Vapaaehtoisten tärkeä työ tarvitsee tukea

Kysely paljastaa: jaksavista vapaaehtoisista on miljardien eurojen hyöty yhteiskunnalle

Vapaaehtoistoimija Eija Annala

Palkkatyön lisäksi myös vapaaehtoistyössä on vaarana väsähtää. Jotta näin ei kävisi, vapaaehtoistoimintaan osallistuvat tarvitsevat tukea jaksamiseensa.

Tuoreessa Vapaaehtoistyö.fi-verkkosivuston kyselyssä oli mahdollisuus kommentoida muun muassa tuen merkityksellisyyttä vapaaehtoistyössä. Terveiset vapaaehtoistoimintaa organisoiville olivat osittain suorasanaiset: ”Pitäkää huolta uusista vapaaehtoisista tai kohta niitä ei teillä ole ensimmäistäkään” ja ”Nyt sairauslomalla uupumuksesta niin kuin moni muukin vapaaehtoistyötä tekevä. Työnohjaus pakolliseksi vapaaehtoistyössä.”

Heli Väisänen Vapaaehtoistyö.fi-verkkopalvelusta sanoo, ettei vapaaehtoistoimintaa ole ilman laadukasta koordinointia ja tukea.

Verkkosivuston kyselyn mukaan kuormittumisen kokemuksista kertoi lähes 53 prosenttia niistä vastaajista, jotka aikoivat vähentää tai lopettaa vapaaehtoistoiminnan.

Vapaaehtoistoimijoiden hyvinvointi on yhteiskunnalle arvokas asia: uusimman laskelman mukaan vapaaehtoistyön vuosittainen arvo yhteiskunnassamme on lähes 3,2 miljardia euroa.

Vapaaehtoistoiminnan on
oltava hyvin organisoitua

Väisäsen mukaan monet järjestöt, muun muassa nuoriso- sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöjen edustajat, vetosivat syksyllä hallitukseen, ettei heiltä leikattaisi valtionrahoitusta.

– Kovalla kädellä leikkaaminen vaikuttaisi juuri järjestöjen mahdollisuuteen tarjota vapaaehtoisille heidän tarvitsemaansa tukea. Jos tästä ei voida huolehtia, vapaaehtoiset saattavat sinnitellä jaksamisensa äärirajoille ja jopa niiden yli, hän toteaa painokkaasti.

Palveluvastaava Piritta Pietilä-Litendahl kertoo, että Oulun Diakonissalaitoksella (ODL) tiedostetaan vapaaehtoisten tuen tarve. Järjestössä on kahdeksan henkilöä, jotka tekevät työtä vapaaehtoisten kanssa.

– Haluamme olla helposti saatavilla. Uskomme, että lisäksi hyvä perehdytys vapaaehtoistehtävään on jaksamista tukevaa.

Myös Vuolle Settlementin vapaaehtoistoiminnassa tuen arvokkuus on tiedossa.

– Suorastaan kannustamme soittamaan ja ottamaan yhteyttä, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Pirjo Honkanen toteaa.

Pietilä-Litendahlin mukaan moni vapaaehtoistoimija saa virtaa toisista vapaaehtoisista, ryhmään kuulumisesta.

– Erityisesti saamme hyvää palautetta siitä, että tarjolla on säännöllistä koulutusta ja yhteisiä tapaamisia.

Honkasen mukaan vapaaehtoisille kuuluu säännöllisesti annettu kiitos. Kiittämisen merkityksellisyydestä muistutti myös 5. joulukuuta vietetty kansainvälinen vapaaehtoisten päivää, jonka teemana oli tänä vuonna #vapaaehtoisellekiitos.

Tarpeelliset taidot
karttuvat

Eija Annala on toiminut yli 20 vuotta vapaaehtoisena nuorisotyöhön keskittyvässä Walkersissa. Välillä hän on pitänyt harrastuksestaan taukoa, mutta on aina palannut takaisin toimintaan – ja usein ODL:n tarjoaman koulutuksen kautta.

Annalan mukaan ODL pitää vapaaehtoistaan huolta muun muassa kiinnostavan kurssituksen avulla. Hän kertoo saaneensa päivitystä esimerkiksi hätäensiavun antamiseen.

– Koulutuksilla pidetään yllä osaamistamme.

Annalaa itseään vapaaehtoistoimintaan innostavat ennen kaikkea Walkers-nuoret.

– Saan heistä energiaa, vaikka liikkeelle lähteminen joskus väsyttäisikin.

Eija Annala on pitänyt välillä taukoa vapaaehtoistyöstä, mutta mielekäs tekeminen nuorten hyväksi houkuttaa hänet aina takaisin Walkersiin.

Hämmentävässä tilanteessa
juttukaveri oli tarpeen

Marina Nijhuis on mukana ODL:n Kotikummit-toiminnassa. Hän kertoo esimerkin, jolloin järjestön tarjoama tuki tuli tarpeeseen.

– Olin menossa vapaaehtoisena laitokseen tapaamaan vanhusystävääni, mutta hän ei ollutkaan tutussa paikassa. Koska en ollut vanhuksen omainen, minulle ei kerrottu enempää siitä, mitä oli tapahtunut.

– Tietoa ei välitetty myöskään järjestölle, sillä kolmas sektori ei ole virallinen osa hoitoketjua. Mutta onneksi sain puhua asiasta ODL:n ihmisten kanssa. Tapahtumien kulkua olisi ollut vaikea yksin selvittää.

Nijhuisin mielestä vapaaehtoistoiminta tarjoaa monenlaista rikkautta hänen elämäänsä:

– Vapaaehtoisena, vaikkapa vierailuilla vanhusten luona, oppii arvokkaita asioita elämästä. Tarjotut koulutukset tuovat elämään uusia taitoja, joita voin hyödyntää ilman työelämän vaatimuksia.

Marina Nijhuis tapaa vanhuksia vapaaehtoistoiminnassaan.

 

TOIMITTAJA JUTTUKEIKALLA:

Toimittaja on usein haastateltavansa edessä oppijan paikalla. Näin minulle kävi jälleen, kun ryhdyin tekemään juttua vapaaehtoistoiminnasta. Aihe johdatti minut tapaamaan kahta henkilöä. Eija Annala toimii turvallisena aikuisena Walkersin nuorille ja Marina Nijhuis vierailee ikäihmisen luona luotettavana ystävänä.

Annala ja Nijhuis kertoivat saavansa harrastuksestaan runsaasti rikkautta elämäänsä. Moni vapaaehtoistyötä tekevä on oivaltanut todennäköisesti saman asian kuin nuo kaksi naista: todellista vaurautta elämässä ovat asiat, joita ei rahalla saa.

Vapaaehtoisten rikkautta on nähdä maailma toisin silmin. Nijhuis näkee elämänmenoa hauraan ikäihmisen rinnalla ja Annala kuulee nuorten kuulumisia Walkers-kohtaamispaikassa.

Ihmisten kohtaaminen on aina arvokasta. Eikö jokainen meistä kaipaa ystävällisyyttä, sitä, että jollakulla on meille aikaa?

Marina Nijhuis totesi haastattelussa: Maailma tulee paremmaksi vain siten, että me teemme siitä välittämällä paremman.

Vaikka naiset puhuivat viisaita, taisivat he kuitenkin olla aivan tavallisia oululaisia. Ja tavallisen ihmisen taidot vapaaehtoistyössä riittävätkin.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää