Temmeksen kirkko saa uuden paanukaton

Temmeksen kirkko on pois käytöstä lokakuun loppuun saakka kattoremontin vuoksi.

Temmeksen kirkon katon tervausta kesällä 2016.

Parhaillaan Temmeksen kirkossa uusitaan katon välieristystä ja muita kattorakenteita. Lisäksi ulkoikkunoiden puitteet kunnostetaan.

– Uusi katto on paanukatteinen kuten tähänkin saakka on ollut, sanoo Tyrnävän seurakunnan talouspäällikkö Jukka Aatsinki

Hänen mukaansa kattomateriaalin vaihtaminen muuksi ei ollut esillä. 

– Siinä vaiheessa kun haimme Kirkkohallitukselta rakennusavustusta piti jo olla selvillä, millaisia ratkaisuja katon korjaamisessa käytetään. 

– Temmeksen kirkko on suojelukohde. Emme alkaneet pohtia, voisiko kattomateriaali olla jokin muu. Ymmärrämme totta kai, että paanukatot ovat kulttuurihistoriallista rakennusperintöä, josta on pidettävä huolta. 

– Seurakunnille paanukattojen ylläpito tietysti asettaa taloudellisia haasteita. Ilman avustusta paanukatto olisi meille ollut tekemätön paikka.

Temmeksen kirkon kattoremontin kustannusarvio on noin 1,6 miljoonaa euroa. Kirkkohallitus myönsi siihen miljoonan euron rakennusavustuksen. Loppuun seurakunta otti pankkilainaa.

Osaavien tekijöiden ja kunnollisen tervan saannissa oli haasteita.

Katon uusimisen – purkutyöt, paanujen valmistuksen, paanujen esitervauksen sekä katolla tervauksen – tekee kempeleläinen monien kirkkojen restaurointi- ja korjaustöissä mukana ollut Nuutti Ay.

Paanuihin tarvittava puutavara löytyi Pulkkilasta ja terva Saarijärveltä.

 

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää