. Haluamme nostaa siellä esiin aiheita, joista ei niin puhuta, Ella toteaa.

Joka kuudes kokee olevansa jotain muuta sukupuolta

Kyselyyn vastasi 103 henkilöä. Vastaajat olivat 15–25-vuotiaita. Vastaajista 66 prosenttia oli sitä mieltä, että seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta ei puhuta tarpeeksi.

Tämä on myös Ellan ja Amandan kokemus.

He toivovat, että kysely herättäisi ajatuksia seurakunnissa nuorten kanssa työskentelevissä.

Vastaajista noin 17 prosenttia koki sukupuoli-identiteettinsä olevan jotain muuta, kuin syntymässä määritelty sukupuoli.

Ulkopuolisuutta seurakunnassa oli kokenut suunnilleen yhtä suuri osuus vastaajista. Muutama vastaaja kertoi kokeneensa myös syrjintää.

Isoselle voi olla helpompi puhua kuin aikuiselle

Vaikka Ella ja Amanda ovat olleet isosina monilla leireillä, pohdinnat omasta seksuaalisuudesta tai sukupuolesta eivät ole tulleet esiin riparilaisten kanssa käydyissä keskusteluissa.

Heidän mukaansa nuorista kuitenkin näkee, että nämä asiat mietityttävät heitä.

– Siinä iässä nuorissa alkaa herätä monenlaisia ajatuksia. On hyvä, että leireillä on meitä isosia, jotka olemme aikuisten ja leiriläisten välissä. Olemme heille niin kuin isosisaruksia, joiden kanssa asioista on ehkä helpompi puhua, Ella ja Amanda toteavat.

FAKTA KYSELYSTÄ:

  • Kysely sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta seurakunnassa tehtiin helmikuussa 2021. Linkki kyselyyn jaettiin isosten WhatsApp-ryhmissä.
  • Kyselyyn vastasi yhteensä 103 15–25 vuotiasta. Heistä 68 % oli 15–17 vuotiaita.
  • Yli 82 prosenttia vastaajista luokitteli itsensä syntymässä määritellyn sukupuolen mukaan mieheksi tai naiseksi. Vajaat 9 prosenttia ei halunnut luokitella itseään.
  • Reilut 52 prosenttia koki olevansa seksuaaliselta suuntautumiseltaan vastakkaisesta sukupuolesta kiinnostunut hetero.
  • Vajaat 20 prosenttia luokitteli itsensä biseksuaaliksi, joka voi tykästyä samaa tai vastakkaita sukupuolta oleviin. Panseksuaaleiksi, joille tykkäyksen kohteen sukupuolella ei ole väliä, koki itsensä noin 9 prosenttia.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää