Pääsiäiseen liittyy paljon symboliikkaa uudesta elämästä

Oletko tullut ajatelleeksi, että monet tutut pääsiäiskoristeet ovat uuden elämän, kuoleman voittamisen ja ylösnousemuksen vertauskuvia?

Pääsiäinen on kristittyjen suurin juhla, kirkkovuoden kohokohta. Kun nostat esille pääsiäiskoristeita, hankit pääsiäisen aikaan liittyviä kukkia tai syöt mämmiä, et ehkä tule ajatelleeksi niihin liittyvää kristillistä symboliikkaa.

PAJUNOKSA

Viikkoa ennen pääsiäistä vietetään palmusunnuntaita. Nimi viittaa palmunoksiin, joita ihmiset heiluttelivat ja levittivät tielle, kun Jeesus saapui Jerusalemiin aasilla ratsastaen. Pajunoksat ovat pohjoinen vastine palmunlehville. Kristuksen kuninkuutta kuvaavat palmunlehvät ovat olleet osa kristillistä pääsiäisen viettoa varhaisen kirkon ajoista saakka.

MUNA

Pääsiäismuna on uuden elämän symboli sekä vertauskuva ikuisesta elämästä ja ylösnousemuksesta. Munan kuori symboloi Jeesuksen hautaa, jonka läpi elämä murtautuu ulos.

TIPU

Munasta kuoriutuva keltainen tipu liittyy uuteen elämään. Pääsiäistiput kuvaavat ylösnoussutta Kristusta.

KUKKO

Kristillisenä symbolina kanaa tärkeämpi on kukko. Kirkkotaiteessa sitä on käytetty valppauden ja kestävyyden vertauskuvana. Kukko havahdutti laulullaan Pietarin, joka oli juuri kieltänyt Jeesuksen kolme kertaa. Kellotapulin  huipulla kukko muistuttaa valvomisesta ja rukoilemisesta.

JÄNIS

Nopeasti lisääntyvää jänistä on monissa kulttuureissa pidetty hedelmällisyyden vertauskuvana. Vanhan uskomuksen mukaan jänis nukkuu silmät auki. Siksi jänis on yhdistetty Jeesukseen, joka ei kuollessaan nukkunut ikuiseen uneen.

RAIRUOHO

Vihreä on toivon ja kasvun väri. Rairuoho symboloi kevättä ja uutta elämää. Rairuohon siementen kylväminen juontaa juurensa Jeesuksen puheeseen vehnänsiemenestä. Jeesus kertoi vehnänsiemenestä, joka piti kuolla, jotta siitä syntyisi uutta elämää.

NARSISSI

Narsissia pidetään ylösnousemuksen ja kuoleman voittamisen kukkana, nouseehan se keväällä pintaan maan alle haudatusta sipulista, pimeästä kohti valoa. Narsissi eli pääsiäislilja on puhtauden ja viattomuuden vertauskuva. Lilja muistuttaa siitä, kuinka synnitön Jeesus kuoli syntisten ihmisten puolesta, jotta he saisivat uuden elämän.

MÄMMI

Mämmi juontaa juurensa juutalaisten pääsiäisen leipään. Juutalaisessa perinteessä hapan liitetään pahaan, Koti puhdistetaan juhlan edellä kaikesta happamasta. Siksi myös pääsiäisen leipä on happamatonta. Kristillisessä perinteessä happamaton leipä on pahuuden vallasta vapautumisen ja Kristuksen sovitustyön vertauskuva.

  • Kiirastorstaita vietetään tänä vuonna 28. maaliskuuta, pitkäperjantaita 29. maaliskuuta, pääsiäispäivää 31. maaliskuuta ja toista pääsiäispäivää 1. huhtikuuta.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää