Saamelainen ilta tarjoaa mutkatonta kohtaamista

Saamelaisten iltaa vietetään 22. maaliskuuta Pyhän Luukkaan kappelissa. Ilta on yksi monikulttuurisista majataloilloista, joiden tarkoituksena on tuoda yhteen kaupunkilaisia eri taustoista ja kulttuureista.

Saamelaispappi Mari Valjakka lupaa luoda Pyhän Luukkaan kappeliin tunnelmallisen tuokion, jossa on mukava vaihtaa ajatuksia. Kuva: Mari Valjakan kotialbumi

Aina ei tarvita oikeaa nuotiota. Tarinointiin tulen rätinässä, tulisteluun, voi riittää pelkkä lämminhenkinen ajatustenvaihto ja istahtaminen yhdessä kuvitteellisen iltanuotion ääreen, kohentamaan henkistä tulta. Näin uskoo Saamelaiset kirkossa hankkeen projektikoordinaattori, saamelaispappi Mari Valjakka.

Valjakka on mukana Oulussa Pyhän Luukkaan kappelissa järjestettävässä Saamelaisessa illassa. Ilta on osa kappelissa järjestettyjä monikulttuurisia majataloiltoja, joiden tarkoitus on tuoda yhteen kaupunkilaisia eri taustoista ja kulttuureista ja lisätä ihmisten ymmärrystä ja tietoa.

Valjakan mukaan Saamelainen ilta on tärkeä matalankynnyksen tilaisuus.

– Haluan olla luomassa kohtaamisen tiloja saamelaisille ja lisätä tietoisuutta saamelaisista, kieltä ja kulttuuria unohtamatta, mutkattomasti. Luukkaan majataloillat ovat luontevia tähän, sillä iltojen teemana ovat eri kulttuurit ja niihin tutustuminen, hän sanoo.

Valjakan mielestä ennakkoluuloja voidaan väistää tutustumalla ja tuntemalla ihmiset ja heidän kulttuurinsa. Näin voidaan myös ehkäistä rasismia eri muodoissaan. Saamelainen ilta Oulussa järjestetään valtakunnallisella rasisminvastaisella viikolla.

– Olen usein työssäni törmännyt siihen, että saamelaisasioista tiedetään aika vähän. Ihmiset saattavat tuntea Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen historiaa, mutta alkuperäiskansa, jonka kanssa asumme samassa maassa, samoissa kylissä ja kaupungeissa, on saattanut jäädä vieraaksi.

Oulussa asuu eniten Lapin ulkopuolella asuvia saamelaisia, noin tuhat.

Saamelaiset kirkossa -hanke on osa kirkon ja saamelaisten välistä totuus- ja sovintoprosessia. Hanke ulottuu myös saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolelle ja erityisesti suurempiin kaupunkeihin.

  • Saamelainen ilta perjantaina 22.3. kello 18–20 Pyhän Luukkaan kappelissa (Yliopistokatu 7, Oulu).

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää