Suora kysymys: Pelottavatko maskit lasta?

Kasvomaskeja, niin hillityn kuin räväkän värisiä, näkee tällä hetkellä joka puolella. Miltä maskikasvoinen aikuinen näyttää lapsen silmissä? Pelottavaltako?

|

Miten lapsi kokee aikuiset, joilla kasvot ovat silmiä lukuun ottamatta peitettyinä, Mannerheimin Lastensuojeluliiton suunnittelija Tuulikki Matero?

– Lasten reagointiin vaikuttaa paljon se, millä tavoin hänelle tärkeät aikuiset suhtautuvat kasvomaskeihin: luontevasti vai kauhistellen. Samanlainen asenne välittyy herkästi lapsille.

– Lapselle voi myös puhua siitä, että maski saattaa aikuistakin hieman oudoksuttaa, mutta kasvoilla olevan suojan tarkoitus on pelkästään hyvä, se suojaa meitä taudilta. 

– Kun tietää etukäteen tilanteen, jossa lapsi kohtaa maskikasvoisia henkilöitä, voi asiasta puhua kotona ja vaikkapa näyttää hänelle maskia. Aina on hyvä korostaa, ettei maskia ole tarkoitus kosketella, vaikka lasta maskin hypisteleminen saattaakin kiinnostaa.

Onko tarpeellista lapsen läheisyydessä korvata sanoilla niitä ilmeitä, jotka jäävät maskin taakse?

– Hymy näkyy myös silmissä, se on hyvä muistaa. Ilman muuta aikuinen voi osoittaa äänensävyillään ja omilla eleillään lapselle jopa jonkinlaista ”ekstralämpöä” maskin takaa. Voi sanoa esimerkiksi ”onpa kiva tavata”, vaikka normaalisti ilahtunut hymymme kertoo tämän viestin.

– Lapsen on hyvä saada kokemus, että maskin takana oleva tuttu ihminen on sama turvallinen aikuinen, vaikka hän näyttääkin nyt erilaiselta.

Oululaisen päiväkoti Lilliputin johtaja Tiina Ullgrèn, ovatko teillä hoitolapset kommentoineet kasvomaskeja?

– Pienimmät eivät sanoilla, mutta huomasin heidän silmissään kysyvän, ihmettelevän katseen, kun täällä oli maskeja käyttäviä vierailijoita. Vaikka maskeja näkyy esimerkiksi kaupoissa ja lapset tietävät koronasta, eivät kasvosuojat ole lapsille edelleenkään normaali, tuttu asia. 

– Olen miettinyt, olisiko lapsen helpompi tottua maskeihin, jos meillä olisi esimerkiksi hymynaamakuvalla olevia suojia ja iloisen värikkäitä suojia. Miten paljon maskin tyylillä ja värityksellä voidaan pehmentää lapsen suhtautumista maskikasvoiseen aikuiseen?

 

Lapsen on hyvä saada kokemus, että maskin takana oleva tuttu ihminen on sama turvallinen aikuinen, vaikka hän näyttääkin nyt erilaiselta.

Tuulikki Matero

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää