Seurakunta eheyttävänä yhteisönä

Oulussa järjestetään 12.–14. huhtikuuta yhteiskristillinen Kohti valoa – täyteen iloon -tapahtuma, jonka taustalla vaikuttaa Englannin anglikaanikirkosta ympäri maailman levinnyt New Wine -verkosto.

Ulla Rissanen, Risto Wotschke ja Eero Karjalainen hoksauttavat, että New Wine -verkostossa ei ole niin tarkkaa, mitä uskontokuntaa edustaa: ”Me olemme yksi Jumalan perhe.”

Opetusta, rukouspalvelua ja ylistystä sisältävän viikonlopun puhujavieraiksi saapuvat pastorit Mark Aldridge ja Mark Castleton Englannista. Tilaisuuksia on ripoteltu Vapaakirkkoon, Sofia seurakuntakeskukseen ja Tuiran kirkkoon.

New Wine -verkosto on englannin anglikaanikirkosta ympäri maailmaa levinnyt, seurakunnan uudistumiseen tähtäävä verkosto. Sen toiminta rantautui Suomeen 1990-luvun puolivälissä.

 

”Hengelliseen kasvuun liittyy myös voimakkaasti yhteisöllinen ajatus.”

Risto Wotschke

Oulussa verkostossa toimivat aktiivisesti Tuiran seurakunnan pappi Ulla Rissanen, Oulun vapaaseurakunnan johtava pastori Risto Wotschke sekä maallikko Eero Karjalainen.

– Tapahtuman tavoitteena on rohkaista ihmisiä löytämään ja käyttämään omia hengellisiä lahjojaan sekä tuomaan esille sitä, että jokainen voi elää arjessaan kristinuskoa todeksi. Hengelliseen kasvuun liittyy myös voimakkaasti yhteisöllinen ajatus, Wotschke kertoo.

– Yksi New Wine -liikkeen arvoista on se, että kristinusko saa vaikuttaa kaikilla elämänalueilla. Lisäksi toiveena on, että kirkosta vieraantuneet pääsevät palaamaan takaisin seurakuntayhteyteen, Karjalainen jatkaa.

Tuhansia ihmisiä koolla

New Wine -verkoston ajatus seurakunnan uudistumisesta pitää Rissasen mukaan sisällään useita erilaisia elementtejä. Yksi niistä on se, että seurakunta pääsee pois työntekijäkeskeisyydestä.

– Toiveena on päästä tilanteeseen, jossa jokaisen seurakuntalaisen lahjat saavat loistaa ja kukoistaa, ja kaikki saavat elää todeksi sitä kutsua, jonka Jumala on meille antanut.

Kolmikko pitää tärkeänä tekijänä myös sitä, että ihminen antaa Jumalalle ja Pyhälle Hengelle tilaa johtaa seurakunnan toimintaa. He kiittelevät myös verkoston yhteisöllisyyttä.

– Toiminnassa korostuvat syvä ja aito elämän jakaminen, inhimillisyys sekä se, että jokainen saa olla juuri sellainen kuin on. Seurakunta voi parhaimmillaan toimia eheyttävänä yhteisönä.

 

Ajatuksena on se, että seurakuntalaiset ja työntekijät tulevat yhdessä etsimään Jumalan kasvoja.

Verkoston toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä sillä ole olemassa virallisia lukumääriä jäsenistä tai tapahtumiin osallistuvien ihmisten määrästä. Wotschke mainitsee kuitenkin, että esimerkiksi Himoksella järjestettävä vuosittainen kesäkonferenssi kerää yhteen tuhansia ihmisiä.

Se on hengelliselle tapahtumalle paljon.

– Luulen, että ihmisiä kiinnostaa se tapa, jolla hengellisyyttä ilmaistaan. He saavat rohkaisua ja luvan olla oma itsensä.

– Koko New Winen ja seurakunnan uudistumisen ideana on se, että seurakunta ei ole pappiskeskeinen. Seurakunta tarvitsee toki johtajan, mutta tässä ajatuksena on se, että seurakuntalaiset ja työntekijät tulevat yhdessä etsimään Jumalan kasvoja, Karjalainen ja Rissanen täydentävät.

Kaikki puolet saavat näkyä

Wotschke mainitsee, että hänelle verkoston toiminnassa tärkeitä elementtejä ovat yhteiskristillisyys sekä rohkea, mutta maltillinen armolahjan käyttäminen.

– Ajattelen, että voimme antaa Jumalan ja Pyhän Hengen toimia rauhallisen rukouksen avulla.

 

”Tässä yhdistyy kauniilla tavalla se, mitä me olemme psyykkisesti ja hengellisesti.”

Ulla Rissanen

Karjalainen ja Rissanen nyökyttelevät vieressä.

– Koen, että minulta ei odoteta muuta kuin mitä minä olen. Rukoustilanteessa rikkinäisyyteni ja sisäiset tarpeeni on kohdattu, ja puolestani on rukoiltu, Karjalainen herkistyy.

– Tässä yhdistyy kauniilla tavalla se, mitä me olemme psyykkisesti ja hengellisesti. Molemmat puolet saavat näkyä, Rissanen summaa.

 

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Englanninkieliset puheet tulkataan suomeksi. Lauantaina 13. huhtikuuta Sofia seurakuntakeskuksessa (Isokatu 17) kello 10 alkavassa tilaisuudessa kahvi 5 euroa, käteismaksu.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää