Yhteinen ateria päättää pääsiäisyön messun

Tapahtuma on monelle yhä tuntematon: Haukiputaan messun toimittava pastorikin on ensikertalainen

 

Kirkon kuvapankki / Jani Laukkanen

Viidessä oululaisessa seurakunnassa on tänä pääsiäisenä mahdollisuus osallistua pääsiäisyön messuun. Sitä vietetään lauantain ja pääsiäissunnuntain välisenä yönä kello 23 alkaen.

Koska pääsiäistä edeltävä paasto päättyy pääsiäisyönä, messuun osallistujat halutaan kutsua myös yhteisen ruokapöydän ääreen. Haukiputaan, Karjasillan, Kiimingin ja Pyhän Tuomaan kirkoissa kokoonnutaan pääsiäisaterialle heti messun jälkeen. Tuomiokirkon perinteisiin taas kuuluu pääsiäispäivän messun jälkeinen brunssi.

Tämän koko kristikunnan suurimman jumalanpalveluksen vietto katkesi Suomessa uskonpuhdistukseen, mutta se on tullut osaksi evankelisluterilaista pääsiäistä 1900-luvun lopulla. Tapahtuma on siten vielä outo monille.

Haukiputaan messun toimittava vs. seurakuntapastori Sanna Kilpelänaho rohkaisee osallistumaan oman esimerkkinsä turvin: hän on ensikertalainen, vaikka on ollut pappina jo 12 vuoden ajan. Haukiputaalla messu on jo ollut pidempään pääsiäisen perinnettä, ruokailu samoin.

– Kuulin viime vuoden messussa olleen 130 henkeä, mikä on yli kaksin verroin normisunnuntaihin verrattuna. Ruokailemassakin oli ollut 110. Sen yhteisöllisyys koetaan siis lähes yhtä tärkeäksi kuin messu itsessään.

Pääsiäisyön messu alkaa hämärästä kirkosta, jonka alttarille on kiirastorstaina vaihdettu mustat tekstiilit merkkinä Jeesuksen kuolemasta. x

Vähä vähältä valon määrä kasvaa merkkinä Kristuksen ylösnousemuksesta. Lopulta kaikki kirkon valot on sytytetty. Mustat alttaritekstiilit käännetään ja niiden takaa avautuu valkoinen kudelma merkkinä juhlasta, kuoleman voittamisesta.

Kilpelänaho arvelee kiinnostuksen pääsiäisyön messuun olevan kasvamassa, koska siinä on selkeä draaman kaari.

– Meille ihmisille on tärkeää päästä kokemaan yhdessä suuria tunteita.

Haukiputaan seurakunnan uusi nuorisokuoro Loiste toimii messun musiikkiavustajana.

– Koska pääsiäisyön messun aihe on riemukas ylösnousemuksen ilo, on kuoron laulama ohjelmistokin sävyltään riemullista ja iloista, kertoo kuoroa johtava Else Sassi, joka toimii myös messun kanttorina.

– Pääsiäisyön messu ei ole ajankohdaltaan nuorille haastava siten kuin sunnuntaiaamun kello 10 messu. Toivommekin, että mahdollisimman moni nuori kuoron ulkopuoleltakin löytäisi tuolloin tiensä kirkkoon, Sassi toteaa.

Pääsiäisyön messut Oulussa
lauantaina 30. maaliskuuta kello 23 alkaen:

  • Haukiputaan kirkossa, Kirkkotie 10
  • Karjasillan kirkossa, Nokelantie 39
  • Kiimingin kirkossa, Kirkonniementie 6
  • Pyhän Tuomaan kirkossa, Mielikintie 3
  • Tuomiokirkossa, Kirkkokatu 3

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää