Seppo Tauriainen on sirkuksen ääni

Oululainen Seppo Tauriainen lähti sirkuksen matkaan 16-vuotiaana. Nykyisin hän nostattaa tunnelmaa sirkusnäytösten juontajana.

Kun Seppo Tauriaisen oli pieni, vuoden kohokohta oli Sirkus Finlandian saapuminen Ouluun. Hän oli pyörällä vastassa sirkusseuruetta ja vinttasi autojen perässä pyörällä minkä jaloistaan pääsi.

Innokas poika otettiin ystävällisesti vastaan ja hän pääsi auttelemaan sirkuslaisia kaikenlaisissa pikkuhommissa.

– 16-vuotiaana sitten lähdin sirkuksen matkaan. Tarkoitus oli olla yksi kesä, mutta sitten tuli toinen ja kolmaskin ja lopulta jäin sille tielleni, Tauriainen muistelee.

Tarkoitus oli olla yksi kesä, mutta sitten tuli toinen ja kolmaskin ja lopulta jäin sille tielleni.

Aluksi Tauriainen työskenteli telttaporukassa ja hoiti kameleita tallissa. Pian hän pääsi taikurin avustajana esiintymismaneesille asti ja seuraavana vuonna hän esiintyi klovniperheen kanssa.

Sittemmin hän on ottanut lavaa haltuun myös taikurina ja vatsastapuhujana. Tauriainen kertoo, että kaikilla on mahdollisuus oppia vatsastapuhujaksi, mutta toisilla äänihuulten rakenne soveltuu siihen vielä paremmin.

– Ja minulla taisi olla siihen luontaiset ominaisuudet, hän naurahtaa.

Sirkus Finlandian lisäksi Tauriainen on esiintynyt vuosien varrella Ruotsissa, Norjassa, Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa. Kiinnostusta riitti, sillä Tauriainen huomasi, että sirkuksissa on vähän vatsastapuhujia. Myös laivojen esiintymislavat ovat tulleet tutuiksi.

Kahdeksan viime vuotta Tauriainen on toiminut Sirkus Finlandiassa näytösten juontajana.

Nykyisin hän asuu talvikaudet Oulussa, mutta kotikaupunkiin on kiva palata myös sirkuksen kanssa. Joka vuosi hän suosittelee oululaisia tutustumiskohteita  sirkusseurueen muille jäsenille.

– Kannustan tutustumaan ainakin Ainolan puistoon ja kahvittelemaan torilla. Tänä vuonna ajattelin vinkata myös Haapalehdossa olevasta grillistä, jossa on hauska 50-luvun sisustus.

Vuosien kiertäminen kotimaassa on tehnyt Suomen paikkakunnista tuttuja.

Yritän löytää joka kaupungista aina jotain uutta.

– Yritän löytää joka kaupungista aina jotain uutta. Viimeksi Kokkolassa suuntasin kävelylle keskustan sijaan merenrannalle.

Pienemmillä paikkakunnilla sirkuksen saapuminen on todellinen tapaus. Tauriaisen mukaan ihmiset saattavat olla vastassa jopa tervetulobanderollien kanssa.

Suomussalmella Tauriaisella on sukujuuria, ja sinne on aina mukava matkata lämpimien lapsuusmuistojen siivittämänä.

Yksi paikkakunta on jäänyt erityisesti Tauriaisen sydämeen.

– Kemijärven maisemissa minulla oli kummallisen kotoisa olo. Sinne pääsyä odottelen.

  • Sirkus Finlandia on Oulussa 2.6. saakka. Kiertue jatkuu Iihin, Tornioon ja Rovaniemelle.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää