Sankarihautojen tarinat -hanke tallentaa kaatuneiden sotilaiden henkilöhistoriaa

Oulun seurakuntayhtymä käynnistää Sankarihautojen tarinat -hankkeen. Sen avulla halutaan kertoa kaikkien toisessa maailmansodassa kaatuneiden oululaisten sotilaiden elämäntarinat. Hankkeen julkistusta voi seurata perjantai-iltana 8. lokakuuta Virtuaalikirkosta.

Sankarihautojen tarinat -hankkeen julkistamistilaisuus pidetään perjantaina 8.10. kello 19 Oulun tuomiokirkossa. Tilaisuus on kaikille avoin ja se on nähtävissä myös Virtuaalikirkon välityksellä osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi.

Oulussa on seitsemän sankarihautausmaata, joissa lepää 1025 nuorta sotilasta. Kaikkien sotilaiden tarinat on tarkoitus taltioida verkkosivustolle.

– Verkkopalvelussa yhdistämme digitaalisen hautakartan ja hautatiedot sekä hyödynnämme digitalisoituja sotahistoriallisia arkistomateriaaleja. Lisäksi kaatuneiden omaiset voivat lähettää tarinoita ja valokuvia lisättäväksi verkkosivuille, kertoo Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja Pekka Asikainen.

Ohjeet tarinoiden ja valokuvien lähettämiseen löytyvät osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/sankarihautojentarinat.

Sankarihautojen tarinat -hankkeen avulla halutaan tuoda esiin erityisesti tavallisten rivisotilaiden henkilöhistoriaa.

– Tarinallistamista hyödyntäen voimme nostaa esille kunkin sotilaan osallisuutta ja uhrautumista sekä sitä jälkeä, jonka hän jätti sankarivainajana paikalliseen kyläyhteisöön, Asikainen kuvailee.

Tarinoiden taltioiminen on jo käynnistynyt Oulun sankarihautausmaalta Intiössä. Tavoitteena on, että verkkosivusto valmistuu toukokuussa 2022 ja sivustoa täydennetään myös sen jälkeen. Hankkeen päätavoitteena on mahdollistaa hankkeen leviäminen valtakunnalliseksi.

Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat valtakunnallisesti Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys, Tammenlehvän perinneliitto ja Sotaveteraaniliitto sekä paikallisesti sotaveteraanijärjestöt, Oulun kaupunki, Oulun hiippakunta ja Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto.

Hankkeen paikallisina rahoittajina ovat Oulun seurakuntayhtymä, Oulun Osuuspankki, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, LähiVakuutus ja Osuuskauppa Arina. Hankkeen teknisestä toteutuksesta vastaa Aline Oy.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää