Suora kysymys: Millaista tietoa sotilaista haluatte, Pekka Asikainen?

Oulussa on seitsemän sankarihautausmaata, joissa lepää 1025 nuorta sotilasta. Kaikkien sankarivainajien tarinat on tarkoitus taltioida verkkosivustolle. Tähän Oulun seurakuntayhtymä kysyy nyt apua sotilaiden läheisiltä.

Oulun seurakuntayhtymän tavoitteena on taltioida toisessa maailmansodassa kaatuneiden oululaisten sotilaiden elämäntarinat yhdelle verkkosivustolle.

Kyseessä on Sankarihautojen tarinat -hanke, jonka aikana kaatuneiden omaiset voivat lähettää kertomuksia ja valokuvia vuosina 1939–1945 menehtyneistä sankarivainajista.

Yhtymäjohtaja Pekka Asikainen, tuleeko kaikista sotilaista joitakin perustietoja verkkosivustolle, vaikka omaiset eivät niitä toimittaisikaan?

– Kyllä tulee. Tietoina on vähintään ne samat asiat, joita veteraanimatrikkelit sisältävät: nimen lisäksi esimerkiksi kaatuneen sotilasarvo, ammatti sekä kuolinpäivä ja -paikka.

– Tietoja kerää seurakunnassa työryhmä, jossa on mukana muun muassa arkistoinnin asiantuntija ja henkilöitä seurakuntien hautauspalvelusta. Saamme palkattua projektille ainakin kahdeksi kuukaudeksi työntekijän, jotta taltioinnissa päästään alkuun.

Toivotteko tiivistettyjä elämäntarinoita ja voiko käyttöön antaa esimerkiksi rintamalta postitetun kirjeen tai vaikkapa sotaorvon muistoja kaatuneesta vanhemmasta?

– Toivomme napakoita kirjoituksia, lyhyitä välähdyksiä kaatuneen elämästä. Kirje tai kortti käy myös, jos omaiset haluavat sellaisen antaa taustatietoineen. Tiivistäminen on tärkeää, koska verkkosivujen tietoja tullaan lukemaan paljolti kännykästä hautausmaalla kulkiessa.

Tarinallistamista hyödyntämällä voimme nostaa esille kunkin sotilaan osallisuutta ja uhrautumista oman maamme puolesta, Pekka Asikainen sanoo. (Kuva Rauhan Tervehdys/arkisto)

Veteraanit olivat urheita maansa puolustajia, mutta rintamalla olleet tunsivat myös pelkoa ja väsymystä. Saavatko myös nämä tunteet olla läsnä elämäntarinoissa?

– Ne ovat osa totuudenmukaisia tarinoita veteraaneista. Kaikessa tiedonjaossa kunnioitamme veteraaneja.

Vaaliiko sivusto sotilaiden yhdenvertaista työtä isänmaan hyväksi, vaikka osasta kaatuneista ei löytyisi muuta kuin perustiedot ja toisista aineistoa henkilötarinan verran?

– Kaikki kaatuneet ovat yhtä lailla tehneet osuutensa isänmaan hyväksi ja maksaneet siitä liiankin kalliin hinnan.

Hankkeesta on lisää tietoa Oulun seurakuntien verkkosivuilla.


Jaa sivu eteenpäin

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää