Syvälle osa 5: Lahjat ja unelmat
Teologi ja sielunhoitoterapeutti Outi Huczkowskin mukaan jokainen ihminen on yhtä lahjakas, mutta kaikki eivät ole kehittäneet lahjojaan. Mikä sinun lahjasi on?
Tunnetko Iiron, hän on huippulahjakas pianisti? Entäpä Jari, todellinen jalkapallon superlahjakkuus! Perttu se vasta on monilahjakas keksijänero!
Kun puhumme lahjakkuudesta, puhumme usein tietyistä rajatuista lahjakkuuden lajeista: taiteesta, urheilusta tai matematiikasta.
Mutta minä väitän, että jokainen ihminen on yhtä lahjakas. Kaikki eivät ole kehittäneet lahjojaan. Kaikki eivät käytä lahjojaan. Mutta kaikki ovat yhtä lahjakkaita. Olisi hyvin epäloogista, että Jumala olisi antanut yksille lahjoja ja toisille ei.
Jokainen on yhtä lahjakas, mutta lahjakkuutta on monenlaista. Howard Gardnerin moniälykkyysteorian pohjalta voidaan sanoa, että lahjakkuuden lajeja on ainakin yhdeksän. Tunnistatko seuraavista oman lahjakkuus-cocktailisi?
Lahjakkuuden lajit
1. Avaruudellinen ja visuaalinen älykkyys: Pystytkö hahmottamaan maailman helposti kolmiulotteisena? Oletko haka lukemaan karttaa ja peruuttamaan peräkärryllistä autoa?
2. Kielellinen älykkyys: Nautitko sanoilla leikkimisestä? Ymmärrätkö kielen pieniä vivahteita?
3. Matemaattis-looginen älykkyys: Nautitko johdonmukaisuudesta? Oletko taitava ongelmanratkaisija?
4. Musiikillinen älykkyys: Muistatko helposti melodioita ja kappaleita? Kuuletko musiikin vivahteet? Pystytkö ilmaisemaan itseäsi musiikilla?
5. Liikunnallinen älykkyys: Hallitsetko kehoasi hyvin? Pystytkö ilmaisemaan itseäsi liikkeen avulla? Osaatko tulkita muidenkin kehon kieltä?
6. Intrapsyykkinen älykkyys: Kykenetkö ymmärtämään itseäsi syvällisesti? Pystytkö analysoimaan omia heikkouksiasi ja vahvuuksiasi realistisesti?
7. Interpsyykkinen älykkyys: Oletko vahvoilla vuorovaikutuksessa toisten kanssa? Onko sinun helppo eläytyä muiden asemaan ja ymmärtää heitä?
8. Naturalistinen älykkyys: Onko sinulla kyky ymmärtää luontoa? Pidätkö luonnon tarkkailusta ja muistat eläinten ja kasvien nimiä?
9. Eksistentiaalinen älykkyys: Onko sinulla taito pohtia suuria kysymyksiä kuten olemassaolon tarkoitusta? Keskusteletko mielelläsi hengellisistä kysymyksistä, uskonnosta tai filosofiasta?
Lahjat ja opitut taidot
Olemme varmaan jokainen saaneet joistain asioista hyvää palautetta tai kiitosta elämämme varrella. Monella meistä on kuitenkin taipumus ihailla muiden lahjoja ja vähätellä omiamme.
Näemme selkeämmin asiat, joissa emme ole vahvoilla kuin ne, jotka ovat meille luontaisia ja helppoja. Kun omat lahjansa tunnistaa ja niitä oppii arvostamaan, niistä voi saada paljon iloa. Lahjat kannattaa laittaa käyttöön jo senkin vuoksi, että jos työssä tai opiskelussa joutuu käyttämään pääosin opittuja taitoja, se vie enemmän energiaa kuin oman lahjakkuuden alueella toimiminen.
Harjoitatko sinä niitä asioita, joita sinuun on laitettu? Käytätkö lahjoja, jotka tekevät sinusta uniikin palasen elämän palapelissä? Palasen, joka ei ole korvattavissa.
Sinulla on unelma
Unelmia voisi ajatella jonkin sellaisen näkemisenä, mitä ei vielä ole. Mille sinun sydämesi palaa? Minkä muutoksen sinä haluaisit nähdä? Tai mitkä asiat ärsyttävät, turhauttavat tai surettavat sinua maailmassa, yhteiskunnassa, paikkakunnallasi? Usein odotamme, että joku tekisi jotain. Mutta entäpä jos juuri sinut on tarkoitettu tekemään jotain sille asialle, joka sinua vaivaa?
Unelman antaja -kirjan kirjoittajan Bruce Wilkinsonin mukaan meillä jokaisella on unelma. Se on Jumalan kuvaksi luodun ihmisen osa.
Ajatteletko, ettei sinulla ole unelmaa? Tai että unelmasi ei ole kovin tärkeä? Vai oliko sinulla joskus unelma, mutta ajattelet, että nyt on liian myöhäistä? Sinulla on unelma. Mieti, missä olet aina ollut hyvä? Milloin koet kaikkein suurinta tyydytystä? Mitä olet kokenut olevasi kutsuttu tekemään?
Unelmasi on ainutlaatuinen ja tärkeä ja sinun on toimittava oman unelmasi suhteen. Eikä koskaan ole liian myöhäistä ryhtyä toimimaan unelman toteutumiseksi. Kysy vaikka Moosekselta! Mooses oli 80-vuotias, kun hän lähti toteuttamaan sitä tehtävää, josta hän on jäänyt historiankirjoihin.
- TEHTÄVÄ: Mihin minut on kutsuttu?
1. Tee lista asioista, joiden tekemisestä pidät.
2. Sijoita asiat sitten kolmelle kehälle. Uloimmaksi mukavat asiat, keskiosaan hyvin antoisat asiat ja ytimeen asiat, joihin suhtaudut intohimoisesti.
3. Mitä viitteitä tehtävä antaa siitä, mitä tekemään sinut on kutsuttu?
Lukuvinkit: Kutsumuspäiväkirja, Elina Rautio; Unelman antaja, Bruce Wilkinson
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.