Digitaalinen maailma haastaa päihteidenkäyttäjiä: "Tärkeät tapaamiset menevät helposti ohi, kun tieto ei tavoita"
A-klinikkasäätiön Katuklinikka-hanke ja Oulun tuomiokirkkoseurakunta käynnistävät yhteistyössä keräyksen, johon voi lahjoittaa prepaid-liittymiä sekä toimivia puhelimia laturin kanssa.

A-klinikkasäätiön Katuklinikka-hanke ja Oulun tuomiokirkkoseurakunta käynnistävät yhteistyössä keräyksen, jotta päihteitä käyttävillä ihmisillä olisi mahdollista hoitaa asioita ja pitää yhteyttä läheisiin.
Keräykseen voi lahjoittaa prepaid-liittymiä sekä toimivia puhelimia laturin kanssa.
Toiveena on, että puhelimet lahjoitetaan tehdasasetuksille palautettuna, jolloin puhelimesta poistuvat siihen ladattujen sovellusten lisäksi kaikki käyttäjäkohtaiset tiedot, kuten viestit ja valokuvat.
– Asiakkaidemme yhteydenpito läheisiin voi olla mahdotonta ilman puhelinta. Ihmisten on tärkeää saada ilmoittaa esimerkiksi vanhemmille, että on kunnossa ja hengissä, Katuklinikan sosiaaliohjaaja Vilma Hiltunen kertoo.
Hiltusen työparina toimiva sairaanhoitaja Anna Bruun muistuttaa, että puhelin on tässä ajassa välttämätön väline myös omien asioiden hoitamiseen.

Katuklinikka-hankkeen sairaanhoitaja Anna Bruun (vas.) ja sosiaaliohjaaja Vilma Hiltunen keräävät toimivia puhelimia päihteitä käyttäville ihmisille yhdessä tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.
– Palvelut siirtyvät yhä enemmän digitaalisiksi. Esimerkiksi erilaisista tapaamisista ja hoitokontakteista ilmoitetaan puheluilla tai tekstiviesteillä. Tärkeät tapaamiset menevät helposti ohi, kun tieto ei tavoita asiakkaita.
Katuklinikan kanssa tiivistä yhteistyötä tekevä Oulun tuomiokirkkoseurakunnan päihde- ja kriminaalityön diakoniatyöntekijä Jonna Ollakka nostaa esiin myös inhimillisen näkökulman.
– Äitinä ajattelen, että jo sen näkeminen, että lapsi on lukenut vanhemman lähettämän viestin, tuo lohtua ja helpotusta siitä, että hän on hengissä.
Päihderiippuvuus on sairaus
Oululaisten päihteitä käyttävien ihmisten elämäntilanteet ovat kolmikon mukaan haastavia. Ollakka kertoo, että esimerkiksi diakonian aamupalalle hakeutuu yhä useampia ihmisiä, joilla ei ole kotia tai omaisuutta.
– Usein heidän omaisuutensa mahtuu reppuun tai muovipussiin. Olen nostanut asiaa esiin myös seurakuntaneuvostossa, ja korostanut sitä, että tilanne ei voi jatkua näin.

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan päihde- ja kriminaalityön diakoniatyöntekijä Jonna Ollakka.
– Kohtaamamme ihmiset ovat aina jonkun lapsia, siskoja, veljiä tai puolisoita. Päihderiippuvuus ei ole valinta. Se on sairaus, täysin samalla viivalla vaikkapa diabeteksen kanssa, Anna Bruun painottaa.
Bruun ja Hiltunen ovat Ollakan tavoin huolestuneita etenkin alle 25-vuotiaiden nuorten tilanteesta.
– Jälkihuollon eli lapsen tai nuoren itsenäistymisen tukemiseen tarkoitetut palvelut on jo karsittu minimiin. Jos palveluista leikataan vielä lisää, tilanne tulee räjähtämään käsiin.
Katuklinikka-hanke tavoitti viime vuonna lähes 3000 asiakasta. Huhtikuun alkuun mennessä Hiltunen ja Bruun ovat kohdanneet Oulussa 237 henkilöä.
– Nämä ihmiset kaipaavat meidän apuamme. Tärkeintä on, että he tulevat kohdatuksi, Ollakka summaa.
Puhelinkeräys on käynnissä 14.–25. huhtikuuta. Voit tuoda toimivan puhelimen ja laturin tai prepaid-liittymän Oulun tuomiokirkkoseurakunnan infopisteeseen, Isokatu 17, arkisin kello 9–16.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.