Taas pyydetään kylvöille siunausta
Rukoushetki kylvön siunaamiseksi on pitkä perinne monilla maaseutumaisilla paikkakunnilla. Ainakin Lumijoella ja Utajärvellä kylvönsiunaus toteutetaan tänäkin keväänä.

Lumijoen kirkkoherra Olli Lohi pitää kylvönsiunaustilaisuutta seurakunnalle luontevana paikkana olla mukana kyläyhteisössä.
– Lumijoki on edelleen maaseutupitäjä. Vaikka kovin moni ei enää saa elantoaan maataloudesta, täällä eletään maaseutumaisemassa peltojen ympäröimänä. Moni ei ehkä tule viettäneeksi aikaa pellolla, mutta kylvönsiunaus on hyvä hetki herätellä ihmisiä huomaamaan, että sieltä pellolta ruoka tosiaan on lähtöisin.
Kylvönsiunauksen rukoushetkessä muistutetaan siitä, että vaikka kylvötyön tekee ihminen, viime kädessä Jumala suo kasvun ja aikanaan sadon.
Lisäksi seurakunta haluaa kirkkoherran mukaan olla nostamassa esiin maanviljelijöiden työn arvostusta.
– Tällaisena aikana on hyvä huomata, kuinka tärkeää on, että meillä on viljelijöitä ja omavaraistaloutta.
– Kevään heräillessä monella käy mielessä, millainen kesästä tulee: annetaanko sadetta, saadaanko paistetta. Kylvönsiunauksen rukoushetkessä muistutetaan siitä, että vaikka kylvötyön tekee ihminen, viime kädessä Jumala suo kasvun ja aikanaan sadon.
Symbolisen kylvön tekee Paavo Sallinen. Kylvönsiunaus järjestetään yhteistyössä Eläkeliiton Lumijoen yhdistyksen sekä Lumijoki-seuran kanssa. Samassa tilaisuudessa käännetään Kyrön myllyn siipiä, jotta myllyn siivet ja siipitukki ei pääsisi lahoamaan.
Kirkkoherra kannustaa osallistumaan kaikille avoimeen tilaisuuteen.
– On tärkeää, että kylvönsiunauksen perinne jatkuu. Rukoushetki on myös sen sanoman eli viljelyn ja varjelun näkökulmasta merkittävä.
– Lisäksi kylvönsiunaus on mukava yhteisöllinen hetki, josta voi vielä jatkaa seurakuntatalolle ruokailemaan.
Utajärvelläkin perinne elää vahvana
Utajärvellä kylvönsiunauksen rukoushetki järjestetään eri vuosina eri paikoissa. Tänä vuonna ollaan koolla Laitisen tilalla.
– Haluamme rukoushetkellä muistuttaa ihmisten saamasta tehtävästä viljellä ja varjella luomakuntaa. Se on Luojan meille antama ikiaikainen tehtävä, sanoo aluekappalainen Heikki Nissinen.
Nissisen mukaan kylvönsiunaus on kuin yhteinen ruokarukous:
– Siinä hetkessä ollaan pyytämässä siunausta ruuan tuottamiseen. Jos ei Jumala siunaa meidän työtämme, työllä ei ole menestystä.
– Samalla kylvönsiunaukseen liittyy kiitos menneille sukupolville heidän tekemästään työstä. Viljelemisen ja varjelemisen tehtävä jatkuu sukupolvelta toiselle.
Kylvönsiunauksen järjestävät seurakunnan kanssa perinteisesti Eläkeliiton Utajärven yhdistys ja MTK Utajärven yhdistys. Seurakunnasta mukana tilaisuudessa ovat Nissinen sekä kanttori Anna-Mari Tuovinen.
Kaikille avoimeen tilaisuuteen Nissinen on tänä vuonna kutsunut erikseen kirkonkylän koulun oppilaita.
– Olisi toivottavaa, että sieltä joku ryhmä osallistuisi. Kuljetustakaan ei nyt tarvita, tilalle pääsee hyvin kävellen tai pyörällä.
Syksyltä on jo varattu kalentereihin päivämäärä 21. syyskuuta. Tuolloin järjestetään ikään kuin jatko-osa kevään kylvönsiunaukselle: kirkossa vietetään sadonkorjuun kiitosjuhlaa, johon paikalliset tuovat siunattavaksi satoa: viljaa, juureksia, marjoja.
– Kyseinen päivä on kiitollisuuden sunnuntai, joten sadonkorjuun kiitosjuhla sopii siihen tosi hyvin, Nissinen toteaa.
- Lumijoella kylvönsiunaus järjestetään 20.5. kello 12 Kyrön myllyllä (kunnan keskustassa Siikajoentien lähellä), Utajärvellä toukosiunaus pidetään 28.5. kello 12 Laitisen tilalla (Putaalantie 5)
Arkistojutussa kylvönsiunauksen tunnelmia Temmekseltä toukokuulta 2021: https://rauhantervehdys.fi/artikkelit/kylvonsiunaus-muistuttaa-elaman-perusasioista/
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.