Oulun Diakonissalaitoksen Kohde-hankkeessa näkyy lapsiperheiden polarisaatio: "Osa pärjää hienosti, mutta toiset voivat yhä huonommin"

Kohde-hanke vahvistaa lapsiperheitä kohtaavien kuntien, järjestöjen ja seurakuntien työntekijöiden osaamista verkkokurssien avulla.

Yhteinen aika, liikkuminen ja lepo – näistä rakentuu lapsiperheiden hyvinvointi.

Tätä mieltä on ODL Liikuntaklinikan sairaanhoitaja Milla Dahl. Hän on työskennellyt Kohde-hankkeessa, jossa vahvistetaan lapsiperheitä kohtaavien kuntien, järjestöjen ja seurakuntien työntekijöiden osaamista verkkokurssien avulla.

Dahl sanoo, että lapsiperheiden hyvinvoinnissa on huolestuttavia merkkejä.

– Ikävä kyllä perheiden polarisaatio on kasvussa. Osa pärjää hienosti, mutta toiset voivat yhä huonommin, hän kuvaa.

Hankkeessa on noussut esiin kolme isoa teemaa: vanhemmuuden haasteet, lasten liikkumisen vähentyminen ja ruutuajan hallinta.

Ruudut vievät yhteistä aikaa

Älypuhelimet ja tabletit haastavat vanhempia.

– Aikuiset kasvoivat itse ilman kännyköitä, mutta lapsille ne ovat jo arkea. Rajojen asettaminen voi olla vaikeaa, eikä haittoja aina tiedetä, Dahl kertoo.

Alle kaksivuotiaille asiantuntijat eivät suosittele ruutuaikaa lainkaan, mutta tutkimusten mukaan jo 1,5-vuotiaista neljäsosa viettää näyttöjen ääressä yli tunnin päivässä.

”Ruudut vähentävät aikaa liikkumiselta ja perheen yhteiseltä vuorovaikutukselta.”

-Sairaanhoitaja Milla Dahl-

Teini-ikäisillä määrä voi kasvaa jopa seitsemään tuntiin.

– Ruudut vähentävät aikaa liikkumiselta ja perheen yhteiseltä vuorovaikutukselta. Tämä näkyy keskittymisvaikeuksina, mielialan vaihteluina ja unihäiriöinä. Pienten lasten motoriset taidotkin voivat jäädä vajaiksi, Dahl varoittaa.

Jos ruutuaika on kasvanut liiaksi, kannattaa asiasta jutella ja tehdä yhteinen ruutusopimus. Rajoituksen syyt on hyvä perustella lapselle ja ehdottaa tilalle yhteistä tekemistä. Ruutuajan vähentäminen asteittain voi auttaa.

Jos kotikonstit eivät riitä, apua voi pyytää neuvolasta tai kouluterveyshuollosta. Aikuisen esimerkki on tärkeintä.

– Ruutuajan vähentäminen voi aiheuttaa lapselle monenlaisia tunteita, joten pientä ärtymystä ei kannata säikähtää.

Liikkumiseksi riittää metsäretki takapihalle

Dahl muistuttaa, että arjen tavallinen touhuilu riittää liikkumiseksi. Metsäretki takapihalle tai käpyjen ihmettely riittää.

Kolmen tunnin vaellukselle ei tarvitse lähteä.

– Jos liikkumista on liian vähän, kannattaa aloittaa pienellä lisäyksellä. Pieniä lisäyksiä ovat vaikka kävely päiväkodista kotiin tai pyöräretki puistoon ihmettelemään ulkokuntosalilaitteita teinin kanssa.

– Jos taas liikutaan liikaa, arkeen tarvitaan myös lepopäiviä.

Erityisen huolissaan Dahl on teini-ikäisistä tytöistä, jotka liikkuvat tutkimusten mukaan poikia vähemmän. Hän muistuttaa aikuisen esimerkin voimasta:

– Jos aikuiset vain istuvat tai seisovat paikallaan, ei lapsikaan opi liikkumaan.

Monipuolista tukea arkeen

Moni vanhempi tuntee jäävänsä kasvatuksessa yksin, ja erityisesti isät kaipaavat isyyteensä tukea. Oulun Kontinkankaalla onkin aloitettu isäneuvola-toiminta, josta on saatu hyvää palautetta.

Vanhemmuuden tukemiseen tarvitaan usein vain pieniä tekoja – joskus jo pysähtyminen ja kuulumisten kysyminen riittää.

Arjen tavalliset hetket riittävät rakentamaan hyvää perhe-elämää. Yhteinen ruokailu, pieni retki tai yhdessä sovittu ruutuaika vahvistavat perheen siteitä ja tukevat lasten kehitystä.

”Hyvinvoiva vanhempi on lapselle paras turva.”

-Sairaanhoitaja Milla Dahl-

Yksinhuoltajilla on myös erityisiä tuen tarpeita, ja apua tulisi olla tarjolla matalalla kynnyksellä.

– Moni vanhempi huolehtii lapsistaan hyvin, mutta unohtaa itsensä. Myös aikuinen on arvokas. Hyvinvoiva vanhempi on lapselle paras turva, Dahl muistuttaa.

Päihteiden käytön ennaltaehkäisy on tärkeä osa lapsiperheiden tukemista. Työ on monin paikoin vasta aluillaan, kun se hyvinvointialueuudistuksessa siirtyi kuntien vastuulle.

– Pitkittynyt stressi, työttömyys ja yksinäisyys altistavat päihteiden käytölle. Parasta ehkäisyä ovat arkea tukevat palvelut: kerhot, päiväkodit ja monipuolinen järjestötoiminta, Dahl painottaa.

KOHDE-hankkeen tärkein työkalu on KOHDE Akatemia. Se on maksuton verkkokurssialusta, joka sisältää yli 20 eri koulutusta lapsiperheiden hyvinvoinnin teemoista: unesta, ravitsemuksesta, mielen hyvinvoinnista, ruutuajasta, päihteiden käytön ehkäisystä ja muusta.

Vaikka hanke päättyy syksyn aikana, materiaalit jäävät pysyvästi kaikkien käytettäväksi.

 

Ehdota arjen sankaria

KOHDE-kilpailussa etsitään innostavia henkilöitä ja oivaltavia tekoja, jotka tukevat lapsiperheiden hyvinvointia Pohjois-Pohjanmaalla.

Voit ehdottaa joko toimintamallia tai vaikkapa pientäkin arkea helpottavaa tekoa. Myös perheille hyvää tekevä henkilö – ammattilainen tai vapaaehtoinen – voi olla ehdokkaasi.

Ehdotuksia otetaan vastaan 30.6.2025 saakka. Voittajat julkistetaan 4.9.2025 KOHDE-hankkeen päätöswebinaarissa.

Lisätietoja löydät osoitteesta: kohde.diak.fi.

Kohde-hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR+). Hankkeen päätoteuttaja on Diakonia-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sr.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää