Päättäjät kiperässä paikassa lähetysjärjestöjen tukipäätösten kanssa

Seurakunnat käsittelevät parhaillaan talousarvioita vuodelle 2024 ja päänvaivana ovat kiistanalaiset avustukset lähetysjärjestöille

Kansanlähetys tekee lähetystyötä muun muassa Tansaniassa. Kuva on Kidugalan raamattukoulusta, jossa paikallisin voimin koulutetaan tulevia pappeja ja evankelistoja.

Varovaisestikin ilmaistuna juuri nyt voi todeta tunteiden olevan pinnassa seurakunnissa.

Loppuvuodesta päättäjien hyväksyttävänä on ensi vuoden talousarvio avustuksineen lähetysjärjestöille, ja samaan aikaan piispainkokous on käynnistänyt kuulemismenettelyn Suomen Luterilaiselle Evankeliumiyhdistykselle ja Suomen Evankelisluterilaiselle Kansanlähetykselle.

Kuulemisten taustalla on kyseisten lähetysjärjestöjen työntekijöiden pappisvihkimykset Inkerin kirkossa Pietarissa syyskuun alkupuolella. Vihkimyksillä Venäjällä kierretään Suomen ev.lut kirkon virkakäsitys yhteisestä pappisvirasta.

Molempia järjestöjä useat seurakunnat ovat avustaneet isoilla rahoilla, yhteensä miljoonilla euroilla.

Mitä päättäjät linjaavat avustuksista, jos kärjistynyt tilanne johtaisi lopulta siihen, että Evankeliumiyhdistys ja Kansanlähetys menettävät asemansa kirkon lähetysjärjestöinä?

Kaksi päättäjää,
kaksi erilaista näkemystä

Oulun yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtajan Mikko Kälkäjän (Kristillisten perusarvojen puolesta) mukaan taloudellinen tuki kohun silmässä oleville järjestöille tulisi säilyttää.

Hän perustelee näkemystään toteamalla, että ”kirkossamme näyttää olevan tilaa monenlaiselle ajattelulle ja toiminnalle. Kyseisille järjestöillekin tulisi se tila löytyä”.
Valtuuston jäsen Roy Mattson (Elävä seurakunta – Lähellä ihmistä) toteaa puolestaan, että seurakuntayhtymän tulisi pidättäytyä nyt avustusvarojen jakamisesta Evankeliumiyhdistykselle ja Kansanlähetykselle.

Mattson näkee vihkimykset Pietarissa epäasiallisina ja jopa provokatiivisina. Hänestä seurakuntayhtymässä olisi viisautta odottaa kirkon johdon ratkaisua lähetysjärjestöjen asemasta.

– Jos odotamme päätöstä rauhassa, ei ehkä tarvitse tehdä korjausliikettä myöhemmin.

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto on ottanut asiaan kantaa lokakuisessa kokouksessaan. Neuvoston esityksen mukaan talousarviomäärärahojen jako tulisi tehdä vain niiden lähetysjärjestöjen kesken, joissa pappisvirkaan vihitty voi toimia sukupuolesta riippumatta.

Esitys ottanee aikalisän,
lopullinen kanta myöhemmin

Oulun seurakuntayhtymän talousarviota ensi vuodelle käsittelee seuraavan kerran yhteinen kirkkoneuvosto 23. marraskuuta. Talousarvioesityksen valmistelee yhtymäjohtaja Aarne Kiviniemi.

Kiviniemi arvioi viime viikolla, että hänen ehdotuksensa ei sisällä avustuksien lopullista ”naulaamista”.

– Nyt mietin, että voimme sopia lähetysjärjestöille kohdennettujen avustusten yhteissummasta, mutta meidän on hyvä odottaa kirkon yhtenäistä linjausta lähetysjärjestöjen asemasta. Jakamiseen on otettava aikalisä, koska tilanne elää kirkossa.

– Asia herättää varmasti tunteita päättäjissä, mutta niin vakaumukselliset asiat usein tekevät. Toivon hyvää, avointa keskustelua valmistelijoiden ja päättäjien kesken.

Kuluvana vuonna Oulun seurakuntayhtymä on myöntänyt Evankeliumiyhdistykselle 18 773 euroa ja Kansanlähetykselle 37 546 euroa. Lähetysjärjestöjen avustusosuudet jaetaan seurakuntien solmimien nimikkosopimusten perusteella.

Päätöksiä voidaan
tehdä uusiksi

Tyrnävällä ensi vuoden talousarvio on kirkkoneuvoston käsittelyssä 22. marraskuuta. Talousarvioesitys sisältää avustuksen Kansanlähetykselle lähetystyötä tekevän perheen tukemiseen, mutta tukea Evankeliumiyhdistykselle ei ole.

Kansanlähetyksen kautta tehtyä lähetystyötä Tyrnävällä on tuettu myös aiempina vuosina.

Kirkkoherra Teemu Isokääntä arvioi alustavasti, että päätökset tehdään Tyrnävällä kirkon lähetysjärjestöjen nykyisen aseman mukaan.

– Jos järjestöjen status muuttuu, laitetaan avustusasia uuteen harkintaan. Nyt haluaisin antaa Evankeliumiyhdistykselle ja Kansanlähetykselle rauhan reagoida piispojen käynnistämään kuulemiseen.

Ohjeita johdolta
ruohonjuuritasolle

Myös Limingan seurakunta tukee taloudellisesti Kansanlähetyksen lähetystyötä, mutta ei Evankeliumiyhdistystä.

Vs. kirkkoherran Eeva Mertaniemen mielestä tämänhetkisessä tilanteessa on viisautta odottaa koko kirkon ratkaisua eikä lähteä ennakoivasti vetämään avustusta Kansanlähetykseltä pois.

– Toivon kirkon johdolta toimintaohjeita tänne ruohonjuuritasolle. Kovin äkillisiä, yhden seurakunnan omia johtopäätöksiä en näe hyvänä. Seurakunnassamme on Kansanlähetyksen uskollisia tukijoita. Jo siksi haluan etsiä asiaan rauhassa rakentavaa ratkaisua.

FAKTAA:

8 lähetysjärjestöä
  • Lähetystyö on organisoitu kirkossa lähetysjärjestöjen kautta.
  • Kirkon virallisia lähetysjärjestöjä ovat Suomen Lähetysseura, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, Lähetysyhdistys Kylväjä, Suomen Pipliaseura ja Medialähetys Sanansaattajat.

 

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää