Tarjolla arvokas palvelutehtävä Tyrnävällä

Kun saattoväki on hyvin pienilukuinen tai hyvin iäkästä, avuksi tarvitaan vapaaehtoisia arkunkantajia. Tyrnävän kirkkoherra on hyvillään, että nimilistaan on saatu jo monta nimeä.

– Vapaaehtoisia kantajia tarvitaan kymmenkunta kertaa vuodessa, sanoo Tyrnävän kirkkoherra Teemu Isokääntä.

Valtakunnallinen suuntaus näkyy Tyrnävälläkin: hautajaiset ovat pienempiä kuin ennen.

– Ajat ovat muuttuneet siitä kun 2003 tulin papiksi Tyrnävälle. Aika harvoin enää järjestetään entisaikaisia isoja maalaishautajaisia. Joskus hautajaisissa on ollut vain 1–2 saattajaa.

– Jos saattoväki on pienilukuinen tai ikääntynyttä, hautajaisia järjestäville omaisille voi olla stressaavaa miettiä, mistä saada kantajat. Tähän tarpeeseen me seurakuntana haluamme vastata.

Tarvittaessa kantajina on ollut seurakunnan työntekijöitä. Arkkua on ollut kantamassa kirkkoherra itsekin.

– Olen ollut samassa tilaisuudessa sekä hautaan siunaajana että kantajana. Se on tuntunut ihan luontevalta niissä hetkissä ja olen kokenut arvokkaana asiana, että olen voinut olla avuksi.

Vapaaehtoisia arkunkantajia ryhdyttiin etsimään viime vuoden lopulla.  Isokääntä on hyvillään, että vapaaehtoisia on muutaman viime kuukauden aikana jo löytynytkin.

– Esimerkiksi kastekodeissa olen kohdannut nuoria miehiä, jotka ovat ilmoittautuneet mukaan.

– Arkun kantaminen on seurakuntalaiselle äärimmäisen hyvä palvelemisen paikka.  Siinä voi olla tukemassa omaisia ja auttamassa lähimmäistä arvokkaasti haudan lepoon.

Vapaaehtoisten kantajien listalla on nyt kymmenkunta nimeä. Ilmoittautumisia otetaan edelleen vastaan.

Isokääntä muistuttaa, että vaikka arkun kantaminen mielletään miehiseksi tehtäväksi, kantaja voi yhtä lailla olla nainen.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää