Oululainen Sara, 22, puhuu työelämästä SuomiAreenan paneelikeskustelussa: "Hyvä työntekijä ei suinkaan vastaa kaikkeen kyllä ja venytä jatkuvasti rajojaan"
Minkälaisia ajatuksia nuorilla on tulevaisuudesta? Tähän kysymykseen pääsee vastamaan tällä viikolla muun muassa oululainen Sara Jokela.
Diakoniatoimijoiden yhteisessä paneelikeskustelussa Porin SuomiAreenalla on mukana oululaisväriä, kun 22-vuotias Sara Jokela osallistuu keskiviikkona 26. kesäkuuta Oulun Diakonissalaitoksen (ODL) edustajana Mit sit? Nuorten ajatuksia kestävästä tulevaisuudesta -keskusteluun.
Tilaisuudessa kuullaan nuorten ja nuorten aikuisten ajatuksia siitä, minkälaisilla keinoilla on mahdollista rakentaa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää maailmaa.
Jokela haluaa nostaa esille näkökulmia etenkin nuorten työelämään liittyen. Jokelan työhistoria on hänen ikäänsä peilaten varsin monipuolinen.
– Työllistyin ensimmäisen kerran 14-vuotiaana siivousalalle. Viimeisen kolmen välivuoden aikana olen työskennellyt ravintola-alalla, päiväkodissa lastenhoitajana, kuntosalin vastaanottotyöntekijänä sekä tuotantotyöntekijänä.
Potentiaali valuu hukkaan
Omien kokemustensa lisäksi Jokela on seurannut muiden nuorten siirtymistä työelämään. Hän on huomannut monen nuoren tarvitsevan nykyistä enemmän tukea työelämässä toimimiseen.
– Nuorissa on valtavasti potentiaalia. Monet eivät saa kuitenkaan itsestään irti sitä, mitä he voisivat parhaimmillaan saada.
– Haluan olla omalta osaltani vaikuttamassa siihen, että nuorille mahdollistetaan mahdollisimman hyvä lähtö työelämään.
”Hyvä työntekijä ei suinkaan vastaa kaikkeen kyllä ja venytä jatkuvasti rajojaan.”
Jokela toivoisi parannusta esimerkiksi kouluissa tehtävään ennakoivaan työhön. Hän toivoo, että peruskoulussa ja lukiossa perehdytään jatkossa enemmän erilaisiin työelämätaitoihin ja työhyvinvointiin.
Hän muistuttaa, että metataidot ovat yksi tärkeimmistä työkaluista tulevaisuuden työelämässä pärjäämiseen ja jaksamiseen. Metataidoilla tarkoitetaan työn sisällöstä riippumattomia taitoja, jotka liittyvät esimerkiksi ajatteluun, suunnitteluun, teknologiaan, inhimillisiin tunteisiin tai ongelmanratkaisuun.
– Myös hyvän johtamisen ja johtajuuden merkitys korostuu koko ajan, kun työelämä tiivistyy ja ihmisiltä vaaditaan enemmän. Esihenkilön täytyy olla helposti lähestyttävä ja tuntea työntekijänsä.
Jokelaa huolestuttaa nuorten uupuminen työelämässä jo hieman yli 20-vuotiaina, kun työelämää on edessä vielä vuosikymmeniä.
– Hyvä työntekijä ei suinkaan vastaa kaikkeen kyllä ja venytä jatkuvasti rajojaan. Se kantaa pitkälle, kun hyvä työntekijä voi hyvin työyhteisössään.
Aidot kohtaamiset ovat harvassa
Jokela valikoitui SuomiAreenan paneeliin ODL:n KotiKummit-hankkeen kautta: hän toimii vapaaehtoisystäviä kotihoidon ikääntyville asiakkaille tarjoavan hankkeen vapaaehtoisena.
Vapaaehtoistoiminta ja sen merkitys on nuorten työelämäpolun lisäksi toinen tärkeä teema, jonka Jokela haluaa nostaa paneelikeskustelussa esille.
– Vapaaehtoistyössä voi auttaa toisia pienellä panostuksella ja matalalla kynnyksellä. Olen kokenut vapaaehtoisena olemisen todella antoisana.
”Minusta on ihanaa kohdata vanhempaa sukupolvea ja kuunnella heitä. Heillä on aivan mahtavia juttuja!”
Hän jatkaa samaan hengenvetoon, että vaikka maailmassa tapahtuu tällä hetkellä paljon pahaa, omalla toiminnallaan voi laittaa hyvää kiertämään.
– Haluan vaikuttaa siihen, että ihmisillä on parempi olla. Vapaaehtoistyö on konkreettista ja aitoa auttamista.
KotiKummit-vapaaehtoisena Jokela tapaa kummivanhustaan mahdollisuuksien mukaan noin 1–2 kertaa kuukaudessa. Jokela saattaa vierailla vanhuksen luona tai viedä hänet esimerkiksi ulkoilemaan.
– Minusta on ihanaa kohdata vanhempaa sukupolvea ja kuunnella heitä. Heillä on aivan mahtavia juttuja!
Ihmisten kanssa tapahtuvassa työssä ollaan Jokelan mukaan aidosti läsnä. Tällöin myös kohtaaminen on aitoa.
– Tuntuu pahalta sanoa, mutta aito läsnäolo on nykypäivänä todella harvinaista. Senkin vuoksi kaikki vapaaehtoistyö on merkittävää.
Sara Jokelan ODL:lle kirjoittaman blogitekstin pääset lukemaan tästä.
Kirkko nostaa Porissa keskusteluun turvallisuuden
Myös Suomen evankelis-luterilainen kirkko on mukana Porin SuomiAreenalla.
Kirkko tuo 25.–28. kesäkuuta SuomiAreenalle runsaan ohjelmakokonaisuuden. Turvallisuuden teemaa käsitellään kirkon järjestämässä paneelikeskustelussa sekä piispojen iltahetkissä Keski-Porin kirkossa.
Turvallisuuden kova hinta -paneelissa ovat keskustelijoina arkkipiispa Tapio Luoma, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri, RKP:n tuore puheenjohtaja Anders Adlercreutz, imaami Sharmarke Said Aw-Musse sekä kirjailija Auli Viitala. Keskustelua johtaa toimittaja Shahin Doagu.
Paneelikeskustelua voi seurata MTV Katsomo -palvelusta.
Paikan päällä Porissa voi seurata esimerkiksi piispojen iltahetkiä. Keski-Porin kirkossa järjestettävissä iltahetkissä puhutaan turvallisuudesta, työstä ja työssä jaksamisesta sekä siitä, miten turvallisuutta ja yhteiskuntarauhaa rakennetaan perheiden arjessa.
Piispojen vieraaksi istuvat muun muassa työtyöministeri Arto Satonen, Mikkelin hiippakunnan piispa Mari Parkkinen sekä lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.